Nyttiga lussekatter med morot – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Nyttiga lussekatter med morot

Nyttiga lussekatter

RECEPT. Förutom att ha spelat tennis, gått på stan med familjen för att handla sista julklapparna och njuta av julstämningen, fikat med vänner och lekt med barnen har jag bakat i helgen. I lördags blev det saffransbiscotti och frasiga äppelknyten. Och igår lagade jag en variant av “morots- och vallmobullar” som jag hittade i en broschyr från Arla köket. Nu sitter jag och njuter av mina gula lussebullar med morötter i toppade med smör, ost och gurka till frukost. Gott efter min morgonträning. Blev glad att Trendoträning-Anna dök upp på min cykling för tredje veckan i rad. Är så tacksam för alla grymma stammisar som kommer och tränar vecka efter vecka, men det är alltid extra skoj när någon annan vän också dyker upp på träningen ibland.

Men nu tillbaka till “lussebullarna”. Jag följde receptet till punkt och pricka förutom att det blev svarta sesamfrön istället för vallmofrön, grahamsmjöl istället för dinkelmjöl och jag penslade med ägg istället för vatten. Kul med gula frukostbullar som blev fint färgade av de finrivna morötterna. Detta recept kommer jag att baka igen.

Morots- och vallmobullar

50 g jäst
4 dl vatten
4 dl finrivna morötter
250 g kvarg
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
4 dl dinkelmjöl
8 dl vetemjöl special
2 msk blå vallmofrön

Gör så här: smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt morot, kvarg, salt, smör och det mesta av mjölet. Arbeta degen cirka 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp och knåda degen på en mjölad bänk. Forma till lussekatter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Pensla med vatten och strö över vallmofröna. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Nyttiga lussekatter

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.