systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

La famiglia

familjen

 

Ja ni, här har det hänt lite grejer under åren. Bilden till vänster är tagen 2014 (av fotografen Ulrika Ekblom) för vår bok Till bords med systrarna Eisenman. Bilden till höger är tagen av en random förbipasserande 2017 för vår mors julkort. Ett barn har tillkommit, Lars har blivit lite skäggigare och vi är inte lika färgkoordinerade. Annars är väl alla sig rätt lik. : )

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Kärna eget smör!

Idag tänkte vi ge ett litet smakprov ur vår senaste bok Från Grunden med systrarna Eisenman – Alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella (som du för övrigt har chansen att vinna ett ex av till dig själv och ett ex till en kompis på vår instagram @eisenmansisters. Ikväll väljer vi en vinnare så skynda in på Insta för att se hur ni ska gå till väga för att få chansen att vinna).

Idag bjuder vi på ett av de enklare recepten i boken – nämligen att kärna eget smör.  Förutom att det är roligt att göra så blir det väldigt gott!

I Norden har vi av tradition gjort syrat smör. Det beror på att man förr lät mjölken stå i några dagar så att grädden kunde separera från skummjölken. Innan man hade samlat ihop tillräckligt mycket grädde hann den med hjälp av de mjölksyrabakterier som fanns naturligt i den opastöriserade mjölken börja självsyra sig. Syrningen skapade en otrivsam miljö för ovälkomna mikroorganismer vilket förlängde smörets hållbarhet. Eftersom mjölksäsongen endast varade under sommaren blev kärningen av smöret ett sätt att konservera mjölken.

Här finns recept på både osyrat och syrat smör. Det osyrade ger en något gräddigare smak och går fortare att göra. Det syrade ger en lite nötigare smak, men ska syras i minst 12 timmar. I och med att vi inte använder opastöriserad mjölk behöver man tillsätta en kultur, till exempel filmjölk. En del av processen när man kärnar smör är att »tvätta« smöret, det vill säga att i kallt vatten knåda ut så mycket som möjligt av kärnmjölken, för att förlänga hållbarheten. Om du vet att du kommer att äta smöret relativt snart så behöver du inte vara så noga med tvätten eftersom en del av smaken försvinner med kärnmjölken.

SMÖRHISTORIA
Smörets ursprung kan spåras till cirka 10 000 f.Kr. då människan började domesticera djuren. Den ursprungliga tillverkningsmetoden var att fylla en säck (pung) av getskinn med grädde, knyta ihop den och sedan svinga den tills det blev smör. I Sverige har vi ätit smör sedan 1200-talet. Före mejeriernas tid var smörtillverkningen värdefull för den egna gården, både som en viktig hushållsvara och som en betydelsefull handelsvara. Förutom att smöret drog in pengar kunde det användas till att betala skatt – under 1200-talet var det till exempel möjligt att betala kyrkoskatten med smör. Smör har länge haft hög status vilket avslöjas i olika ordspråk. Uttrycket »att komma upp sig i smöret« betyder till exempel att någon har fått det riktigt bra. När alla på gården åt från ett gemensamt grötfat kunde den som först kom till mitten, där det goda smälta smöret fanns, skatta sig lycklig – den hade kommit upp sig i smöret.

 

 

 

 

Hemkärnat smör

Hemkärnat smör

Foto Helen Pe

 

SMÖR
mängd: ca 250 g
tid: ca 20 minuter

5 dl vispgrädde, 40 %
ev. 1 krm – ½ tsk fint havssalt eller flingsalt

Låt grädden stå framme i rumstemperatur tills den är cirka 15 grader. Vispa den med elvisp tills den blir grynig och kärnmjölken frigörs. Täck bunken med ett stänkskydd eller en kökshandduk så att det inte skvätter. Sila av kärnmjölken (spara och använd den som degvätska vid bröd- eller bullbak). Fyll en bunke med isvatten. Lägg ner smöret och knåda det med en slev för att frigöra ytterligare kärnmjölk. Byt vatten flera gånger och fortsätt att knåda smöret tills vattnet inte längre blir grumligt. Smaksätt eventuellt smöret med salt. Förvara kallt, i en lufttät burk eller inlindat i plastfolie. I kylen håller det i cirka 1 vecka.

.

SYRAT SMÖR
mängd: ca 250 g
tid: ca 20 minuter + syrning i 12 timmar till 4 dygn

Filmjölken ska vara så färsk som möjligt (tillverkningsdatumet står på förpackningen) för att bakterierna ska vara riktigt pigga och aktiva.

