Sarianne

17 tips på hur du ordnar ett kalas under 200kr

Det pågår mycket prat om kalas just nu i sociala medier. Jag har bland annat läst den här artikeln nyligen i SvD det diskuteras flitigt om inbjudningar, ekonomin och om kalasen har gått till överdrift. Åsikterna är spridda som så mycket annat, måste man bjuda alla i klassen, måste man köpa de dyraste presenterna och måste han ha sitt kalas på ett lekland?

Oavsett vad normen är så bestämmer vi själva vad vi tycker är en rimlig summa för att köpa present för, tycker vi att det känns rimligt att ha barnkalaset på ett lekland så tycker jag att vi ska få ha det utan åsikter. Jag älskar att planera kalas och fester överhuvudtaget så om jag vill gå overboard med matchande servetter och cupcakes vem har rätten att döma mig för det?

Jag har läst att många känner sig ”tvingade” att bjuda tillbaka om de får en inbjudan till ett dyrare kalas och väljer då att tacka nej för att de inte kan bjuda igen. Barnen blir ofta bjudna på kalas på lekland, bowling och så vidare och vi väljer (alla gånger utom en) att ha kalasen hemma, jag får inte ett dugg dåligt samvete över det eller känner att jag måste ordna med likadant kalas själv.

De flesta kalas vi har ordna hemma har varit relativt billiga men ändå har barnen haft hur roligt som helst. Det går ju ingen röd tråd över hur mycket ett kalas har kostat relaterat till hur roligt barnen kommer att ha. Absolut inte! De familjer som väljer att ha sina kalas på till exempel lekland ska få ha det utan att det sticker i någons ögon.

Det går, med väldigt många olika medel att göra roliga och bra kalas hemma för under 200kr (väljer man all i listan så överstiger det såklart 200kr så se det som samlad inspiration)

  • Ballonger, en påse ballonger livar upp hemmet och ger kalaskänsla, ballongerna kan även klippas ner när gästerna ska gå hem så blir det dekoration och gåva i ett.
  • Gör egna inbjudningskort, låt barnen rita en teckning och så skriver ni en välkomnande text. Ta en cykeltur och lämna inbjudningarna. Eller gör ett eget inbjudningskort på PicCollage (app) som du enkelt skriver ut.göra egna inbjudningskort
  • Strunta i kakbuffén och bjud på billigaste och enklaste glasstårtan. Ett paket med bigback och minimarshmellows så är det klart. Eventuellt kan du köpa till strössel som barnen kan få häll på själva.

billigt barnkalas

  • Beroende på barnens ålder bestäm ett par lekar, favoriter som vi kört under åren som är uppskattade är Hundbenet, gömma nyckeln, dans, discostopp och limbo.
  • Är det väder för att vara ute köp ett gäng med vattenballonger och spana in sex tips att göra med vattenballonger.

roliga saker att göra på sommaren med barn

 

  • Bjud på korv med bröd och ordna ett korvstånd där du ”säljer” korv till barnen. Innan kan de ha fått pyssla pengar så de kan få köpa sig en korv och saft.
  • En annan lek som brukar vara populärt är ”Vad är förändrat”? Ett av barnen får sitta på förslagsvis en stol och alla andra tittar noga på personen för att se hur han eller hon ser ut, därefter får alla blunda och så förändrar den vuxne något på barnet, till exempel flyttar på benets position, tar av en strumpa, kavlar upp armarna eller ändrar om frisyren. Barnen får sedan gissa vad som är förändrat, en lek som de är väldigt duktiga på.
  • Laga egen pizza, låt alla få en del av pizzan där de kan välja vilken fyllning de vill ha. Trotsa normen och strunta i sockerchockskalas och kör pizzapartaj!

tips till barnkalas

  • Kroppsleken är också den ett tips på lek: Man skriver ner ett antal lappar och lägger i en påse till exempel hand mot fot, knä mot mage, rumpa mot arm, huvud mot knä, mage mot panna osv osv.
  • Gör egna godispåsar med vanliga fryspåsar och bind med presentsnören i olika färger.
  • Ordna en skattjakt där du ritar vägen till skatten.
  • Köp kaffekoppar och porslinspennor så får barnen designa sin egen kaffekopp. Kaffekoppar finns på Ikea för 4kr/st och bra priser på porslinspennor hittar du om du googlar runt.
  • Fråga om barnen vill ha ett gemensamt kalas med någon av sina kompisar så halveras kostnaderna.
  • Köp en pappersduk som barnen får rita på, det brukar också kunna finnas billiga klistermärken i storpack som man kan klistra på.
  • Det går absolut att ordna temakalas även för en billig peng. Förbered i tid så slipper du panikköpen. Det finns massor av sidor där du kan skriva ut bilder på favoritfiguren som ni kan dekorera med. Limma fast till exempel frostfigurer på pappersduken, på en tandpetare och stoppa ner i tårtan, på fryspåsarna till godispåsarna, på pappersmuggarna. Eller skriva ut bilder som barnen kan färglägga.
  • Utnyttja närmiljön, trädgården, en lekpark eller varför inte skogen.
  • Sist hade dottern ett spakalas, fotbad och nagelack samt bio i soffan. Som fotbad använda vi plastbunkar/hinkar vi redan hade hemma, bio en film ifrån viaplay (som vi betalar för oavsett kalas eller inte) och någon burk med nagellack har de flesta hemma annars finns det ju att köpa från 10kr. Vi varvade med några lekar. Summan för alla aktiviteter noll pix!

