Tävla om en Sodastream – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Tävla om en Sodastream

Vinn en Sodastream!

Jag kommer nu i samarbete med SodaStream att tävla ut en SodaStream Ice Age Limited edition.

I samband med premiären av filmen ”Ice Age 4 – Jorden skakar loss” ville SodaStream visa hur man som barnfamilj enkelt kan bidra till en hållbar utveckling av vår planet. Lagom till premiären byggde SodaStream därför en mammut av PET-flaskor på Sergelgatan, vid Hötorget i Stockholm. Mammuten symboliserade det enorma slöseri som konsumtionen av kolsyrade drycker och kolsyrat vatten på flaska innebär.

Konsumtionen av kolsyrade drycker och kolsyrat vatten ökar snabbt. Varje år används 5,4 miljoner ton plast för att tillverka PET-flaskor världen över. Varje flaska som tillverkas kräver nästan fem gånger sin volym i vatten för att tillverkas vilket utgör ett enormt hot för miljön.

Genom att använda en SodaStreams kolsyremaskin kan vi spara in på avfallshantering av tusentals flaskor och burkar varje år. Med ett kolsyresystem för hemmabruk används samma PET-flaska i minst 3 år. Förpackningsavfallet minskar och så även transporterna av den buteljerade drycken.

Detta vinner du:
* Ice Age-SodaStream maskin
* Fyra smaker Ice Age limited edition-syrup
* Två extra SodaStream-flaskor med Ice Age-motiv

För att tävla:
– skriv en kommentar till detta inlägg och tipsa hur du tycker att en barnfamilj kan bidra till en bättre miljö
– senast 10 augusti kl 15:00 behöver jag ditt svar, då utser jag en vinnare.

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kristina

  Jag är gärna med och tävlar!
  Barnfamiljer har stora möjligheter att bidra till att främja miljön, exempelvis genom återanvändning. Genom att köpa och sälja på Blocket, Tradera och liknande så minskar utarmningen av jordens resurser. Andra saker man kan göra på samma tema är att använda tygblöjor istället för engångs. Handla ekologiskt, cykla/gå i så stor utsträckning som möjligt och att källsortera är andra sätt som barnfamiljer kan bidra. En SodaStream är ju också ett utmärkt sätt för barnfamiljer att minska påfrestningen på miljön, precis som du beskriver i ditt inlägg!

 2. Ingrid - Mamma till Zelda

  Som en barnfamilj där ingen utav oss föräldrar har körkort så är ett av mina tips; promenera och cykla! Lär barnen att det är roligare och nyttigare, man måste inte ta bilen jämt 🙂 Att laga egen mat istället för att köpa halvfärdigt, spara rester till dagen efter, storhandla, källsortera. Ja sakerna man kan göra är många!

 3. Ida

  Storhandla, gör storkok och frys in i stället för att laga ny mat varje dag – det sparar el. Köp och sälj på second hand. Odla egna grönsaker. Använd lågenergilampor och släck lampor som inte är nödvändiga. Låt barnen få en/ett par miljösysslor att sköta hemma, och låt dem turas om så att alla får prova allting.

 4. Spacegirl

  Jag tycker att man kan involvera HELA familjen i de dagliga sysslorna som leder till en bättre miljö, såsom sopsortering/kompostering och att panta burkar & flaskor, promenera istället för att åka bil o sv.

 5. liselotte

  Är jätte gärna med och tävlar. Finns så mycket man kan göra, men några saker är naturligtvis att sopsotera, och att gå tillsammanms med barnen till återvinnings stationerna och sortera, detta brukar de tycka är jättekul och växer då upp med att det är självklart att sortera skräpet. Köp mycket begagnat, och second hand, låna av varandra, bra både för miljö och plånbok. Gå och cykla så mycket som möjligt, både roligt och bra för miljön, dessutom fantastisk tid att umgås på. Så och plantera egna grönsaker och kryddor, bor man i lägenhet kan man säkert ha lite krukor på balkongen eller på fönsterbrädan. Har man möjlighet att ta sig ut i skogen så får man en fantastisk utflykt, frisk luft och kanske massa härliga bär och svampar att ta med hem och göra i ordning.

