systrarnaeisenman

Systrarna Eisenman

Annons

TÄVLING! VINN FRÅN GRUNDEN MED SYSTRARNA EISENMAN

Nu har ni chansen kära läsare att vinna vår senaste kokbok ”Från Grunden med Systrarna Eisenman”!

 

Från grunden

Boken innehåller cirka 500 recept på alltifrån grönsaksinläggningar och kryddblandningar till chutney, ketchup, surdegsbröd, såser, fonder, yoghurt, nötsmör, ostar, korvar, flingor, snacks, och mycket mer. Recept på glass och en massa goda tillbehör finns självklart också med och är en av våra favoritkapitel!

Visst ni förresten att ingen vet riktigt var den första glassen tillvekades, men man vet ganska säkert att den bestod av smaksatt snö. Det första glassreceptet skrevs förmodligen i England år 1665 och glassen var smaksatt med muskotblomma, apelsinblomvatten och ambra (googla gärna vad Ambra är – men ni gör det på egen risk….).

Att så många gillar just glass beror på det perfekta förhållandet mellan fett och socker. Har man för lite av det ena eller för mycket av det andra får man helt enkelt inte till den lena konsistensen och lagom söta och gräddiga smaken.

På engelska finns det ett uttryck där man säger att någon är »vanilla« – alltså som vaniljglass, det vill säga lite färglös. Något missvisande, eftersom bra vaniljglass är allt annat än trist.  Det fina också med glass är att smakvariationerna är oändliga. Förutom den trygga vaniljglassen finns det barnsliga, djärva, klassiska och lite mer sofistikerade smaker.

I boken ger vi ett grundrecept på vaniljglass som vi sedan ger en massa förslag på smaksättningar.


Vi vill att ni KÄRA LÄSARE ska maila oss receptet på er absolut godaste glass. Var gärna lite kreativ – vi gillar det som är annorlunda.  E-maila receptet till info@systrarnaeisenman.se  senast den 30 juni.

Lycka till!

För att ni ska bli lite inspirerad kommer vårt recept på den godaste vaniljglassen här!


Från grunden med systrarna Eisenman : allt ifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella

Foto: Helén Pe


VÅR GODASTE VANILJGLASS

3 dl mjölk, 3 %
3 dl vispgrädde, 40 %
1 vaniljstång
5 äggulor
1 ½ dl strösocker
en nypa salt

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner stången. Tillsätt saltet. Koka upp och ta av kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Rör först ner lite av den varma blandningen i äggen och tillsätt sedan resten.

Gör i ordning ett kallt vattenbad.

Häll tillbaka krämen i kastrullen och värm under omrörning tills den tjocknar och är 84 – 85 grader. Den får inte koka! Ta av kastrullen från värmen, ställ den i vattenbadet och kyl ner krämen. Ta upp vaniljstången och sila glasskrämen genom en finmaskig sil ner i en ren bunke. Lägg tillbaka vaniljstången så att den kan fortsätta att ge smak. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i några timmar, helst över natten. Proteinet från äggen kommer då att svälla och göra glassen krämig.


För att göra glass i glassmaskin: 
Ta upp vaniljstången. Följ glassmaskinens bruksanvisning. När glassen är klar kan den ätas direkt även om den är ganska mjuk. Konsistensen blir perfekt om du lägger över den i en behållare med lock och låter den ligga i frysen i 1 – 2 timmar. Den kan frysas ännu längre, men ta ut den minst 20 minuter innan den ska serveras.


För att göra glass i frysen:
Ta upp vaniljstången. Häll krämen i en form och lägg den i frysen. Rör om var tjugonde minut tills glassen är så kall att den är svår att röra i. Låt den frysa en stund till (den totala tiden i frysen är 3 – 4 timmar). Glassen kan frysas ännu längre, men ta ut den minst 20 minuter innan den ska serveras.

Förvaring och hållbarhet: I en lufttät behållare i frysen håller glassen i högst 4 månader.

Tips! Glass smakar som bäst när den har fått tina lite. Ta fram den ur frysen i god tid, minst 20 minuter före servering, så att den hinner få den rätta mjuka konsistensen. En riktig glassnörd mäter temperaturen på glassen. Vid minus 12 – 14 grader anses den vara perfekt. Låt gärna glassen tina i kylen. Tinad glass bör inte frysas om.

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Grilltider! Grillspett med persiljebulgur, halloumi- och tomatsallad, dilltzatsiki

Det är något väldigt speciellt med de ljusa och långa svenska sommarkvällar. Och det är också något speciellt med att grilla och äta mat utomhus. Vi svenskar är ju så svältfödda på ljus och värme så när våren kommer så är det inte så konstigt att vi snabbt som bara den tar fram utemöblerna och grillen!

I helgen var vi alla ute hos Monica i hennes nya hus och firade hennes son Eric som hade fyllt 5 år. Det var en fantastisk varm och solig dag, och efter att vi hade återhämtat oss från ett kul barnkalas med pizza, Star Wars tårta, lek i vattenspridaren och fiskdamm, blev Lisa & hennes familj kvar på kvällen.  Vi ville fortsätta njuta av den somriga dagen och passade på att grilla – färsspett och halloumi som vi åt med persiljebulgur och en dilltzatsiki. Superenkelt och supergott!

 

spett

 

Grillade färsspett med persiljebulgur, halloumi- och tomatsallad,
samt dilltzatsiki
4 portioner


500 g nötfärs

1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1/4 tsk chilipeppar (valfritt)

¾ tsk salt
1 nypa svartpeppar
4 portioner bulgur
1 buljongtärning (grönsak eller kyckling)
örtsalt
1 paket halloumi á 150 g
ca 20 körsbärstomater
1/4 rödlök
god olivolja

träspett


Dilltzatsiki
ca 6 dl

1/2 gurka (ca 250 g)
1 vitlöksklyfta
5 dl turkisk yoghurt
1 tsk pressad citron
2 msk hackad dill
örtsalt och peppar (Vi tycker det är gott att använda örtsalt!)

