sarianne

Sarianne

Annons

10 vanliga missförstånd förskola vs hem!

Eller?

Vanliga missförstånd?

Jag tillhör typen som inte hetsar upp mig i onödan så att säga men jag har snappat upp genom tex forum att det finns en viss mån av irritationer på olika nivåer!

Förra veckan träffade jag några kompisar ifrån universitet där alla nu är ute och jobbar som förskollärare, självklart blir det en del snack om förskolan. I bilen hem började min hjärna att koka ihop veckans lista. Som förskollärare och säkert inom många andra yrken möter man en hel del kommentarer och händelser, jag själv är för en rak och ärlig kommunikation och känner inte igen allt men av min ”efterforskning” verkar det vanligare än man tror?!

Jag har också plockat inspiration till texten ifrån olika forum på nätet (med det sagt vill jag poängtera att åsikter inte kommer ifrån mig utan är ett ihopplock ifrån förskollärare runt om i landet).

Är pedagoger ”gnälliga”?

 • ”Kan hen komma imorgon, hen spydde bara en gång så jag tror inte att det är magsjuka!”
  Nej och åter nej, vi vill inte att hen kommer imorgon, 48 timmars regeln finns för en anledning och den gäller alla. Svar från mig: Ett sjukt barn mår bäst av att vara hemma där tror jag vi alla är överrens. 
 • ”Mitt barn tycker väldigt mycket om att åka på utflykt och åka buss”.
  Det gör vi också, men med barngruppernas storlek är inte utflykter och att åka buss det första vi kommer att tänka på. Anmäl gärna ditt intresse att följa med så kan vi nog få ihop något roligt för ditt barn. Svar från mig: Jag tänker mig inte utflykter som första prioritet i förskolan, med rätt pedagogiska glasögon blir varje dag spännande och som ett äventyr för barnet! 
 • ”Här har ni det bra, det är på dagis man skulle jobba”
  Visst är det härligt när första vårsolen börjar komma och vi är ute mer, men de här kommentarerna ifrån föräldrar om att förskolläraryrket plötsligt skulle vara det naturliga valet för alla vart kommer de ifrån? Ingen som ger samma kommentar när vi möts ute vid -10 eller när ett barn precis har spytt ner oss. Svar ifrån mig: Ingen kommentar jag själv hört faktiskt, någonsin under mina år! Men visst är det härligt med solsken:)
 • ”3,5år på universitet, för att BYTA BLÖJOR”
  Tänk att det är så förvånande för många att förskollärare är så välutbildade. 3,5års studier för att leka och byta blöjor? Ja, vi har ju inte lärt oss något mer (alls) under de 3,5åren. Var glada och känn er trygga med vilken kompetens just ditt barn omges av. Svar ifrån mig: Jag kunde stöta på den kommentaren när jag valde att studera till förskollärare men inte av några föräldrar.
 • Extrakläderna är slut!
  Du skäller på oss för att förskolans extrakläder är slut, de hade inte varit slut om de kom tillbaka de som vi lånar ut och ditt barn hade inte behövt skrapa ihop kläder om det fanns i barnets egna låda. Svar ifrån mig: Lite av en ”klassiker” jag själv som förälder har glömt att lämna kläder både en och flera gånger till mina barn. Det har löst sig i slutändan ändå.
 • Social media!
  Du vräker ut ditt missnöje över förskolan på facebook och andra sociala medier. Varför pratar du inte med oss pedagoger istället? Svar ifrån mig: Jag är för en rak och ärlig kommunikation med en ödmjuk ton och tycker alltid att det fungerar bra en ömsesidig respekt!
 • Vill du gå i vinterkläder när det är +10?
  Uppdatera ditt barns kläder efter väder, har vintern passerat häng undan vinteroverallen, ditt barn vill inte svettas i vinteroverall när det är 10 plus grader ute och det vill nog inte du heller. Uppdatera och ta med kläder efter väder, det går att ha två uppsättningar om du känner dig osäker (ett varmare och ett svalare). Svar ifrån mig: väderombyten kan vara klurigt, speciellt när det är kallt på morgonen men med en extra uppsättning brukar det fungera. 
 • ”Jag måste jobba över”
  Du säger att du behöver jobba över och förlänger ditt barns tid, självklart säger vi och sen träffar en kollega dig på gymmet, köpcentret eller på ett fik. Vi är ingen barnvakt till ditt barn, förskolan är till för den tiden du arbetar inte när du väljer att fika med kompisar. Svar: Om det skulle vara så att du är i behov av olika anledningar för lite tid så är nog ingen omöjlig, prata med ditt barns förskola :)
 • Lämna finkläderna hemma!
  Märkeskläder och prinsessklänningar det är alltid en risk att ditt barns kläder kommer att bli fläckiga efter mat eller skapande. Vi gör vårt bästa för att ditt barn inte ska få några fläckar men ibland händer det och då får vi sota för det. Låt ditt barn ha kläder som ni inte är rädda om på förskolan! Svar ifrån mig: verksamheten kan självklart innebära fläckar både här och där så de kläder ni är mer rädda om är bra om de stannar hemma.
 • Lås grinden efter dig!
  Vi skriver i veckobrev efter veckobrev, sätter upp stora skyltar vid grinden om att låsa den ordentligt ändå struntar du i det? Det spelar ingen roll om du bara ska in snabbt och lämna/hämta ditt barn, om ett barn smiter så sker det på några sekunder och vem bär ansvaret för barnen på förskolan tror du? Svar ifrån mig: Att låsa grinden där tror jag vi alla är överrens!