5 dl vispgrädde, 40 %
1 – 2 msk filmjölk eller frystorkad crème fraichekultur (mängd enligt anvisningarna på förpackningen)
ev. 1 krm – ½ tsk fint havssalt eller flingsalt

Blanda grädden med filmjölken i en behållare. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar till 4 dygn, beroende på önskad syrlighet. Ställ in grädden i kylen och låt den bli cirka  15 grader, det tar 45 – 60 minuter. Följ sedan grundreceptet på smör ovan. I en lufttät behåller i kylen smakar det bäst inom 2 veckor.

Tips! I stället för att vispa grädden kan man skaka den i en burk med lock – det tar minst 10 minuter. (Gäller både vanligt och syrat smör). Vi brukar ha som en liten ”partytrick” när vi har vänner på middag, att någon av gästerna vid fördrinken får en burk med grädde att skaka. När det är dags att servera middagen har de skakat (dvs kärnat) sitt eget smör – som vi sedan förstås bjuder på till middagen! Det blir alltid uppskattat.

.

Hemkärnat smörFoto Helen Pe

Annons
Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...

Paj med nektarinrosor

Barnen och jag (Lisa) njuter av deras sista dagar av sommarlov innan skolstart på måndag. Men det är med blandade känslor jag tänker på nästa vecka. Samtidigt som det ska blir skönt att komma igång med jobb och vardagsrutinerna (”att göra” listan börjar bli lång nu…), så njuter jag av att spendera så mycket tid tillsammans med barnen, slippa tidiga morgnar och behöva passa en massa tider av diverse aktiviteter. Dessutom ska vår minsting, vår lilla stora kille Benjamin börja skolan! Gaaah! Vart tog tiden vägen?

Och ledigheten skulle inte vara så underbart om det inte vore för vardagen, eller hur?!

Barnen älskar att baka och då passar vi på att göra det när vi är fortfarande lediga, som t ex dessa små fina pajer. Nektarinerna var på rea igår när vi storhandlade så idag bakar vi vårt recept på paj med vaniljkräm och nektarinrosor från ”Sommarens söta”!

.

 

nektarinpaj

Foto: Ulrika Ekblom

 


Paj med nektarinrosor

ca 6–8 småpajer


Pajdeg

150 g kylskåpskallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

1 sats vaniljkräm (se nedan)
ca 6 fasta nektariner


Vaniljkräm
ca 4 dl

1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Börja med att göra vaniljkrämen genom att blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret i en tjock bottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. Låt krämen svalna och tillsätt vaniljsockret.

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen för hand eller i matberedare. Tryck ut degen i ugnsfasta portionsformar. Grädda i 15–20 minuter och låt sedan svalna.

Kärna ur nektarinerna och skär dem i tunna skivor i form av halvmånar. Lägg en klick vaniljkräm i varje form och lägg ut nektarinerna genom att börja runt kanten och sedan jobba inåt så att det bildas en ros.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Sliperiet

När man bor i Stockholm blir man lite bortskämd med utbudet på bra restauranger. Men efter att ha upplevt en fenomenal måltid på Sliperiet i Borgvik i Värmland kan jag nu konstatera att även Grumsborna är bortskämda med en av de bättre ”landsorts”-restaurangerna. Borgvik är ett gammalt järnbruk som var verksam från 1600-talet till början på 1900-talet. Idag är Borgvik en kulturmiljö med flera av byggnaderna bevarade som t ex  hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan och kvarnen. Sliperiet i Borgvik var ursprungligen ett träsliperi och massafabrik men idag utnyttjas byggnaden som konsthall och restaurang.

När vi var och hälsade på Henriks föräldrar i somras så var de snälla och tog hand om barnen så att vi kunde äta lunch på Sliperiet på tu man hand. (Henrik och jag har ätit ute ensamma endast TVÅ gånger sen Eric föddes för 5 år sedan och inte ett enda gång sedan Ines föddes).

