Spark i baken

Ät rätt inför Tjejvasan

Susanne Dalsätt och jag fikar.

I fredags fikade jag med Susanne Dalsätt som är kostrådgivare, personlig tränare, föreläsare och har jobbat i hälsobranschen sen 1998 – lika länge som jag har. Dessutom imponerade hon på mig genom att berätta att hon numera även har en müslifabrik med två anställda. Häftigt! Susanne har medverkat som kostexpert i programmet Tjockholmen på kanal 5 och lagat mat i Halv åtta hos mig på TV 4. Susanne delade med sig av sina bästa tips inför hur jag (och ni) kan ladda med bra mat sista veckan inför Tjejvasan.

Jag gillar Susannes tänk då hon inte krånglar till det. Jag känner inte att jag behöver kolhydratladda eller lägga om min kost på något särskilt sätt för att maximera min prestation på lördag. Men som Susanne så klokt uttrycker det nedan; ät som vanligt men med mer noggrannhet. Här är Susannes bästa tips:

1. Håll dig frisk!
Se till att sova ordentligt, skydda dig från smitthärdar och bomba kroppen med antioxidanter. Det finns inget som är så tråkigt som att bli sjuk veckan innan ett lopp man laddat för så länge. Så se till att äta massor av mat som håller dig frisk och pigg.

Tips på bra mat som stärker ditt immunförsvar är:

Ingefära: Ingefära är utmärkt bra för att skrämma iväg förkylningar. Skala och skiva en bit av en ingefärsrot och häll på kokande vatten. Låt dra ca 10 minuter. Droppa i några droppar honung eller lite citron. Gott och stärkande för kroppen.

Vitlök: Vitlök innehåller ämnen med antioxiderande egenskaper så att se till att boosta immunförsvaret med en rejäl vitlökskur. Pressa ner en vitlöksklyfta i köttfärssåsen eller kycklingwoken eller lägg hela klyftor av vitlök på plåten med ugnsrostade grönsaker.

Blåbär: Blåbär är både gott och nyttigt och ett riktigt superfood när det gäller att hålla immunförsvaret starkt. Så se till att använda lite blåbär i frukostgröten eller i mellanmålssmoothien. Ett favoritmellanmål är att mixa 1 banan, ½ avodado och ca 1 dl frysta blåbär till en god och nyttig blåbärsglass.

Kiwi och kanonnötter: 1 kiwi och ca 5 paranötter är ett annat supermellanmål att äta för att hålla sig frisk och sund och förkylningarna borta. Kiwin är rik på c-vitamin som stärker immunförsvaret och paranöten är rik på spårämnet Selen som är en viktig antioxidant.

2. Gör som du alltid brukar med en större noggrannhet.
Ett vanligt misstag som många gör när de laddar inför inför en stor utmaning är att förändra för mycket. Man kokar pasta i överflöd, häller i sig sportdryck och äter överdrivet stora mängder kolhydrater med hopp om en förbättrad prestation. Men ibland drabbas man av motsatsen. Man känner sig uppblåst, däst, svullen och den annars så lugna magen knorrar och låter.

Så mitt tips är att göra som du alltid gör med en större noggrannhet. Ät mat som du vet att din kropp mår bra av men se till att anstränga dig lite extra för att inte missar några mellanmål eller slarva med frukt, grönt och vätska. Var noggrann med att äta bra, ren och riktigt mat från både kolhydrater, fett och protein.

Ät rätt fett för formtopping: Att äta tillräckligt med fett är också en förutsättning för att förbränningen ska fungera. Äter du fett bränner du fett och under just träning och tävling under lång tid är det smart att träna på att lära kroppen använda fett som bränsle.

De fetterna hittar du i avokado, nötter, frön, kallpressade oljor och feta fiskar. Men ett fett som är lite av en uppstickare är kokosfettet. Alltså inte det silvriga paketet på konsum utan det Extra virgin kokosfett som du oftast hittar på hälsokosten. Kokosfettet har jämfört med många andra fetter en lägre förmåga att lagras som kroppsfett och kan istället användas som bränsle i lever och muskler. Så använd gärna kokosfett i matlagning och bakning för bättre ork och uthållighet.

Glöm inte vätskan: Även när det gäller vätskeintag är inga överdrifter bra men se ändå till att du inte glömmer av att dricka. En uttorkad kropp presterar sämre. Det finns mycket vatten i frukt och grönt också så äter man mycket av den varan finns det ingen anledning att överdriva intaget och behovet kan helt klart vara individuellt men en allmän rekommendation är ca 1,5 – 2 liter om dagen.

Se till att ha roligt
Att tävla skapar alltid lite spänning och extra skärpa men glöm inte av att ha kul på vägen. Positiva tankar ger en mer avslappnad kropp som leder till en bättre prestation.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.