Spark i baken

Sociala medier spär på utseendefixering

dove

SJÄLVKÄNSLA. Att många tjejer och killar lider av dålig självkänsla är ingen nyhet, trots det är det en viktig fråga att lyfta då det är ett problem som ständigt behöver uppmärksamhet och åtgärder för att lösas. Tidigare idag var jag med på en pressfrukost på Rosa Skrot där Dove ordnat en paneldebatt för att prata om just självkänsla samt presentera sin nya undersökning om svenska kvinnors syn på sig själva.

Doves undersökning på 1010 kvinnor mellan 15 och 74 år visar att äldre kvinnor är mer nöjda med sitt utseende än yngre, och unga kvinnor känner särskilt en stark press från skönhetsideal som sprids i sociala medier. I gruppen kvinnor 15-24 år är det 49 procent som känner sig mindre vackra än andra kvinnor! En stor majoritet – i genomsnitt 63 procent – i alla åldersgrupper svarar ja på frågan om användandet av sociala medier har påverkat det kvinnliga skönhetsidealet till det sämre.

Vad ska vi då göra? Jag är själv aktiv i sociala medier och påverkar på så vis till detta, men det jag är medveten om är VAD jag lägger ut och HUR jag visar upp det. Sedan kan något tolkas fel ändå, vi läser alltid efter hur vi mår. Har vi en dålig dag tar vi till oss budskap på ett visst sätt kontra en dag när vi känner oss mentalt starka. Det jag gör är faktiskt att reflektera över om jag vill gå in på Instagram, Facebook ectetera. Vissa dagar håller jag mig därifrån. Och när jag har semester försöker jag skärma av mig ännu mer från sociala medier, detta känner jag är en bra strategi för mig och får mig att må bra. ”Verkligheten” i sociala medier är inte alltid verkligheten, och ditt sätt att se på dig själv stämmer ofta inte in hur andra ser dig, det tycker jag denna video från Dove illustrerar på ett vackert och gripande sätt:

Några sista ord från mig: ÄLSKA dig själv för den du är. Du är bra precis som du är. Inspireras gärna av andra, men försök aldrig ändra på dig själv för att bli någon annan. Jag upprepar – du är bra precis som du är.

Sociala medier är en del av vårt samhälle och en stor del av mångas liv. Kom ihåg att det är en del av livet som visas upp. Inte allt. Hur ärlig skribenten än försöker vara. Läs det som får dig att må bra, och ta gärna pauser från de sociala medierna ibland.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.