 6. Ann-Sophie Rosén

  Det är ju perfekt att kolsyra och ta med vatten hemifrån till jobbet, itället för att ta vägen förbi affären och köpa.
  Miljötänk i barnfamiljer: återanvänd, tex en brödpåse kan användas flera gånger och så kan man ju baka brödet själv. Gör du en egen soppa, använd en tom och ren mjölkartong att frysa in den i. Gör återvinningen till en rolig grej, låt barnen vara med.

 7. Sanna Lumdgren

  Genom att lära sina barn och sig själva att inte kasta mat bara pga utgångsdatum. Smaka, lukta, känn, maten räcker så mycket längre än vi tror och allt detta avfall är både slöseri och illa för miljön.

 8. Aniika

  Skippa alla dessa Festis/Mer osv förpackningar! I sommar har vi länsat trädgårdslandet på svarta- och röda vinbär och jordgubbar och gjort massor av saft. På alla fikastunder/utflykter har vi avnjutit hemmagjord saft som vi haft med i ursköljda PET-flaskor. Definitivt miljövänligare, billigare och såååå mycket godare, än sugrörsförpackningarna.

 9. Helena Lindgren

  Man kan lära barnen om en bättre miljö om det är roligt för dom. Man gör på deras sätt om man gör som en vuxen tror jag att dom lätt kan bli utråkade. Men om man kanske kan visa dom någon rolig film eller något sådant så tror jag det är lättare för dom att förstå och roligt. Tycker inte man ska göra det på en vuxens sätt. Ju roligare dom har ju mer lär dom sig. Det är viktigt för barn att få vara barn. Men vi vuxna vet ju på vilket sätt vi ska göra. Men jag tror det bästa är att alla gör på sitt sätt som dom tycker är kul och bra. Vi vuxna behöver lära barn mera om miljön men det får inte bli för tråkigt för dom får då tror jag dom tappar det rätt fort.

 10. Eva

  Hej!
  Vilken rolig tävling om ett oehört viktigt ämne! Jag ska försöka mig på ett kortfatta tävlingssvar.

  Det finns stora vinster för hela samhället om speciellt vi småbarnfamiljer aktivt väljer att leva med en livsstil som bidrar till en bättre miljö. Vi kan ju faktiskt genom en massa (ofta små och enkla) val i vardagen påverka stort och ta ansvar för hur utvecklingen av hela det miljömedvetna samhället fortskrider. För det första spelar vi som föräldrar den oehört viktiga rollen som förebilder för våra små, de tar konstant efter oss och lär sig vad som är bra/mindre bra i olika situationer. Det gäller alltså att tänka på allt vi säger och vara tydlig genom att prata om vad vi gör och varför med en miljöaspekt.

  Jag tror att det framföra allt är konsumtionsbeteende och transportvanor samt kosthållning som är stora avgörande områden att fokusera på för att leva milövänligt när man är småbarnsfamilj! Allt vi köper och använder kan vi oftast fundera kring med mer eftertänksamhet: t ex kanske behöver vi inte köpa nytt alltid utan ibland begagnat, återvinna mera, skänka kläder och leksaker i större utsträckning, försöka minska ned på det som genererar mycket avfall och sopsortera det vi kan. Att tänka på de transportval vi gör och maten vi väljer att lägga på tallriken och att kommunicera dessa val med barnen känns mer viktigt än någonsin, både för miljön och hälsan! Visst kan man både äga bil och unna sig att ta flyget ibland när det behövs för resor samt att äta kött. Däremot är det så oehört viktigt att när det finns utrymme välja de mer energisnåla och resurseffektiva alternativen: t ex att cykla, gå, samåka och använda de kommunala transporterna ofta och att tillaga de flesta måltiderna av råvaror som inte krävt en framställning som är onödig, äta vegetariskt i större utsträckning, inte kasta bort mat som kan användas som rester, välja ekologiskt i matvarubutiken osv osv.