Vad säger ni, är listan för hård eller kan ni hålla med om punkterna ovan? Föräldrar, förskollärare kommentera gärna!

Uppdatering 8/5:

Tack för alla kommentarer! Jag vill poängtera några saker som vissa verkar ha missförstått. 

Det här är en lista utan tanke att nedvärdera någon vilket 95% förstår. Personligen förstår jag inte hur någon kan känna sig kränkt av det hela, jag förstår att rubriken kan bara provocerande men egentligen är väl bara punkterna sunt förnuft?! Jag som förälder ler igenkännande åt flera av punkterna och glömmer själv extrakläder lite då och då, jag är väl bara människa, liksom alla andra föräldrar.

Jag är en av dem som förespråkar en hos kommunikation i verksamheten och som individ blir jag mer eller mindre inte irriterad på något. Diskutera gärna men håll diskussionen på en vuxen nivå, tack!

pyssla med petflaskor

Kommentarer
sarianne

Kommentera

 1. Thomas Gustafsson

  Håller med skribenten. Rak och ärlig kommunikation är betydligt bättre för alla parter än kritik bakom ryggen på den som berörs.

 2. Aurora

  Jag jobbar på förskola, har gjort det i sammanlagt 3år, jobbat som Nancy till två familjer o jag har själv barn på 4.5år.

  Jag e sjukskriven på halvtid nu pga kronisk sjukdom, så barnen har ofta längre dagar. Jobbar o sen kan jag uträtta något ärende efter om jag orkar, annars sover jag ibland en stund innan hämtning.

  Har två väldigt aktiva barn, o att jobba på förskola med 10 barn på 2 vuxna e oftare lättare än mina 2. För att vi har vår yta, ska inte iväg med alla, hämtar färdiglagad mat osv, hemma hittar barnen på massor så fort jag vänder ryggen till.

  Hört mkt på förskolor, senaste veckorna har de flesta barnen varit lika klädda oavsett – eller 12+, overaller med tjocktröjor mm.
  Mina har många ombyten på förskolan, flera lager att komplettera.
  Lättast mellan höst o vinter tycker jag, då det inte är urvuxet.
  Våren kan va besvärlig då det känns dyrt o köpa nytt om barnen vuxit mkt.

  Har i perioder ofta klänningar på mina tjejer, har ibland hittat fina brudnäbbsklänningar för 30-60:-/st, som dom fått ha på förskolan, men varit noga o säga att dom inte ska begränsa barnen oavsett kläder, kläder går sönder, dom blir fläckiga osv.
  Dom har gått på flera förskolor, o jag har haft kontakt med många pedagoger o många personligheter.

  Det värsta e nog alla dom som lämnar barnen för tidigt efter magsjuka, knappt när 4 barn kräktes innom en timme så va det svårt att ha barnen hemma 48h (måååånga ju varit nåt annat)…

  Mina barn e ganska vilda i gör ofta illa sig, många bulor, jack, blåmärken mm. Så när pedagoger kommer o ska säga vad som hänt så e det ofta i försvarsställning, o jag vet ju hur mina barn e. En gång hade ena stuckit ut i korridoren, fröken gick efter, när hon öppnade dörren va min dotter påväg tillbaka o sprang rakt in i dörren, dom har berättat hur barnen klättrat o ramlat, att det varit nedkissat 2-3ggr på en dag (när dom blev blöjorna, hade blöjor på fsk men dom körde klädbyten sålänge jag hade extrakläder kvar, tack vare det så gick det fort för det va ju inte roligt o kissa på sig)

  Det e tur att man har magkänslan, känns något väldigt fel så får man göra nåt åt det o inte bara bygga upp en irritation, o barn e barn, många gör illa sig nån gång, mer eller mindre oavsett om dom e med en förälder eller på förskolan…

 3. Anneli

  Att förlänga barns vistelsetid handlar inte om hur omöjliga vi är på förskolan! Ett barn som redan går från tidigt på morgonen till sen eftermiddag behöver inte att föräldrarna förlänger tiden en timme för att gå på gymmet. Så på den punkten är jag väl ”omöjlig” då. Se till barnens bästa, inte ert eget!

 4. Emmel

  Som förälder så stör jag mig grymt på att förskolepersonalen vid upprepade tillfällen ”missar” att dottern bajsat behöver ny blöja. För oss har detta blivit ett stort problem då det blir irriterat och sårigt. 2-3 ggr i v kan hon ha bajs i blöjan när vi ska hämta henne. Känns förjävlig rent ut sagt. Vad ska man göra.