 

Gör i ordning tzatsiki genom att kärna ur gurkan och riv den grovt. Pressa ur vätskan. Skala och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Blötlägg träspetten (i minst 15 minuter) och förbered grillen.

Blanda nötfärs, vitlök, spiskummin, chilipeppar, salt och några varv nymalen svartpeppar. Forma färsen runt träspetten.

Skiva halloumin och skär tomaterna i klyftor. Skala rödlöken och skiva tunt.

Koka bulguren enligt instruktionerna på paketet med en buljongtärning i vattnet. Blanda med persilja och smaka av med örtsalt.

Grilla halloumin och skär sedan i mindre bitar. Blanda med tomater, rödlök och ringla över lite god olivolja. Dra några varv med nymalen svartpeppar.

Servera spetten med halloumi- och tomatsallad, persiljebulguren och dilltzatsiki!

Tips! Tzatsiki är en favorit i det grekiska köket och serveras ofta tillsammans med ett gott bröd och grönsaker som förrätt!

 

spett2

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Vattenmelon och rabarber limeade

Somriga smaker som vattenmelon och rabarber blandar vi med syrlig lime och gör en riktig fräsch och läskande sommardryck! Istället för att använda citron – som blir lemonad, använder vi lime och då bli den limeade!  Så otroligt gott!!

vattenmelon1


Vattenmelon och rabarber limeade
ca 1 liter

350 g rabarber
ca 4 dl vatten
 1- 1 1/2 dl strösocker
500 g tärnad vattenmelon (utan skal)
färskpressad limesaft från 3 lime
limeskivor till servering

Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och vatten i en kastrull, så att rabarbern är täckt av vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter utan att röra om.  ( Saften behåller sin fin och klar färg genom att inte röra om) Sila av saften i en ren kastrull och tillsätt socker. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt svalna helt.

Kör vattenmelonköttet i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Låt purén rinna av igenom en saftduk.

Blanda vattenmelonsaft, rabarbersaft och färskpressad lime.

Späd eventuellt med vatten till önskad smak,  gärna kolsyrat för en mer läskande smak. Servera riktigt kallt med mycket is och några skivor lime.

Tips! Öka eller minska mängden socker och lime efter smak!

vattenmelon3
vattenmelon2

 

 

 

 

 

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Våra 5 bästa vegorätter!

På måndagar brukar vi lägga upp veckans vegetariska. Denna måndag vaknar vi till en klarblå himmel och strålande sol här i Stockholm, och känner oss helpeppad och full med energi inför en fullspäckad arbetsvecka. Så idag får ni inte endast en vegorätt, utan här har vi samlat ihop 5 utav våra favorit-vegorätter!

Ha en underbar vecka!

 

Pasta med grönkål, pinjenötter, citron och parmesan

Grönkålspasta

 

Halloumiburgare med portabellasvamp, guacamole, salsa och ugnsbakad sötpotatis

Halloumiburgare med salsa, portobellosvamp, guacamole samt ugnsbakade sötpotatis


Pizza bianco med chèvre, rucola, solroskärnor och brynt smör

Pizza bianco med chèvre, rucola, solroskärnor och brynt smör


Currygryta med blomkål, sötpotatis, spenat och mangochutney

Currygryta med sötpotatis, blomkål och spenat


Kikärtsgryta med ugnsrostade tomater och risoni 

kikartor

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

17 bästa recepten för midsommar!

Behöver du lite kulinarisk inspiration till midsommar? Look no further. Nedan finner ni 17 smarriga recept som passar perfekt på midsommarbordet. Du hittar allt från tilltugg, kylda soppor, inlagd sill, varmrätter till desserter och tårtor!

Västerbottensost Frittata

Frittata med Västerbottensost toppad med löjrom och crème fraîche

Isbitar med blommor

Foto Ulrika Ekblom

Somriga isbitar

lax
Foto Ulrika Ekblom

Inkokt lax med picklade grönsaker och dillsås

matjesill2

Midsommarmacka

LOJROMSCHEESECAKE MED RÄKOR

Foto Roland Persson

Löjromscheesecake med räkor

Inlagd sill recept

Mormor Gretas sill

Fisk och sommargrönt med en krämig vittvin- och citronsås i foliepaket.2793

Fisk och sommargrönt med krämig vittvin- och citronsås i foliepaket.

Prosciuttoinlindad fläskfilé

Pancettainlindad fläskfilé med salvia och vitlök

rödbetslax

Foto Ulrika Ekblom

Rödbets- och pepparotsgravadlax

lammracks

Foto Ulrika Ekblom

Grillad lammracks med svensk pesto, färsk potatis, sparris och brynt smör

Foto Jenny Grimsgård

Sommarsval avokado- och grapefruktsoppa

Matjesillmacka recept midsommar

Foto Niklas Larsson

Midsommarmacka med matjessill

Foto Ulrika Ekblom

Foto Ulrika Ekblom

Chokladdoppade jordgubbar

Vattenmelonkorg fruktsallad

Fruktsallad i vattenmelonkorg

tarta

Tårta med mandelmarängbotten, färskostmousse och jordgubbar

Cheesecake recept

Äkta amerikansk cheesecake

Lakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesockerLakritsmarängtårta med citronkräm, jordgubbar och limesocker

Annons
Kommentera (0)

Kommentera