  Hoppas att du haft en underbar sommar!

 11. Charlott

  Hej! Som många andra skriver, så går och cyklar vi väldigt mycket i stället för att ta bilen. Bor ca 3 km från närmaste centrum, så det är en ganska lagom cykeltur/promenad även för barnen. Något som vi också gör är att försöka lära barnen från början hur man källsorterar och varför det är viktigt att värna om miljön. Barnen tycker att det är roligt att sortera plast, papper och annat, och får hjälpa till vid källsorteringsstaionen när skräpet ska slängas. De tycker också att det är roligt att panta flaskor i affären, och för oss som föräldrar är det viktigt att barnen lär sig redan från början hur man gör för att vara miljömedveten, att de har det rätta “tänket”. Det är ju de som är vår framtid!

 12. Heja mamma!

  En sak vår familj blivit mycket bättre på är att inte slänga så mycket mat. Använd rester till nya maträtter, utgå inte från att maten är gammal för att bäst före datum passerat; lukta och smaka.
  Mindre att slänga, mindre att köpa!

 13. monika gustavsson

  Förutom att ha en egen kolsyremaskin kan familjer handla second hand-barnkläder, inte ha alla elektroniska maskiner på standby hela tiden samt panta returglas. Men även sopsortera, duscha istället för att bada, stänga av vattenkranen när man borstar tänderna, låter man vattnet rinna under hela tandborstningen fyller man ett helt badkar med vatten per vecka! Ta cykeln om man kan ist för bilen osv sånt som alla vet men många kan bli bättre på! Många bäckar små…

  vh
  Monika Gustavsson

 14. Beatrice

  Få barn att bli miljömedvetna genom att göra respektive miljöåtgärd till en tävling. Vi bor tex i en nyproducerad lgh med en display som visar hur mycket vårt hushåll förbrukar i energi per realtid. Är vår familjs förbrukning lägst jämfört med våra grannar som bor i lika stor lgh lyser en grön lampa på displayen, lyser lampan röd förbrukar vi mer. Detta har vi gjort en tävling…vad lyckas kidsen hemma hitta för åtgärder som minskar förbrukningen? T ex dra ut en mobilladdare som inte används. Så kämpar vi på till lampan lyser grön. Barnen i porten pratar även flitigt om sina tävlingar med energiförbrukningen när de ses på gården:). Vi kan även tävla om vem som hittar flest lösningar för källsortwring av det som står på köksbordet när vi äter frukost och mycket mer.

 15. Veronica

  Jag har ännu inga barn men när den tiden kommer, vilket jag ju hoppas :-), så skulle jag vilja föra vidare vardagsmotionen och att inte välja bilen i första hand. Även att inte slänga mat! Också att göra större portioner som man kan ha dagen efter och även till att frysa in för att undvika halvfabrikat och “snabbmat”.
  Håller tummarna 🙂

 16. Berit C Warg

  Då jag har barn som börjar närma sig tonåren så tycker jag att det är viktigt att upplysa om miljögifter och farliga saker som finns i smink och olika krämer som de frestas att köpa. Försöker få dem att tänka efter innan de går på reklamen som visas här och där.
  “gör ditt hår vackrare”
  “dina ögonfransar längre”
  “din hud får vacker lyster”
  Vill få dem att äta hälsosamt och närproducerat och att ÄLSKA vårt goda vatten i kranen som kommer från en kallkälla bakom huset.