 5. Åsa

  en bra lista tycker jag. Skönt att känna att jag inte är en av de som de stör sig på :) Extrakläder har man väl glömt ibland. På vår förskola skrev de i veckobrevet att nu har det blivit varmare så ta med andra kläder. Det tyckte jag var bra för det är lätt att glömma när man knappt är ute mer än på morgonen och kvällen.

 6. Anna

  Tyckte inget på listan var direkt konstigt. Det finns föräldrar som utnyttjar systemet och det finns förskollärare som borde byta yrke….

 7. Sofia

  Är det bara det som de irriterar sig så ligger jag bra till. Är väl extrakläderna då som kan ha hänt jag missat. Sen är det nog så att jag kanske har för många olika varianter av ytterkläder för att de ska kunna välja fritt snarare än för lite. Allt i listan är ju självklart. Kan verkligen inte förstå föräldrar som kan ta lite extra tid innan hämtning. Jag stressar och springer för att hämta mina barn så tidigt det bara går. Tycker det är jobbigt om jag måste stanna någon minut för att köpa nytt SL -kort i automaten för då kommer jag någon minut senare.

 8. Mattias

  Har sett ett antal såna här listor tidigare, jag brukar reta mig rätt mycket på dem. Den här var mycket mer balanserad och med humor och självdistans – även om det finns betydligt viktigare saker att diskutera när det gäller förskolan t ex http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/forskolan-nyckeln-till-resten-av-livet_4139151.svd). Men det här är också viktigt och alla punkter har dessutom relevans så bra jobbat. Den punkt som jag ställer mig mest tveksam till är ”förskolan är till för den tiden du arbetar”… mja, förskolan är i första hand till för barnen säger jag, det som får barnen att må bra är det vi ska göra. Om föräldrarna mår bra mår barnen bra och om barnen mår bra mår föräldrarna bra, allt hänger ihop. Vi har på många sätt ett dynamiskt arbetsliv nuförtiden (som dock kanske ställer onödigt höga krav ibland), nån är kanske t ex egenföretagare och har jobbat extremt intensivt med en deadline några nätter i rad och vill sedan ta lite kompensationsledigt en dag. Om denne då lämnar barnet på förskolan så är det helt okej enligt mig (jag vet att många kommuner inte tycker så här, men jag vet också många enskilda förskolor som följer denna princip). Barnet kanske dessutom har roligare och lär sig mer genom att vara med kompisarna på förskolan snarare än med en tröttkörd förälder och en ipad. Det är klart, om *alla* skulle lämna barnen på förskolan utan att jobba kanske skattebasen för förskolan skulle urholkas, men dit är det rätt långt menar jag.

  Som jag ser det finns två huvudgrenar i förskolans samhällsuppdrag. Den ena har att göra med att erbjuda föräldrar ett stöd som innebär ökade möjligheter till förvärvsarbetande. Den andra har att göra med att erbjuda barnen en stimulerande, trygg och lärorik miljö. För oss som jobbar inom förskolan är så klart den andra delen den som är intressantast och viktigast. Därför kommer jag fokusera så lite som möjligt på den första för att inte flytta fokus från den andra. Det får olika huvudmän i så fall oroa sig över. :)

  /Mattias, förälder, egenföretagare och förskollärarstudent.

 9. Sandra

  Så tråkigt att föräldrar är så otacksamma. Det är ni som gör att båda kan jobba och tjäna pengar. Men det är lättare att ge kritik än att ge komplimanger. Att vilja ha barnen på förskolan för att få ”egentid” är skrämmande. Keep up the good work! Det finns tacksamma föräldrar.

 10. Martina

  lisran är toppen! Jag som lärare får ju ofta liknande kommentarer på å på kommentaren om att läraryrket skulle vara glassigt med all ledighet brukar jag bara svara att det är ju fritt för vem som helst att läsa…

 11. Johanna

  Jag kände mig enbart träffad av 1 punkt så jag tycker att listan är bra. MEN min dotter har märkeskläder och lite finare kläder. Men det är vad hon äger i hennes garderob. Hennes fina / snygga kläder kan kosta lika billigt som en helt vanlig t-shirt. Men självklart får kläderna skitas ner! Bara för dem är fina så får la dem bli smutsiga??

  1. sarianne
   sarianne

   Absolut, min dotter har fina kläder och märkeskläder men de är jag ju medveten om att de får smutsas ner. Det handlar snarare om de som jar märkeskläder som de e rädda om!

 12. Sandra

  Hej! Bra lista, förstår er verkligen. Vill bara nämna att när jag pluggade hemifrån lät jag min dotter gå 2 max 3 dgr i veckan, tyckte inte att det behövdes mer (har henne v.a.vecka) och hade henne självklart helst hemma! Även om hennes förskola är super. Men då tyckte pedagogerna att hon gick för lite och de var oroliga att hon skulle komma ur gruppen. De tyckte att hon skulle vara där när vi var lediga! De menade ju väl men kändes lite konstigt!

 13. Lina

  Jag jobbar som förskollärare och håller verkligen med. Jag gillar också kommentaren ” hen har fått Alvedon idag men hen är inte sjuk” , varför gav du då Alvedon om hen inte är sjuk?

