Frågor & svar – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Frågor & svar

Har nyss hittat till din blogg som är väldigt inspirerande. Tänkte passa på att ställa en fråga om det nu finns något svar på den. Går det att få bort celluliter när man väl har fått dom? Efter ett år med ovanligt mycket skräpmat och lite motion samt en viktuppgång på 7 kg har jag fått massvis av celluliter.Nu har jag gått ner de kilona igen och är tillbaka i mitt gamla jag med bra kost och träning, men celluliterna syns nästan mer ju mer jag tappar i vikt.Är bara så arg om jag måste leva med det här hela livet för pga ett ynka jäkla skitår av ‘felval’. Jaja, ha det bra :)!

Svar: Det säljs mycket krämer som sägs få bort celluliter. Jag är dock väldigt tveksam till dem. Träna regelbundet, både kondition och styrka, och använd gärna duschhandskar i duschen och massera låren. Det får igång blodcirkulationen. Celluliter kan både smala och kraftigare personer ha. Och du är inte otränad bara för att du har celluliter.

Jag svettas väldigt mycket när jag tränar och tycker det är väldigt jobbigt. Jag läste i din blogg att man svettas lättare när man tränar mycket, eller missupfattade jag det? I alla fall, finns det något man kan göra för att svettas mindre ?

Svar: när du är van att träna så blir kroppen effektivare i att kyla ner sig – och man kyler ner sig genom att svettas. Jag svettas också mycket när jag tränar och tycker det är grymt skönt. Det är såklart extra viktigt att dricka mycket när du svettas ut mycket. Drick innan, under och efter träningen. Vet inte varför du skulle vilja svettas mindre när du tränar? Det är helt naturligt. Och jag har tyvärr inte något tips för hur du svettas mindre.

Jag behöver hjälp och tips för att gå UPP i vikt. Vad ska jag välja för träningsform? Mat? Nu ska du inte tro att det är så lätt att få upp mej ur soffan, jag har en hel del dåliga anledningar till att inte träna. Min vanligaste ursäkt är dock att jag inte orkar/har tid. Jag är 24 år, 163 cm lång och väger ca 44 kg. Jobbar heltid på en växel samt driver ett eget företag några timmar i veckan som nagelteknolog. Bor ensam = tråkigt att laga mat. För att krångla till det ytterligare är jag även vegeterian. (Äter dock fisk och skaldjur.) Jag har haft ett träningskort, men jag trivdes inte alls i den miljön tyvärr, varken på gymmet eller på passen. Nu vill jag testa att träna själv. Men VAR, NÄR, HUR? Ge mej en spark i baken!

Svar: Att gå upp i vikt är för en del lika svårt som det är för andra att gå ner. Och det låter som att du behöver få upp motivationen för att ta tag i din träning. Men bara genom att du skickade mig frågan och att du läser min blogg tyder ju på att du faktiskt har tagit första steget och bestämt dig för att du vill göra en förändring. Nu är det dags att börja jobba också. Jag vill att du ska göra ett par förändringar i taget. Du ska smyga in dina nya vanor. Gör man allt med en gång så är det lätt att man snart tröttnar också. Mitt förslag är:

1. Provträna på ett nytt gym. Gymmet du var på kanske inte passade dig. Det finns olika stilar på gym, större, mindre. Varför inte prova alla i din omgivning. På de flesta ställen brukar man få testträna en gång gratis. Om du fortfarande inte trivs – träna styrka hemma, se punkt 3.
2. Ät regelbundet. Ät gärna ett par nävar nötter till mellanmål. Nötter är energirika och du behöver få i dig mer energi. Ha olja på salladen, och se till att äta ordentligt varje mål.
3. Två gånger i veckan så vill jag att du tränar. Varför inte bjuda hem en kompis och styrketräna hemma? Ni kan göra övningarna som ni hittar här. (Nya övningar kommer snart).
4. Skriv ner på ett papper VARFÖR du ska träna. Det ska vara dina egna anledningar och saker som motiverar dig. Sätt upp pappret så att du läser det varje dag.

Börja med dessa fyra punkter. När du efter en fem-sex veckor känner att du har fått in en vana att utföra dem så kan du även lägga in ett konditionspass så att hjärtat får jobba lite också. Dessutom så ska du nu även börja laga mer mat hemma. Även om du är själv så kan du laga stora portioner och sedan frysa in. Då behöver du inte heller laga mat så ofta. LYCKA TILL.

Jag har kanske en lite annorlunda fråga till dig, men det är så att jag har problem med att hitta en bra sport-BH (jag tränar löpning, jympa, ki/box och step). Antingen så skaver dom under bysten eller så får jag ont i skuldrorna. Du tränar ju en del så jag undrar om du har något tips på någon bra sport-BH eller hur jag ska tänka när jag köper?

Svar: Jag använder själv sport-bh:ar med brottarrygg. Jag köper dessutom alltid en storlek för liten så att den sitter riktigt tajt. Jag testade även den här bh:n från Röhnisch som jag gillar jättemycket. Om du läser kommentarerna till inlägget så ser du även en massa andra tips på bra behåar. Lycka till med ditt köp!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.