 17. miranda

  vill jättegärna vinna! har länge viljat ha en sån gär soda stream, men inte riktigt haft råd…. mina tankar: man ska sortera soporna! man kan ha en komposttunna att lägga komposten i (om man har em lagom stor trädgård). och elda sina egna pappers sopor (-||-). och spara sina mat-kassar istället för att köpa nya i affären, eller kanske ha typ en tyg kasse. och när man ska ut och shoppa så kan man ju ta med en större handväska. om man ska någon stans är hyfsat nära så kan man gå eller cykla, då får man både bra motion och man sparar pengar! att köpa saker på secondhand är ju väldigt bra också! jag har köpt de flesta av mina möbler på blocket! en elbil kan man ju skaffa me. och om man ska resa är det väldigt mkt bättre att ta tåg än flygplan! det drar jättemycket bränsle att flyga! man ska häller inte köpa på snabbmat ställen som mcdonalds för dem hugger ned regnskogen! man ska helst inte heller handla på ikea för dem hugger ner uråldriga träd! ens barn kan också få ha sin egna lilla låda där dem lägger pant flaskor och burka så kan dem käna en liten slant till godis eller så när dem pantar! alla borde också köpa lågenergi lampor och försöka att ha släckt alla lampor på natten och när man är på jobbet och barnen i skolan! och man ska alltid köpa ekologisk mat! heldre ha en braskamin än att ha elektrisk värme! jag kan hålla på ännu mer men nu orkar jag inte skriva mer…

 18. Cherie Mårtensson - Mamma till Emma

  Vi använder mycket begagnade kläder som vi fått av nära och kära (allt behöver ju inte vara nytt för att vara fint) sedan kommer vi lära Emma att återvinna när hon blir äldre då vi själva gör det och sen blir det promenader till dagis för att slippa starta bilen 🙂

 19. Anna E

  Recycling! Använd kläder, leksaker, möbler etc om igen. Ordna bytesmarknad med vänner, grannar osv. Fynda secondhand/loppis och lär barnen värdet i att “återvinna” och spara på jordens resurser.
  Ät mer vegetariskt, inför “köttfri” måndag och ät frukt/grönt efter säsong.

 20. Tess

  Min 2-åring är en stjärna på kompostera redan, för det lär de sig på dagis. Panta burkar är kalaskul, cykla är roligare än att åka bil. Och jo man kan cykla även om man har långt, allt handlar om planering. Då får man in tränignen i vardagen dessutom.
  Sen får jag slå ett slag för att odla grönsaker, frukt och bär själv. Det är inte alls svårt och barn tycker det är otroligt kul att skörda och gärna äta direkt ute i trädgården! Det får bli mitt tips!

 21. Mikael Karlsson

  Genom att vara en miljöförebild – det är mitt miljötips. Jag ska förklara närmare…
  Jag försöker, så gott jag kan – att kompostera, sortera, köpa ekologiskt och bra produkter utan massa miljöfarliga ämnen. Jag stänger av kranen när jag borstar tänderna och jag cyklar till jobbet. Jag tvättar inte halva maskiner med tvätt, utan väntar till vi har en full maskin (behöver inte vänta länge som barnfamilj) och jag pantar våra burkar. Allt detta ser nämligen våra två guldklimpar med stora, nyfikna ögon. Jag tror nämligen, att om vi visar våra barn att miljön är något att vara rädd om, så kommer de växa upp och vara desto mer vänliga mot vår miljö än våra mor- och farföräldrar, liksom vi själva någonsin har varit.
  Barnen är jordens framtid – låt de lära sig att värna om miljön, visa att jordens resurser inte är outtömliga och handla därefter. Barnen gör inte som vi säger – det gör som vi gör – så var en miljöförebild du med!

 22. Emma

  Barnfamiljer kan bidra till en bättre miljö genom att källsortera, kortare sträckor är utmärkta att cykla – det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder 😉 Det är ett jättebra sätt att få in vardagsmotionen och massor med frisk luft för hela familjen!
  Dessutom så kan barnfamiljer bidra genom att planera sina matinköp och storhandla och på så sätt slänga mindre mat och ge barnen redan från början ett bra tänk när det gäller miljön och att ta hand om och hushålla med de resurser som finns!
  Tack för en toppenblogg!!

