systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

Vanilj och hallonknyten

Hej!

Jag (Lisa) höll på skriva “snart är det helg och då passar dessa goda knyten….” och kom på att det är bara onsdag! Men solen skiner, himlen är fantastiskt klarblå utan en enda moln och våren känns verkligen i luften. Vårkänslorna börjar sprida sig i kroppen – samma känslor som när helgen börjar närma sig! Det är snart april och även om jag gillar vintern, så börjar man verkligen bli redo för att snön ska försvinna och varmare väder.

Oavsett vilken dag det är på veckan så passar faktiskt dessa frasiga knyten att göra. Tänk på att vara försiktigt när du friterar och att dessa är godast att äta nygjorda!

 

Foto: Helén Pe


Vanilj och hallonknyten
ca 20 knyten

ark (ca 20 x20 cm) vårrulledeg
olja till fritering

Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

3 dl hallon (låt tina ifall frysta)
1 tsk rivet limeskal
2 tsk färskpressad lime

florsocker

Vispa ihop mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda på svag värme, under omrörning, till en kräm. Observera att den inte får koka! Ta av från värmen och låt kallna. Blanda sedan i vaniljsocker.

Blanda hallon med limeskal och limesaft. Skär med vass kniv vårrulledegen i 4 rutor. Lägg en fuktig duk över degen som inte används så att den inte torkar. Lägg en klick vaniljkräm i mitten på varje ruta tillsammans med lite hallon. Fukta kanterna med lite vatten och vik degen till en trekant. Tryck till kanterna så att fyllningen inte läcker ut.

Värm oljan i en kastrull. Lägg försiktigt ner några knyten åt gången och fritera tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper. Pudra dem sedan med florsocker.

Kommentera (0)

Kommentera

Annons