 14. Sandra

  Jag kan verkligen inte förstå att föräldrar uttrycker sig på detta sättet! Min som älskar dagiset han går på. Jag som förälder är jätteglad att han har de pedagogerna som arbetar där. Sedan första dag så har jag sett en enorm utveckling på min son och största delen av detta är er förtjänst! Tack för att ni finns och för att ni tar så väl hand om honom!

 15. Katarina

  Jag håller med det mesta men punkten angående föräldrar som gör annat istället gör att jobba är klurig då människor kan må psykiskt dåligt, välja att handla utan barnen eller motionera innan hämtning eller prata med en god vän över en fika.

 16. mammamia

  Ibland råder dock kräkhysteri på förskolor. Kräkningar är ett symptom och inte en sjukdom och 48-timmrsregeln behövs bara vid magsjuka ( och även då egentligen bara 24 timmar efter sista symtom) inte om du kräkts av annan orsak.

 17. Elin

  En lista som borde vara självklar. Den gör livet på förskolan bättre både för personal och, inte minst, barnen. Det står ju också tydligt att det är för barnens bästa men inte att förglömma också för att personalens arbetsmiljö ska vara god.
  Det enda jag tänkte när jag läste var att det ibland kan vara så att man inte har varandras perspektiv. Jag tänker tex på träning. På vissa arbetsplatser har man inte bara friskvårdstimme på arbetstid utan faktisk obligatorisk träning för de anställda. Då är det viktigt att även personal har en öppen kommunikation och tar upp om de sett personen träna istället för att irritera sig utan att kommunicera.
  Men en självklar lista som verkligen ringar in problem!

 18. Madde

  Håller med att alla punkter vore störande för förskolepersonal.
  Som första barnförälder är det svårt att veta vissa saker säkert som kräksjuka, hur mycket de ska ha på sig(varierar så i grader på våren från fm till em). Om förskolan har rutin på veckomail till föräldrarna så är det ett utmärkt forum att berätta, uppdatera och lära oss föräldrar hur ni(som har utbildning och inte vi) tycker att det skulle fungera bäst på skolan.
  Kommunikation är toppen och ska inte förväxlas med kritik som den ibland gör.

 19. Åza

  Som både förskollärare OCH mamma ler jag igenkännande åt listan. Grinden är en klassiker! Vem orkar eller kan stänga den när man bär på en ål som helst vill vara kvar hemma? Jo, den föräldern som vet att barn är nyfikna och gärna ser sig om i världen! ”Hur kan barnen ens hinna dit och smita ut? Har ni ingen koll?!” Jo då det har vi, men förutom din juvel har vi 15-20 till att se, hjälpa och trösta.
  På förskolan jag arbetar på har vi testat olika vägar att få föräldrarna att se hur mycket kläder som är onamnade och omöjligt för oss att återbörda till dess rätta ägare. Vi känner oss supertjatiga om extrakläder, regnkläder och solkrämer, solhattar eller kepsar. Men! Vi gör det för Ert barns skull!! För att de ska få uppleva och utforska världen istället för att frysa i regnet, bränna sig av solen eller bli bländade av solen just som de upptäcker hur tex en nyckelpiga viker ut sina vingar för att flyga iväg!
  Som mamma suckar även jag över mina barns pedagogers lappar om schemaändringar ska anmälas, att komma ihåg att friskanmäla, att komma ihåg att smörja in mitt barn innan lämning osv. Men så tänker jag; de vill MITT barns bästa. Allt för att kunna få vara medupptäckare istället för att trösta för att hen fryser eller är hungrigt pga att de räknat med x antal barn och 5 extra kommit och maten de beräknat till 8 barn istället ska räcka till 13 hungriga. Eller ha tagit in vikarie om någon ur personalen behöver vara borta.
  Jag vill inte säga jag stör mig på punkterna men de är värda att lyfta för att ge barnen i barngruppen en lättare dag på förskolan. Jag som pedagog vill inte att föräldrarna ska känna de ”ska vara oss till lags” det handlar om DERAS barn. Är något viktigare? Är arbetet så viktigt att det känns okej att ge barnet alvedon vid feber för att hinna lämna och komma till jobbet för att bli uppringd av pedagogerna?

 20. Linda

  Mycket bra skrivet, den delar jag så alla får läsa den!!! Är själv förskollärare och precis samma problem!!!!

  1. sarianne
   sarianne

   Intressant det är att läsa allas olika åsikter, en del är uppriktigt skitarga över listan medan andra hyllar den!

 21. Linda

  Ni har missat: ”Men han är ju så pigg hemma.” Sagt om alla barn som inte är friska, men som ändå måste gå så att mamma och pappa kan gå till sitt viktiga jobb.
  Barnen smittar andra barn, vars föräldrar också jobbar.
  Nolltolerans mot infektioner spar många vab-dagar och skattekronor.

 22. Moa

  usch vad hemskt det låter. Jag som förälder skulle aldrig göra något av ovanstående. Skit att förskollärare ska behöva bemöta sådant. Men folk är som dom är, jag arbetar som sjuksköterska och där får man också höra konstiga klagomål och önskemål.

