Boken GI Gourmet fick fungera som inspirationskälla igår när jag bjöd på tjejmiddag. Jag har tidigare testat ett par recept från boken och de har varit riktigt goda. Även det jag lagade igår kommer jag att laga igen för det var smaskens.
Till förrätt bjöd jag på en fräsch och god rätt.
Räkcocktail med papaya och lime
4 portioner
500 g räkor med skal
½ papaya
½ gurka
½ kruka färsk koriander
1 lime
salt och svartpeppar
Gör så här: Skala räkorna. Skär papayan och gurkan i små tärningar och bland med räkorna. Hacka koriandern och blanda ner. Pressa över limesaften och salta och peppra. Låt gärna stå en stund i kylen för att gotta till sig innan du häller upp i cocktailglas och serverar. Dekorera gärna med en korianderkvist.
Huvudrätten var getostfyllda laxfiléer. Här har jag ändrat en del i receptet då jag varken använde persikor eller pekannötter vilket det skulle vara från början. Dessutom tillsatte jag ris i salladen och gjorde den till en ljummen sallad.
Getostfyllda laxfiléer
4 portioner
600 g laxfilé
150 g getost
salt och svartpeppar
1 knippa grön sparris
1 paket sockerärtor
1 msk olivolja
½ msk citronsaft
1 msk hackad dill
2 dl groddar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsstorlekar och gör ett snitt genom varje filé och tryck ner getost i skåran. Salta och peppra. Sätt in i ugnen 15 minuter.
Skär sparrisen i bitar och ångkoka tillsammans med sockerärtorna. Lägg grönsakerna tillsammans med groddar, (jag hade även mangoldsallad i), olja, citronsaft hackad dill, salt, peppar och häll på det varma riset. Blanda om ordentligt och servera med laxen.
Som avslutning på middagen blev det en söt och god efterrätt. Du kan använda persikor, päron eller äpplen i receptet.
Frasiga päronrutor med mascarponecrème
6 portioner
3 msk farinsocker
2 ark filodeg
25 g smält smör
2-3 päron
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarponecrème
1 citron
2 msk honung
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med vatten och strör lite farinsocker på.
Lägg ett ark filodeg på bakbordet och pensla med smält smör och strö över farinsocker på halva arket. Vik sedan över andra halvan och upprepa med ett nytt ark som du lägger på det första. Du ska alltså ha fyra tunna deglager på varandra. Dela i sex rutor med en vass kniv och lägg dem på baplåtspappret.
Dela päronen på hälften och sedan i tunna skivor. Lägg upp dem på arken och pensla med smält smör samt strö över en blandning av farinsocker och vaniljsocker. Grädda rutorna i 25 minuter.
Blanda osten med honung och citron och ställ kallt. Servera till päronrutorna som går att ätas både varma eller kalla.
Åh, den där middagen såg fantastiskt god ut! Måste nog härmas endera dagen…
Hej 🙂 Tack för en superbra blogg. Jag måste fråga dig en grej. Jag har inte tränat på ganska många år men satte igång att springa vid nyår. När jag började klarade jag typ 10 min. Men nu lyckas jag springa i 50 min, då ungefär 7.5 km. Jag är alltså långt ifrån en superspringare men jag är rätt nöjd ändå, med tanke på hur dåligt tränad jag var i början.
Nu till frågan. En kompis till mig har frågat om jag vill vara med och springa Oslo halvmarathon den 26 september. Det låter extremt kul och som en riktigt utmaning.
Men du som är duktig på det här med träning, är det realistiskt att jag kan träna upp mig så pass mycket fram till loppet? Och hur i alla dagar gör man det?
Jag hade varit väldigt tacksam för svar!
ps. Det var din blogg som inspirerade mig att börja träna, ångrar det inte en sekund. Men tack snälla du 😀
Hej Anna. Kul att du har kommit igång med träningen. Tycker absolut att du kan ha halvmaran som mål. Du har flera månader på dig att träna upp dig, och ha som mål att bara ta dig runt banan denna gång. Öka försiktigt din träningsdos, varva intervaller med distanspass. Spring runt tre gånger i veckan. Se även gärna till att styrketräna. Även kroppen behöver vara stark för att orka med den långa sträckan. Sätt som mål att först springa 1 mil om ett par veckor, efter några veckor när du vet att du klarar den distansen, öka på till 1,5 mil. Sedan har du snart fixat en halvmara … Du behöver ju inte springa hela vägen, det är okej att gå ibland om du blir för trött. Kanske dricka lite andas och ta nya tag. Lycka till!
Jag blev faktiskt lite sugen på den boken, ser oerhört gott ut!