Spark i baken

10 tips för att må bra i din kropp

Sommaren börjar närma sig, det märks inte bara på vädret och på eventuell pollenallergi, det märks även på att löpsedlarna börjar blåsa upp ”platt mage till midsommar” och ”gå ner X kg på X veckor” på sina löpsedlar. Suck. Varför kan inte vi människor få vara nöjda med oss själva? Må bra i våra kroppar? Träna och äta bra för att må bra, ha roligt och orka med allt vi vill göra? Inte för att passa in i någon form av ideal?

Du behöver inte gömma dig i vassen i sommar. Du kommer aldrig att se ut som modellerna i tidningen. Och det gör inget. Inte ens de på bilderna ser ut så i verkligheten. Ljussättning, smink, retusch, förminskning – förstoring av kroppsdelar och en massa fusk på olika sätt används i många bilder vi ser i reklam, på teve, i tidningar och på nätet. Men även om vi vet att det är en falsk verklighet som syns är det lätt att bilderna fastnar och det skapas ångest och en känsla av att man inte duger hos en del.

Vill du må bra i din kropp är detta mina bästa tips efter att själv ha haft en massa dumma hjärnspöken i många år – och efter att ha tagit mig igenom och ur en ätstörning:

1. Var stolt för den du är. Sträck på dig och acceptera dig själv precis som du är. Tänker du något negativt om dig själv – kompensera med minst två positiva.

2. Träna av rätt anledning. Träna inte för att någon annan säger det åt dig eller för att det får dig att minska ångest. Träna för att du mår bra av det. För att det får dig att känna dig stark och frisk och glad.

3. Köp kläder i din storlek – och rensa ur garderoben om du har en massa kläder som är för små eller stora för dig. (Släng, ge bort eller göm undan i förrådet.) Har vi på oss kläder som passar våra kroppar mår vi bättre. Har vi byxor som skär in i magen – ja, det får de flesta att känna sig tjocka även om de inte är det. Må bra i dina kläder.

4. Din kropp är ett redskap. Det är inte bara ett utseende. Var glad över allt din kropp kan åstadkomma och acceptera att den ändrar förutsättningar genom livet.

5. Vi är alla unika. I media visas en ganska begränsad variation av kroppar och utseenden upp. Titta hellre runt omkring dig på stan – eller i ett omklädningsrum. Vi ser olika ut och det är det som är så fantastiskt. Vi är inte skapta i samma mall, var glad över att vara unik.

6. Sluta mobba dig själv! Så elak som det går att vara mot en själv skulle många av oss aldrig vara mot någon annan. Frågan är då varför vi är så tuffa mot den person som vi ska leva med tills vi dör? Var snäll mot dig själv och behandla dig på samma sätt som mot din bästa kompis.

7. Sluta konsumera det som får dig att må dåligt. Blir du nedstämd av tidningar du läser, av någon blogg, av uppdateringar på Facebook? Sluta läsa!

8. Gör något för dig själv som du mår bra av varje dag. Varför inte haka på min utmaning #sparkibaken365 ?

9. Bryt ihop och kom igen. Även om de flesta dagar är bra finns det dagar som det inte är lika enkelt att tänka positivt av olika anledningar. Bli inte arg. Försök att skaka av dig det, eller acceptera att det får vara så. Var extra noga med att göra (och tänka) saker som är bra för dig och du är snart på banan igen.

10. Ignorera alla quick-fix och dieter! Det är företag som vill tjäna pengar på din osäkerhet. Träna regelbundet, ät varierat och ha roligt och du ska se att du och din kropp kommer må bra.

viktig

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Så bra skrivet!
    Jag har av olika anledningar gått upp i vikt, nu har jag tagit tag i det och börjat träna och sett över vad jag äter.
    Skall göra som du säger med kläder, alla kläder som inte passar och som jag vill spara som en morot får packas ner och förvaras i förråd.
    Tack för peppningen, väldigt bra skrivet.