Fyll gärna på listan genom att kommentera så når vi ut med ännu fler tips!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jenny

    Nästa lördag har dottern och kompisen kalas tillsammans. De har ritat/skrivit egna inbjudningar som vi ska cykla runt med i e.m. sedan kompletterar vi med mejl till föräldrarna. Vi ska vara i skogen men liten grusplan i anslutning. Grilla korv på engångsgrill, muffins och festis. Boll i hink, stafett och tipspromenad. Sedan lägger vi varsin godispåse ute i skogen med ett snöre fäst vid – så får varje barn följa ett snöre. Inte superbudgetkalas men iaf inte jättedyrt.

  2. Elfina

    gah! Om jag bara hade sett detta tidigare;) vi ska ha frost och pysselkalas på söndag. Tror min budget sprack vid 600! Tack för fina tips

    1. sarianne

      Känner igen känslan, när man väl börjar finns det ju så mkt fint och budjet skenar iväg rätt snabbt :)

  3. Anna lundstedt

    Vi ska ha neondisco i kvarterslokale för vår tioåring. Vi använde överstrykningpennor och gjorde egna kort och kommer att dekorera med såna där små gummisnoddar som man gör armband av. Tösen har tappat intresset, men de blir nog fina att strö ut på borden istället för konfetti. sambon får låna en discolampa och det blir danstävling. Vi köpte muggar för en billig peng som barnen ska få skriva sina namn på och såna där armband som lyser. Ett tiopack för tjugo kronor. Vi bjuder på korv, bigpackglass med hemgjord chokladsås och strössel, och snacks i skålar, men skippar godispåsarna. Det blir inga lekar förutom danstävling, att leka fritt brukar vara uppskattat. Jag tror att det kommer att bli kanon och det är inte så dyrt.

    1. sarianne

      Låter som ett riktigt härligt kalas, armband som lyser på är ju alltid lite av en succé! :)

  4. Anna lundstedt

    Vi ska ha neondisco i kvarterslokalen för vår tioåring. Vi använde överstrykningpennor och gjorde egna kort och kommer att dekorera med såna där små gummisnoddar som man gör armband av. Tösen har tappat intresset, men de blir nog fina att strö ut på borden istället för konfetti. Sambon får låna en discolampa och det blir danstävling. Vi köpte muggar för en billig peng som barnen ska få skriva sina namn på och såna där armband som lyser. Ett tiopack för tjugo kronor. Vi bjuder på korv, bigpackglass med hemgjord chokladsås och strössel, och snacks i skålar, men skippar godispåsarna. Det blir inga lekar förutom danstävling, att leka fritt brukar vara uppskattat. Jag tror att det kommer att bli kanon och det blir inte speciellt dyrt.

  5. Annika

    Tackar för tipsen, de sparas för framtiden!
    Här kör vi ”snurra flaskan” när det är paketöppning. Den är uppskattad för det gör alla delaktiga och blir som en lek i sig. Alla barn sätter sig i ring på golvet, födelsedagsbarnet snurrar flaskan och den som flaskan pekar på överlämnar sitt paket. När presenten är uppackad så får den som överlämnat paketet snurra flaskan igen och så fortsätter man tills alla presenter är överlämnade.
    Rulltårta i skivor med grädde på blir som bakelser och sen kan man ha strössel, nonstop, frukt och annat som barnen själva kan toppa sin bakelse med.

    1. sarianne

      Rulltårta var ju ett väldigt bra ”budjet-tips” inför kalas, allt där barnen får vara med och skapa sin egen bakelse brukar de ju gilla väldigt många, anar succé när de fick välja bland strössel, frukt och annat.

    1. sarianne

      Jättebra idé, både ur sockerperspektivet och att de får vara delaktiga. Den idén ska jag helt klart sno med mig!