 23. mona

  Kläder är alltid svårt att avgöra .. morgonen kan vara iskall ..overall är att rekomendera då … senare på dagen kan det bli otroligt varmt … hur många ytterkläder ska man ha på dagis … sen kan vädrerprognosen lova uppehåll ..men gud förbjude att det börjar regna … alla kläder barnet behöver ryms ej på den minimala hylla de har på dagis … och ta ledigt från jobbet för att fixa kläder blir inte chefen nöjd å sparkar en

  1. Martina

   På min förskola har föräldrarna alla extra kläderna i väskor som de kan hänga på krokar. och extra ytterkläder kan de lägga i en stor låda som står på en hylla ovanför. På så sätt kan de nu på våren Ha kläder för både sol, kallt och regn.

 24. Anna

  Absolut helt självklara saker!! Min mamma har jobbat på förskola i alla år och nu när jag själv har mina barn på förskola förstår jag precis vad hon har pratat om i alla år. Det som borde läggas till är en punkt om att namna kläder, hur ska pedagoger kunna hålla koll på vems kläder som är vems när inköpsställen och storlekar är snarlika och inget namn står?! Jag namnar allt och ser alltid till att tjock mössa, tunn mössa, varma kläder och lite svalare finns att välja på. Dem gör ett super bra jobb på våra förskolor som har hand om våra guldklimpar

 25. sofia

  Som mamma till 4 barn, blir jag mest förvånad. Säger verkligen föräldrar allt det där? Trodde det bara var en myt… skulle skälv aldrig tänka tanken. Jag har fullt sjå att vara förskolelärarna till lags vid varje hämtning och lämning. Vänder mig ut och in.för att få dagarna att gå ihop och tar mina sista matpengar för att köpa rätt kläder som man.önskar på förskolan… Nej för mig är allt det där helt främmande och skrämande…

 26. Marie Hellberg

  Har jobbat på dagis och har nu ett barnbarn där era regler är helt och fullt axelptabla. Jag ringde och talade om ifall jag blev sen även om det gällde 10 minuter. De andra punkterna fanns inte i min värld, lekkläder var ett måste extra kläder alltid, lås om dig för ditt barns bästa. Håller på er och tack för att ni finns för våra småttingar, de lär sig så mycket,utveckligen är enorm.:)

 27. erica

  Jättebra lista! Mer sunt förnuft åt oss föräldrar så skulle inte listan existera… I mångas värld är det bara ”jag och mitt/mina barn ” och inte så mkt andra..

 28. Lars

  Jag är förskollärare och har alltid tyckt att det jobbigaste med yrket är just föräldrarna. Barnen, kollegorna och cheferna har inget mot mötet med krävande föräldrar. Är de inte onödigt krävande så kan de istället vara totalt nonchalanta och slappa utan koll på nånting. Nu ska jag snart skola in mitt eget barn I förskolan och därmed bli en sån där förälder. Klart som tusan att (vi) föräldrar ska ställa krav, men det måste ske med förnuft och med en helhetssyn. Det handlar inte bara om dig och ditt barn.

  Sen tycker jag också att listan blev lite kort…

 29. Sara Selander

  Tur att jag väljer vad jag vill lägga focus på i mitt arbete. ;)
  Det är mitt jobb, min vardag, där jag trivs och vill vara.
  Alla har olika behov!

  Som förälder är jag nöjd med rak kommunikation med pedagogerna. :)

 30. Anna

  min son spyr två till tre gånger om dagen på grund av att han är prematur och har väldigt lätt spyd, får inte han gå på förskola då eller?

  1. sarianne
   sarianne

   Naturligtvis finns det alltid undantag, vet man med sig att ett barn gör det av en känd anledning så rör det sig ju heller inte om magsjuka som annars är anledningen till att hålla barnen hemma!

   1. ewa

    Det viktiga är att barnen känner sig älskade och viktiga i sammanhanget! Som det är nu verkar det ju alltid vara strid mellan pedagoger och föräldrar, har inte själv barn på dagis längre! Respekt från båda håll det gynnar barnen!

    1. sarianne
     sarianne

     Så upplever jag det inte, absolut ingen strid. Tycker relationen föräldrar och pedagoger är väldigt god är min erfarenhet

 31. Emma - På Smällen!

  Bra lista Sarianne! Jag tror det kan vara nyttigt för föräldrar att läsa denna lista för det är ju inte bara en part, utan båda parterna som ska bidra till att det blir en god relation mellan förskolepedagoger och föräldrar. Den där ”Jobba över”-punkten blev jag förvånad över, trodde faktiskt inte folk kunde med att göra så!

  1. sarianne
   sarianne

   Jag har inte upplevt den på tidigare jobb men hört av många andra inom yrket att det är rätt ”vanligt”.

 32. Marita

  Tycker listan är bra, men en sak som irriterar mej är att mina barns kläder blir utlånade eftersom förskolans kläder är slut och många barn har inga kläder på hyllan!!!

 33. Yusuf

  Låter som en väldigt bitter lista… Men självklart är det viktigt att grinden är låst :)

  1. sarianne
   sarianne

   Ingen av dem jag pratat med är det minsta bitter, det kan jag garantera dig, alla ör riktigt eldsjälar:)

 34. Sarah

  Jag håller med på allt. Jobbar själv inom det yrket så vet hur det kan låta och vara.