Det var med stora förväntningar som vi steg in på Sliperiet – och vi blev inte besvikna. Själva restaurangen, som ligger på en ”balkong” med utsikt över den stora konsthallen är ljus och fint inrett.  Menyn hade precis lagom mycket att välja mellan – hade t om svårt att välja då allting lockade. Om jag ska vara lite kritiskt så fattades det ett vegetariskt alternativ vilket jag tycker, år 2017, är lite märkligt. (Kanske gick det att fixa ett vego-alternativ om man bad om det.)  Det vi beställde  (se nedan) höll riktigt hög klass. Snyggt upplagt. Perfekt balanserade smaker. En rolig blandning av traditionella och lite mer ”spännande” och annorlunda ingredienser. Ursäkta min franska – men jävligt gott helt enkelt!   Är riktigt avundsjuk på Grumsborna som har förärats denna pärla.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Ett litet minus var att vi, trots att vi hade ätit och druckit ihop en nota på över 1000:-, ändå var tvungna att betala inträde ifall vi ville besöka konsthallen. Vi nöjde oss med att blicka ut över den från vårt bord.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Min förrätt – torsk med ostron, chilli, wakame och yuzo. Det vita pulvret är (om jag förstod det rätt) yuzusaft blandad med tapiokastärkelse. Yuzo är en asiatisk citrusfrukt som smakar som en blandning grapefrukt och mandarin.  Hela rätten var riktigt, riktigt god!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog charktallriken. Även den var god. Framförallt var det syran och sötman i de picklade kantarellerna och bönorna en perfekt balans mot det salta och feta charkuterierna.

    Sliperiet Borgvik

Piggvar med  skaldjur, citron, dill och brynt smör. Maten kommer dock tyvärr inte till sin rätt på bilden – men god var den!

Sliperiet Borgvik

Henrik tog vildsvinet med kantareller, svart vitlök och kroketter.  Självklart så fick han dela med sig och vi både konstaterade att även denna rätt var en höjdare. Köttet var väl tillagad och jag var extra förtjust i löken med dess brända yta som adderade en intressant och lätt bitterhet till rätten.

Sliperiet Borgvik

Sliperiet Borgvik

Denna lilla konstnärliga mästerverk är en blandning av smakerna – hallon, citron lakrits och choklad. Kocken verkar väldigt förtjust i tapioka då även denna rätt innehåller, inte bara, tapiokastärkelse utan även tapiokapärlor. Men jag håller det inte emot honom. Tapiokastärkelse är en rätt rolig ingrediens att ”leka” med.

Sliperiet Borgvik

Borgvik och Grumsborna – det sista försvaret mot Tyskarna!  (Läs nedan)

Sliperiet Borgvik

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Godaste Chocolate Chip Cookies!

Hur gott är inte klassiska amerikanska Chocolate Chip Cookies?  Vi minns från vår barndom i USA hur mammorna i vår neighbourhood ”tävlade” om vem som bakade de absolut godaste chocolate chips cookies. Vår bästa väns mamma Marie lyckades t om ”muta bort” en fortkörningsbot med sina kakor!

Vissa gillar sina cookies spröda och frasiga medan andra gillar sina cookies sega och mjuka. Efter att ha provat ett antal recept tycker vi att dessa cookies är godast. Har man tålamod så blir kakorna ännu godare om degen får vila i kylen över natten. Ibland gör vi en dubbelsats och fryser in halva degen. Formar man den till en ”rulle” är det bara att skära några skivor och grädda när man blir sugen. Det har också hänt att vi har gett bort en ”rulle” med färdig deg när vi går bort till vänner. Det uppskattas alltid. Är man riktigt ambitiös skriver man ner receptet på ett litet kort och knyter fast.

Förutom att ha i små bitar av mörk choklad kan man verkligen variera smaksättningarna i nästan det oändliga! Vilka är dina favoritsmaker? Kanske jordnötssmör & kokos? Eller pekannötter & torkade tranbär? Det är bara att låta fantasin flöda.

 

Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies
Här får ni vårt grundrecept på degen till chocolate chip cookies. Sedan är det bara att tillsätta och kombinera era favvo-smaker!!


CHOCOLATE CHIP COOKIES

ca 24 st

175 g smält smör, svalnat
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200 g mörk choklad, grovhackad eller 150 g chokladknappar (eller/och annan smaksättning)

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Vispa i ägget och äggulan.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Blanda till sist i chokladen.

Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 17 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


Tips på smaksättningar

  • Nötter (t ex mandlar, jordnötter, pekannötter, cashewmötter, hasselnötter mm)
  • Frön (solrosfrön, pumpafrön, linfrön, sesamfrön mm)
  • Kokos
  • Torkade frukt (t ex russin, tranbär, ananas, aprikoser, fikon, katrinplommon mm)
  • Nötsmör (t ex jordnötssmör, mandelsmör, hasselnötssmör mm)
  • Choklad (ljus, mörk, vit)

cookies3
cookies2


 


Annons
Kommentera (0)

Kommentera