Konditionsträning och styrka – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Konditionsträning och styrka

SOHO gym i London där jag tränade i höstas.
SOHO gym i London där jag tränade i höstas.

I Önska ett inlägg ville Linda läsa om detta: “ett inlägg om de bästa övningarna för att bygga upp konditionen. Tips på sådant man kan slänga in i slutet/början av ett styrkepass!”, och eftersom detta förslag fick flest röster i min omröstning börjar vi med detta. Jag kommer även att skriva om tvåan och trean under veckan och längre fram svarar jag på de sista önskningarna så att alla blir nöjda.

Konditionsträning i gymmet
Ett grymt sätt att träna upp sin kondition är att köra intervaller. Jag gillar att göra detta löpandes utomhus eller i en spinningsal under något pass, men det går alldeles utmärkt att använda gymmets konditionsmaskiner.

Egentligen så spelar det ingen roll hur du lägger upp dina intervaller i tid eller längd, men se till att variera din träning och anpassa din träning efter vilken nivå du är på nu. Allt eftersom kommer du att orka mer.

När du kör tufft ska det vara riktigt jobbigt, och när du tar det lugnt återhämtar du dig och laddar inför nästa hårda fas, det är en variation i puls som vi är ute efter. Brukar du köra hårt i exempelvis en minut och sedan ta det lugnt i trettio sekunder och upprepa detta tio gånger? Varför inte testa att kämpa tre-fyra minuter och vila en till två. Eller så kan du strunta i tiden och köra efter pulsen (om du använder pulsklocka). Jobba upp till ett visst pulsslag och låt sedan pulsen falla tillbaka till en viss nivå. När pulsen kommit dit ökar du upp igen. Lek lite och gör träningen både rolig och effektiv.

Jag skulle helst separera mina intervaller från styrketräningen och köra dem under två olika pass. Vill du köra dem på samma dag – varför inte ta styrkan på morgonen och intervallerna på eftermiddagen? Dagen efter passar det toppen med en vilodag.

Vill du träna kondition tillsammans med styrka skulle jag lägga det jag prioriterar först i passet när jag har mest energi. Välj därför om du vill börja med styrka eller kondition. Du kan också få till en konditionseffekt under själva styrketräningen genom att köra flera övningar på rad innan du vilar eller hoppa hopprep eller göra upphopp mellan maskinerna.

Förutom intervaller är det toppen att köra uthållighetsträning i form av att du nöter på rätt länge i samma tempo. Välj ett tempo där du fortfarande kan säga någon mening, men du ska inte kunna babbla på obehindrat. Du ska vara flåsig. Beroende på hur stark du är nu kan du hålla igång träningen i 30-90 minuter.

Oavsett vilken träning du kör, värm upp på en lägre nivå i cirka tio minuter för att undvika skador och förbereda kroppen för träning.

Jag skulle rekommendera för den vanliga motionären att som minimum träna kondition två till tre gånger i veckan och styrka en till två gånger för att må bra och utvecklas konditions- och styrkemässigt.

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Paulin

    Vilket bra inlägg! Precis vad jag behövde! Jag tycker intervaller låter så spännande, men har aldrig vågat testa (rädd för att göra fel, antar jag). Men nu har du förklarat så bra, så jag ska ge det en ärlig chans!

    Grattis till graviditeten!