  Älskar mitt jobb.

 35. Läkare

  Jag jobbar med patienter på en vårdcentral! Skulle kunna göra en lista jag också…tror inte den skulle uppskattas…tror man ska vara försiktig med att raljera när man har med människor att göra. Rätt var det är så blir man själv utsatt och då är det kanske inte lika roligt?

  1. sarianne
   sarianne

   Jag tror det är få personer som känner sig stött av listan. Skulle jag få en lista ”läkarens lista över jobbiga patienter” skulle jag le igenkännande på säkert fler än en. Det är så många som är lättstötta idag, mer humor säger jag!

 36. kat

  Det är en bra lista men efter att ha sett ungefär 10 sådana om saker som irriterar förskolelärare funderar jag på att göra en på det som irriterar oss föräldrar. Men, trots detta är jag sjukt imponerad över de som tar hand om våra juveler och tacksam. Jag skulle aldrig skicka mitt barn till dagis sjuk eller med kläder som inte är rätt. De påverkar ju mitt barn. Kommunikation . Så elloger till er där ute .

  1. sarianne
   sarianne

   Jag funderar på en uppföljare, vad föräldrar irriterar sig över. Kan vara intressant utifrån den aspekten också:)

 37. Maud Egeland -Oldelius

  Det jag retar mej på mest saknas,stäng av mobilen och lysssna på dit barn som väntat hela dagen på att få berätta alla upplevelser,sorjer boch nglädje under dagen,en kvart odelad uppmärksamhet då är väl det minsta man kan begära./Maud Ps.i övrigt hålller jag med.

 38. Astrid Wennerholm

  Åh, den kunde nog göras både längre och hårdare. Sunt förnuft måste finnas, ni har ju faktiskt hand om det viktigaste vi föräldrar har! Och så borde vi oxå behandla våra barn, som det viktigaste vi har! Fördkolegrinden ska vara stängd, punkt slut. Sjuka barn ska vara hemma med mamma eller pappa, vem av oss vuxna vill må dåligt hemma hos någon annan eller på jobbet? Då vill man ju bara ha sin egen säng och sin egen trygghet. Osv osv. Kör hårt tycker jag!

 39. Sara

  Jag tänker nog mer- fan vad grymma ni är! Tänk att ni orkar dessa stora barngrupper! Tänk att ni fixar att åka på utflykter (på vår förskola går de på skattjakt med gps) . Däremot tycker jag att det birde ställas högre krav på utbildning och att det saknas killar. Men det är ju inte ert fel.

  1. sarianne
   sarianne

   Högre krav på utbildning stämmer in där och bad spännande det låter med skattjakt med gps!

 40. Sofia

  Kan bara hålla med frånsett blöjbyten då…. Jobbar på fritids och är ofta ”same same” där.

 41. Heidi

  Jag kan störa mig på spionerandet att om ngn syns på stan använder man förskolan som barnvakt. Ni vet ju inte vem personen fikar med el varför personen är på stan. Jobb ser olika ut.
  Vissa barn har inte optimala kläder för föräldrar har dålig ekonomi, tänkt på det?
  Punkt tre ärgning ett försök att vara trevlig…

  1. sarianne
   sarianne

   Jag tror ingen av de som svarat på mina frågor har för avsikt att agera spion och jag har svårt att tro att det handlar om någon enstaka gång utan troligtvis några som gör det som ett mönster. Jag har svårt att tro att någn pedagog skulle bli irriterad om man såg en förälder en gång på annan plats än förväntat så att säga. Jag kan själv slinka in snabbt på ica innan jag hämtar för jag vet att det tar mig fem minuter och 45 min om jag ska ha med mig minsta :)

 42. Annika

  Jag jobbar själv på dagis och tycker något av det farligaste är när personalen börjar irritera sig och prata om allt föräldrarna gör ”fel”. Det går bara ut över barnen i slutändan. Skapar bara onödig irritation och dålig stämning. Vi vet inte om lunchen som ser ut att vara med väninnan kanske är jobbrelaterad, träningen friskvårdstimme osv.

  1. Stina

   Hej Annika! Jag heter Stina och jobbar på LOPPI. Vi ska ha med listan även i vårt kommande magasin och undrar nu om det vore ok att ha med ditt svar (i anslutning till listan i tidningen). Vi skulle isf bara behöva ett foto på dig, så det blir lite personligare. Om du vill vara med, maila mig på: stina@loppi.se
   Mvh!

 43. Britt Malmsjö

  Jag är en pensionerad förskolelärare.Jag vet av erfarenhet att dessa punkter på listan måste påpekas hela tiden för barnens bästa.Vi försöker alltid att se till barnens bästa. Men tyvärr förstår inte vissa föräldrar att vi inte bara har deras barn utan kanske 15 -20 st till.Sen tror de att deras barn helst vill vara på dagis,men vi vet att de vill komma hem,till sin familj och njuta av lugn och ro,vilket inte är att vara bland 15 – 20 andra barn. Så tyvärr kommer dessa punkter upp ofta till barnens bästa. Lycka till alla ni som arbetar med våra barn så dom skall ha det bra när föräldrarna arbetar.

