Rökande barn – Stronger Life

Stronger Life

Rökande barn

Jag tänkte på det här med rökning nu när jag sett min gamla grannes barn röka och hon är bara ca 11 år. Rätt skrämmande då hon bara är ungefär 2 år äldre än min äldsta dotter. Jag känner mig inte beredd på att se eller höra att min äldsta dotter testar alkohol eller rökning. Har man vågat sig över cigg-tröskeln så vågar man rätt snart över alkoholtröskeln också och inom kort även sex-tröskeln. Allt inom loppet på bara nått år tänker jag. Men jag hoppas att jag har fel såklart. För att ha testat på allt det där innan ens 14 år känns fasen inte okej.

Vad kan man göra för att barn ska vara barn nuförtiden egentligen? Finns det något vi som föräldrar kan göra? Hur ska man bete sig, agera, göra och säga? Eller hänger allt på umgänge?
Jag satt faktiskt och kollade upp lite info på nätet och hittade en nättidning Vetenskap & Hälsa. I början av artikeln handlade den om cigg och i slutet stod det om alkohol. Både är intressanta för jag vet MÅNGA svenskar som har den mentalitet att “vara barnets kompis” och att om man “smakar hemma så slipper man smyga med det där ute…” Jag har aldrig trott på att varken vara mina barns kompisar eller bjuda på nått. Jag valde att skaffa barn för att vara mamma, förälder, inte någon polare. Och att bjuda på något jag inte ens vill att de ska testa på, låter inte ens logiskt. Det fick jag också bekräftat här nedan i artikeln som Eva Bartonek Roxå skriver. ↓

Bjud inte på alkohol

Som förälder kan den här typen av resultat, att det inte spelar någon större roll hur man är som förälder, kännas nedslående. Men det finns annat man kan göra – som till exempel att inte bjuda sina barn på alkohol hemma.

– Här visar forskning att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker sig oftare berusade utanför hemmet än de som inte blir bjudna på alkohol, och att de även röker i större utsträckning, säger Jonas Berge. –Källa

Photo: Vetenskap & Hälsa

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.