systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Halstrad tonfisk med ugnsbakad sötpotatis, friterad purjolök & chilimajo

 

 

Halstrad tonfisk med ugnsbakad sötpotatis, friterad purjolök & chilimajo med sesam & lime

 

Halstrad tonfisk med ugnsbakad sötpotatis, friterad purjolök & chilimajo med sesam & lime

 

HALSTRAD TONFISK MED UGNSBAKAD SÖTPOTATIS,
FRITERAD PURJOLÖK & CHILIMAJO

 

4 portioner

ca 75 g purjolök
ca 3 dl olja för fritering
600 g sötpotatis
600 g färsk tonfisk
2 msk olivolja plus lite till pensling
2-3 msk sesamfrön
ca 300 g blandad sallad
salt och svartpeppar

Chilimajonnäs med lime & sesam

1 äggula, rumsvarm
2 tsk sambal oelek
¼ tsk sesamolja
1 tsk strösocker
2 tsk pressad limesaft
1 ½ dl neutral rapsolja, rumsvarm
1 msk hackad koriander
salt och peppar
lite vatten

färsk koriander till garnering

 

Värm ugnen till 225 grader.

För att göra chilimajonnäs, vispa äggula, sambal oelek, sesamolja, socker och limesaft. Vispa ner oljan droppvis till en tjock majonnäs. Rör ner koriander och smaka av med salt. Späd eventuellt med lite vatten för en tunnare sås.

Skär purjolöken i ca 10 cm bitar, skär sedan i tunna strimlor. Värm oljan till ca 140 grader. Fritera purjolöken tills de börjar få lite färg. De får inte blir för mörka! Lägg på hushållspapper för att rinna av.

Skala och skär sötpotatisen i ca 2 cm x 2 cm kuber. Lägg på en bakplåt och ringla över lite olivolja. Salta och rör om. Rosta i ugnen i ca 15 minuter eller tills de är klara. Rör om några gånger under tiden.

Skär tonfisken i ca 3 cm x 3 cm bitar. Pensla tonfisken med olivolja. Salta och peppra. Strö sesamfröna över tonfiskbitarna. Halstra snabbt i en het stek- eller grillpanna. Tänk på att tonfisken bara ska få lite färg på ytan – inte bli genomstekt.

Lägg upp sallad, sötpotatis och tonfisk på tallrikar. Strö över den rostade purjolöken. Ringla över chilimajonnäsen eller servera bredvid. Garnera med koriander.

 

 

.

Kommentarer
systrarnaeisenman

Kommentera

Annons