 44. anna

  jag tycker ni gör ett bra jobb hade ni inte funnis. hade folk inte kunnat jobba. har själv 2 barn på dagis och snart en till. det du skriver e helt rätt. tråkigt när vissa föräldrar är så. själv tycker jag skitiga barn glada barn o varken jag eller min man är så petnoga har hänt flera gånger man kommer till dagis o de säger de råkade spulla på sig eller kläderna gick sönder. det är sånt som hände så e det. iallafall ni gör ett väldigt bra jobb.

  1. sarianne
   sarianne

   Känner likadant, sätter bara på kläder som jag känner att det är ok att de smutsas ner:)

 45. Veronika

  Helt rätt! Jobbar inte som förskolelärare och beundrar att de som vill jobba å slita med våra barn är så omtänksamma (på förskolan jag har mina pojkar).

 46. Eva Ericsson

  Samma, samma, samma! Lägg sedan till allt snack om mat!! Allt ska var nyttigt! Sedan träffar du barnen med föräldrar på McDonalds titt som tätt! Att ni förskollärare orkar är ett mysterium! Sedan när barnen blir större och börjar på högstadiet/ gymnasiet, när föräldrarnas medverkan och åsikter verkligen behövs, då är de som bortblåsta! Tomma föräldramöten! Uteblivna på utvecklingssamtal!
  Skärp er föräldrar och uppskatta vad lärare alla kategorier gör för era barn, det viktigaste vi har i livet, utan chefslöner och eller andra förmåner. Det säger jag som. Varit lärare på samtliga stadier, tillika rektor!
  Eva

  1. sarianne
   sarianne

   Det var faktiskt flera som pratade om maten, jag kanske skulle ha tagit med den punkten iallafall:)

 47. Tess

  Pukterna är bra. Det som jag saknar är att vi som föräldrar också kan komma ihåg att berätta för barnens pedagoger vilket bra jobb dom gör. Ofta kommer bara gnället fram när något strular…

  1. sarianne
   sarianne

   Jag har faktiskt själv skapat ett personligt mål och det är att berätta för olika yrkeskategorier och vänner när jag tycker att dem gör något bra.

  2. Stina

   Hej Tess! Jag heter Stina och jobbar på LOPPI. Vi ska ha med listan även i vårt kommande magasin och undrar nu om det vore ok att ha med ditt svar (i anslutning till listan i tidningen). Vi skulle isf bara behöva ett foto på dig, så det blir lite personligare. Om du vill vara med, maila mig på: stina@loppi.se
   Mvh!

 48. anna

  Jag tycker att vi finns där för barnen och deras föräldrar, vi ska alltid vara positiva till alla barns föräldrar. Finns de irritation är det förskolan som brister i sin samverkan med föräldrar. Denna inställning är inte ok

  1. Maria

   Fattar jag dig rätt att du tycker att listan är felaktig? Jag hoppas verkligen jag tolkat din kommentar felaktigt, för inte sjutton ska förskollärarna bara ta all skit från oss föräldrar!!! Jag tycker listan är klockren o det borde vara en självklarhet för oss föräldrar att följa de regler o riktlinjer som finns på våra barns förskolor. Det handlar om respekt för personalen o dess arbete men även gentemot de andra familjerna!!!

   1. sarianne
    sarianne

    Absolut tycker jag inte att den är felaktig det som står med är viktiga saker för att få förskoleverksamheten att fungera. Det jag kan konstatera är att jag är rätt lyckligt lottad som arbetar/arbetat på platser där många av de här punkterna inte förekommer!

 49. Ulrika

  Nej den var bra den listan skulle behöva sitta på alla Förskolorsväggar eller i skolan med för den delen :) Jobbar inte som lärare men är mamma till 2 barn som nu är 16 år och 10 år. *Bäst är punkten om magsjuka tycker jag. Många lämnar sina sjukabarn till Fritids/förskola och chansar att det ska gå vägen :)

  1. sarianne
   sarianne

   Vissa av punkterna kan man se med glimten i ögat men den angående sjukdomar tycker jag man bör ta på allvar.

  2. Stina

   Hej Ulrika. Jag heter Stina och jobbar på LOPPI. Vi ska ha med listan även i vårt kommande magasin och undrar nu om det vore ok att ha med ditt svar (i anslutning till listan i tidningen). Vi skulle isf bara behöva ett foto på dig, så det blir lite personligare. Om du vill vara med, maila mig på: stina@loppi.se
   Mvh!

 50. Cissi

  Jag lät min dotter gå på förskolan när jag var hemma och sjukskriven, när jag väntade mitt andra barn. Det hade aldrig funkat för mig att ha en femåring hemma när jag mådde dåligt. Under den tiden så åkte jag ibland iväg för att äta lunch med någon vän. Jag harde inte det minsta dåligt samvete för det. Jag kan hålla med om att förskolan inte är någon barnvakt. Men om föräldraren inte kan tillmötesgå sitt barn behov så är det nyttigt att barnet kan gå på förskolan. Det finns en del personer som inte tycker att det äldre barnet skall gå på förskolan när de fått ett yngre syskon. Det tycker jag är helt befängt, självklart skall barnet kunna vara på förskolan och leka med sina kompisar. Min dotter skulle ha blivit tokig av att vara hemma med mig hela dagarna.

