Dansa, pausa, dansa – reflektera och träna! – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Dansa, pausa, dansa – reflektera och träna!


Mitt stora mål är Stockholm marathon nästa år, men redan nu springer jag regelbundet för att bygga en bra bas innan jag ökar upp löplängden under vintern. Varje pass är ett steg på vägen.

Hur går det med din träning? Närmar du dig dina mål som du satte efter sommaren? Jag tycker det går rätt bra med min träning. Än så länge hinner jag med det antal pass jag trivs att träna varje vecka, jag hinner vila och jag har mycket glädje och energi i mitt idrottande. Dessutom har jag lyckats hålla mig frisk och skadefri *peppar, peppar*, så förutom en dipp i min löpning för någon vecka sedan har allt känts kanon. Det jag känner att jag vill förbättra är att få in mer styrkemoment i träningen. Just nu är det väldigt mycket kondition och endast lite styrka.

Det är bra att stanna upp och reflektera över hur det går med de mål du tidigare har satt upp. Vara stolt över det du har uppnått och fundera över vad som behöver förändras om du inte riktigt befinner dig där du vill idag.

De flesta av oss har inte obegränsat med träningstid, dels för att det inte passar in i livspusslet och dels för att det inte fungerar om kropp och själ ska må bra under tiden. Därför gäller det att vara effektiv under den träningstid du har. Förutom att jag vill att du ska stanna upp och reflektera och ta ansvar för vad du behöver ändra för att komma närmare ditt mål kommer här tre snabba tips:
– sätt inte bara ett övergripande mål för exempelvis en hel säsong, sätt också ett mål för varje träningspass som gör att du tar dig närmre ditt stora mål. “Idag vill jag springa 1 mil”, “idag vill jag göra 50 armhävningar” etcetera. Uppmärksamma att jag skriver VILL och inte SKA, det har en mer positiv klang och gör det lättare för motivationen.
–  bli inte för bekväm i din träning. Har du tränat på samma sätt hela hösten är det dags att förändra något nu, det kan vara vikt, repetitioner, träningssätt, intensitet. Gör en förändring så fortsätter resultaten att komma.
– mörkret omsluter oss allt mer nu när vintern närmar sig. Försök att utnyttja de ljusa timmarna och aktivera dig utomhus. En löprunda eller en promenad när solen har gått upp eller på lunchen gör underverk för välmåendet, du blir både piggare och effektivare.

Och en sista sak – kom ihåg att ha roligt på vägen. Det är resan som är målet!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese

    Hej! Du har en super bra blogg. Tänke höra med dig om du har några bra tips på jackor för utomhus löpning:-)) Jag svettas väldigt mycket…. så man inte blir kall.
    Tusen tack för eb bra blogg!

    Mvh Therese