systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Gravad och halstrad lax med dillstuvad potatis

Det blev visst inte så många bilder från Midsommar men här får ni iallafall några midsommarfina barn och receptet på gravad och halstrad lax med dillstuvad potatis som vi åt till middag. Så himla gott! Konstaterade att vi måste äta det oftare! Till lunch njöt vi av flera olika sillar och mammas matjessillsallad.

 midsommar
Vår kusindotter Hannah som hälsar på från USA.

Ellie

Lea

 

Eric

Väntar tålmodigt på jordgubbstårta…

.

Halstrad gravad lax

Gravad  och halstrad lax med dillstuvad potatis
4 portioner

Gravad lax
600 g laxfilé (gärna mittbiten)
4 tsk strösocker
2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar

2 msk hackad dill
2 msk smör

Dillstuvad potatis
ca 1 kg potatis
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (alt. 4 dl mjölk & 1 dl vispgrädde)
ca 1/2 dl hackad dill
salt och vitpeppar

 citronklyftor

 

Skär laxen i 2 bitar. Blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxen med saltblandningen och sedan med dill. Lägg ihop de 2 laxbitarna, köttsida på köttsida.  Lägg i i en plastpåse, knyt igen och lägg i en form med något tyngre uppå.  Ställ in i kylen i ca 2 dagar. Vänd då och då. Häll bort vätskan, annars blir laxen för salt. Skrapa bort dillen och saltblandningen.

För att göra dillstuvad potatis, skala och skär potatisen i bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, eller tills de är klara. Häll av vattnet.

Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjölen. Späd med mjölken lite i taget under konstant vispning. Låt sjuda under vispning tills såsen tjocknar. Rör ner potatis och dill. Smaka av med salt och vitpeppar.

Skär laxen i 4 bitar. Halstra laxen snabbt och servera med dillstuvad potatis och några citronklyftor.

Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Annons