 23. Emma G

  cykla/gå till dagis/skola/jobb, om det är för långt åka kollektivt.
  Handla ekologiskt i den mån man har råd. Välj ut ett livsmedel som just din familj tycker är viktigt för er och miljön och köp iaf det ekologiskt. Ät och handla efter sässong.
  Köp begagnad vagn och leksaker, använd sedan till eventuella syskon eller sälj på tex tradera!

  Tack för en alltid lika inspirerande blogg!

 24. Malin

  Åh, cykla mer i vardagen!
  Ta med barnen i cykelkärra, cykelsadel eller cykla alla tillsammans. Bästa vardagsmotionen för hela familjen och inte minst miljövänligt. Förstås kul också!
  Tack för en fantastisk blogg Terese!

 25. Mandy

  Oavsett hur man gör det tror jag att det viktigaste är att göra det tillsammans med barnen. De får hjälpa till att källsortera. Ta kortare duchar eller hjälpas åt att spara resterna från middagen och tillsammans hitta på något nytt av dem så man inte slänger mat i onödan. Också lära barnen att gå och inte ta bilen i onödan.

 26. Helena S

  Vi barnfamiljer kan bidra mycket. Just hos oss så sparar vi ofta maten som blir över och lagar ny mat på resterna… I övrigt komposterar och återvinner man så mycket man kan av soporna!
  Man kan tvätta och diska snålt. Det finns tvätt-nötter att använda när man tvättar – för det blir ju en heeeel del tvätt. Det blir faktiskt rent vilket är fantastiskt. Man kan spä ut diskmedel med vatten i en sprayflaska (typ blomspruta eller vad de heter) och så sprayar man på hand disken. Superbra!!
  Cykla och gå dit man ska är ju bara skönt!
  Det finns ju så mycket man kan lista upp men här är ju några bra tips i alla fall.

 27. Frida

  Man kan som familj bidra till en bättre miljö genom att vid tidig ålder lära barnen att sortera skräp, batterier osv så att det blir en naturlig del av vardagen och inte ett jobbigt måste som det ibland kan kännas som att det är om man inte är van vid att göra det! Att lära barnen göra miljömedvetna val vad gäller mat och användning av fordon är också viktigt.

 28. Therese Laurin

  Hej!
  Va kul att just denna fråga kommer upp. Eftersom vi bor 1,5 mil från samhället, så försöker vi på många sätt spara på miljön. Tycker att barnfamiljer kan spara mycket på miljön genom att planera inköp, så att de inte blir en massa onödiga resor med bil. Speciellt vi som inte har någon kollektiv trafik i närheten.

 29. Veronica

  Hej. Jag tycker att det bästa man kan göra är att lyssna på sina barn då de ofta får lära sig mycket i skolan och är mer intresserade av att ta hand om miljön än oss (lata?) vuxna. Lyssna på deras ideer och ta dem på allvar så att deras miljötänk får frodas även in i vuxen ålder!

 30. Ellen E

  Cykla eller promenera till parker, skola, dagis. Då får man tid att umgås och vardagsmotion. När barnen vuxit ur kläder och leksaker kan man ha loppis eller skänka bort kläderna så kommer de till användning för en annan familj. Köpa lokalproducerad, ekologisk mat. Laga maten från grunden, bra för både miljön, lokala producenter och hälsan! 🙂

 31. Jessica S

  Har man hyffsat nära till skola/förskola så cykla eller gå dit! Ofta är det vi föräldrar som är ‘bekväma’ och hellre tar bilen för att vinna tid (?!). Låter man bilen stå bidrar man inte bara till bättre miljö men även bättre och säkrare skolmiljö och bättre hälsa för både barnen och oss vuxna.

 32. Malin

  Hej!
  Å precis exakt vad jag behöver!
  Min första tanke när de gäller hur just barnfamiljer kan hjälpa till och främja miljön är givetvis källsortering, men även sådana till synes små saker som att handla storpack, laga middag varje dag (gör det till en rolig grej) istället för att köpa halvfabrikat. Samla pantburkar och låt barnen får pengarna. Finns oändligt mycket man kan göra, några tips bara!

  Ha en skön tisdag!
  Kram