Skönhetstips

Bra tips för att lära barn spela kort

Att spela kort är ett jättebra sätt att umgås med familjen. Det finns mängder av kortspel att välja mellan, även till de allra minsta. Här kan du läsa om bra tips för att lära barn spela kort!

Spela kort med bilder eller färger

Det finns många bra alternativ att tillgå när det är dags för de yngsta att lära sig spela kort. Inledningsvis kan det vara lämpligt att köpa nybörjarkortlekar som inte nödvändigtvis är tryckta med siffror och så, utan är istället gjorda med bilder av djur eller bara olika färger.

Det kan till exempel vara en kortlek med bilder på dinosaurier, där spelet går ut på att samla fyra likadana dinosaurier genom att lämna ifrån sig ett kort man inte behöver för att istället ta ett nytt kort. Eller en kortlek med färger där den som först samlat ihop ett antal likadana färger vinner. Utbudet är stort och hittas i de flesta leksaksbutiker.

Kortspel med kända figurer

Ett annat sätt att lära sina barn spela kort på är att köpa kortlekar med kända figurer, det finns kortlekar med kända ansikte från de flesta Disney och Pixar -filmer. På detta vis fångar man barnens uppmärksamhet och intresse på ett enkelt sätt, samtidigt som spelen är väldigt enkla att spela med bara några få regler.

Välj kortspel med enkla regler

När det blivit dags att introducera en vanlig kortlek bör man så klart inledningsvis välja ett kortspel med enkla regler. Detta för att den unga nybörjaren i regel tröttnar väldigt fort om kortspelet är för svårt och komplicerat. Det finns en del klassiker som brukar vara väldigt bra att använda när man ska lära barn att spela kort:

Finns i sjön

Ett enkelt kortspel där man samlar fyrtal genom att be sin motspelare om kort som man behöver för att få ihop ett fyrtal. Om motspelaren inte har kortet svarar denne enkelt ”finns i sjön”, och ”sjön” är alla de oanvända kort man placerat i en enda röra mitt på bordet där man då får plocka upp ett kort ifrån.

Svarte Petter

Svarte Petter går ut på att turas om att ta ett kort från motspelaren, för att bilda par. När ett par är bildat lägger man ner paret på bordet. Spader knekt är kortet som kallas Svarte Petter och kan inte användas till att bilda ett par. Den spelare som är sist med kort på hand och har just spader knekt har förlorat.

Svälta räv

Svälta räv är ett mycket enkelt kortspel som inte kräver någon direkt eftertanke. Man turas om att lägga kort på bordet, den spelare som först har lyckats med att samla på sig samtliga kort på hand har vunnit, mycket enkelt men samtidigt väldigt roligt!

Sammantaget ska man tänka på att inte spela kortspel med för många regler, eller spel som tar för lång tid att genomföra. Det är bättre att spela flera omgångar av samma spel (där man kanske avsiktligt låter yngsta deltagaren vinna) än att spela samma spel för länge. Är reglerna på kortspelen enkla är det också en god idé att spela lite olika kortspel, så länge man inte riskerar att blanda ihop reglerna med varandra.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.