Spark i baken

Tankar om 5:2 och LCHF

Många av er har kanske läst Alex Schulmans krönika ”Den djävulska 5:2-dieten toppar försäljningslistan” i Aftonbladet tidigare i veckan, den har spridits rejält bland sociala medier. Jag skriver aldrig om dieter här i bloggen – och kommer inte börja med det heller. Dieter är ingenting som jag står för, visst kan det finnas behov hos en del att förändra sin kosthållning av olika anledningar. Men att försöka lösa något med en quickfix eller med den diet som just nu är trendigast är inte rätt väg att gå. Nyss var det LCHF som hyllades av dess anhängare, böcker om dieten såldes som smör, nya livsmedel skapades, motionslopp och butiker – allt med LCHF-fokus. Nu är det 5:2-dieten som syns på löpsedlar var och varannan dag, böcker skrivs och de som följer dieten berättar hur bra de mår.

Jag tycker Alex uttrycker det bra när han skriver ”Dieten är unik, för det är den enda i sitt slag som uppmuntrar både svält och hetsätning på en och samma gång. Därför är den också sällsynt vidrig, …”. Med mina tidigare erfarenheter av ätstörningar är detta verkligen ingenting jag uppmuntrar till. Tror det kan leda in en del i fel banor. Dieter kan göra att du går ner i vikt. Men de kan också göra att du går upp kilona + lite till när du inte orkar med dieten längre, och dieter kan leda till ätstörningar av olika slag.

Jag tror inte på att sätta etiketter på olika sätt att äta, som att hur man äter är en del av ens personlighet. Antingen så tillhör du en grupp eller inte. Varför ska det vara svart eller vitt? Ät varierat, ät det du tycker är gott, ät nyttigt, ät det du mår bra av, ät mindre ibland, ät mer ibland. Jag vet, det låter enklare än vad det är. Mat är ett hett ämne för de flesta av oss, det är känslor inblandade, det är tröst, det är belöning. Det är inte bara ett sätt att stilla hunger och ge kroppen rätt näring. Men mitt bästa råd är att inte försöka tänka så mycket. Då blir det oftast rätt. Vill du förändra ditt sätt att äta, gör det i små steg, men gör inte något för att ”alla andra gör det” utan gör det för att DU vill och för att du känner att din kropp och du mår bra av det. Vi är olika och mår bra av olika saker. Så är det bara.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Karin

  Jag tycker också det är en helt skruvad diet men jag måste få invända mot en sak. En vanlig missuppfattning är att man får äta precis vad som helst de 5 dagar som man äter, men så är det inte. Det är noga reglerat hur mycket man äter både de 5 ”ätardagarna” och de två fastedagarna. Det är alltså inte tal om någon hetsätning.

 2. Heja mamma!

  Så sant! Håller med;
  – Märklig och osund diet
  – …alla dessa etiketter. Varför sätta hårda förbud (om man inte är allergisk)? Man kan äta allt men inte alltid. Hitta din balans.

 3. Linda

  Å tack för ditt inlägg! Med ätstörningar i bagaget är det otroligt jobbigt att se all reklam om denna diet, som dessutom flera bekanta hakat på, suck.

 4. Lotta Eklöf

  Jättebra att du och flera sunda träningsbloggare tar upp detta ämne.
  Det är så många som kör alla dessa dieter istället för att röra på sig. Och det tar lång tid att förändra ett beteende eller en ohälsosam livsstil, inget man gör på 14 dagar.
  Många söker ju snabba resultat, ett resultat av vårt samhälle, så därför tror jag att man lockas med i detta. Dessutom så får man ju konstant dåligt samvete. Jag själv var väldigt fixerad över gi men till slut fick jag dåligt samvete av att tom äta frukt och då fick jag nog så vid nyår bestämde jag att sluta banta efter typ 20 år med olika kurer och viktpendling.
  Nu satsar jag på träning, frisk luft och ett aktivt liv istället och jag äter det jag vill, och tro mig den vill inte ha godis och ohälsosam mat om man mår bra och är fysisk aktiv.
  Tack för en bra blogg Therese, lycka till på tjejmilen nästa lördag. Själv skall jag springa för första gången.

 5. Susanne

  Instämmer med dig till fullo. Som mamma till två små barn är det för mig numera ännu viktigare med en allsidig kost både för deras skull och för min. Vad vill jag ge mina barn för vanor kring mat o motion? Det är mina val som i mångt och mycket kommer prägla dem. Och de lär ju inte göra som jag säger utan som jag gör 🙂 Visst idag blev det köpt pizza o lördagsgodis men det är inte standard och det blir då ingen fastedag imorgon, då blir det laxfilé o wokade grönsaker. Allsidigt med betoning på bra varor med mycket smak o bra innehåll är vad jag försöker ge mina barn.
  Så bra att du ändå tog upp detta med 5:2, behövs en sund röst i detta diet sammelsurium.

 6. Linda

  Instämmer helt med dina ord!
  ”De” som är grunden till denna diet, till detta onödiga trams….
  Hur lättlurade tror människan att ”människan” är…
  Gå tillbaka år tillbaka, när inget av detta ens fanns på temat, där man levde för att få mat på bordet, där värdet av mat var så pass viktigt, att man skulle gråta över ”den bortskämdhet” som finns i vårat 2013 samhäller i landet Sverige….
  Egentligen är allt logiskt, som medicinare, fysioligisk intresserad, så har tanken slagit mig så många gånger efter alla senaste rubriker..Köper numera inte ens en kvällstidning längre, men tyvärr lyckas man ändå se rubrikerna hur som helst, vid en kiosk korsning…på samma gata ligger ett fik, och varje gång jag ser något, så ler jag inom mig, och tänker, tack gode gud att det finns mat, att det finns goda saker att köpa, och att jag har chansen att göra det..Att vi lever i ett så välställt samhälle….Jag går in och köper en god bulle och njuter….Jag har sett så mkt av sjukdomar, som du även belyser, jag säger inte att detta kan göra att sjukdomen startar men det kan vara en bra början och en god väg för att hamna i ”helvetets” banor, där anorexi, bulimi kan sätta taggarna i sköra som starka själar….nej, det är sannerligen inte värt något, och vilken kostandsfråga skapar inte detta för staten på sikt…
  En enkel femma, på allt detta, är väll helt enkelt som man alltid levt…
  Ät allt och njut av livet, bra med rörelse, och vila därtill, undvik stress….
  Tack för mig..