  1. sarianne
   sarianne

   Naturligtvis ska du ha ditt barn på förskolan om du är sjukskrivet och ett ännu större naturligtvis ska barn som får syskon vara välkomna till förskolan.

  2. Marusa

   Jag håller med Dig! Jag jobbar själv som förskollärare och tycker att förskola är för barn, inte för deras arbetande eller fikande föräldrar. Vad föräldrar gör under den tid deras barn är på förskolan, behöver vi inte blanda oss i. Vi tänker och diskuterar alldeles för mycket och för ofta vad föräldrarna håller till. Barn ska vara på förskolan även om deras föräldrar lediga. Vuxna behöver vara lediga , och inte ibland, utan regelbundet för att vara kapabla att sitt ansvar . Vi pedagoger måste istället fokusera oss på barnen och inte på föräldrarnas sysselsättning.

 51. Tvillingförälder

  Tycker det mesta är rätt självklart.
  Jobba på förskola skulle jag dock för mitt liv aldrig göra. Tycker d räcker gott och väl med dom allt jobb med dom två jag har hemma.

 52. Frida

  Bra lista men jag blir lite irriterand på punkten om vinterkläder vid 10 plus grader. När jag hämtade min äldsta dotter när hon var runt två hände det flera gånger att överdragsbyxor mm inte användes trots att det var höst och bara några plus grader. När sedan personalen själva var ordentligt påklädda fick mig inte att bli mindre irriterad. Vill bara påpeka att jag inte är den som bultar på mina barn massor av kläder vid minsta vinddraget. Så krav på uppdatering av kläder hjälper ju inte om de inte används.

  1. sarianne
   sarianne

   Självklart, det gäller ju från bådas håll, vi pedagoger har ju vårt ansvar i allt för att det ska fungera ordentligt.

 53. åsa

  Jag väljer att se ironin och humorn i det hela, eftersom jag av erfarenhet vet att de allra flesta kontakter mellan pedagoger och föräldrar är mycket goda. Vi brukar kunna ha en rak och ärlig kommunikation med våra föräldrar.
  Som förälder kan jag skratta igenkännande åt vissa saker och bara konstatera att jag också ”gör mig skyldig” till en del …

 54. Annis

  Hej! Jag har barn på förskola och jag tycker listan är jättebra. Självklara saker för mig, men blir tyvärr inte förvånad över att den inte är lika självklar för alla. Är jättenöjd med förskolan och alla förskolelärare. Ni gör ett fantastiskt jobb tillsammans med våra barn.

 55. Nenna

  Blir väl kanske inte förvånad över många av punkterna men en som jag verkligen blir förvånad över är den om att föräldern ska jobba över och sen gör nåt annat! Gör folk verkligen så? Har inte barn själv i dagisålder och har inte varit så insatt i den världen men tycker det låter konstigt att säga att man ska jobba och sen fika med kompisarna! Men det finns väl folk för allt!

  1. sarianne
   sarianne

   Tydligen rätt vanligt om man hör sig för, lite spännande var det allt att så många var eniga om punkterna!

   1. Julia Andersson

    Ja det händer tyvärr ofta! När jag jobbade en gång så ringde en mamma och sa att XXX blir hämtad senare idag av pappan. Sedan hade en kollega hittat att mamman lagt ut att hon tatuerat sig på facebook! Alltså!? Då uppskattar jag hellre ärlighet! Fråga” om det är okej att XXX är kvar lite längre, för jag ska tatuera mig, jag vet att det inte är okej men det skulle vara väldigt snällt! ” Jag lovar att man som förälder tjänar på det! Tilliten är viktig mellan pedagog-förälder!!!

 56. Jossan

  Bra lista!
  Den är inte alls för hård! Det är ju bara sunt förnuft ju! Som nybliven förskolemamma så lyssnar jag extremt noga på vad förskolepersonalen och säger och önskar av oss som föräldrar.
  Jag beundrar deras arbete och de gör ett sånt jädrans bra jobb. De är så pedagogiska och lyhörda. Jag har sån respekt för deras arbete och varje dag jag lämnar Elsa så känner jag mig trygg.
  Jag vet att hon är trygg med personalen och förskolan samt att hon lär sig så mycket.

  Förskolan är inte någon ”barnvakt” för att mamman eller pappan ska hänga på fik. Det tycker jag är så jädrans dåligt. Har alltid tyckt det och kommer alltid att tycka så.
  Tack för en braig lista och tack alla förskolelärare för att ni finns och gör ett superduperbraigt jobb för våra barn.
  Kram Jossan

  1. sarianne
   sarianne

   Jag ser det också som sunt förnuft, sen tror jag det ser väldigt olika ut vilka krav föräldrarna ställer på förskolor runt om i landet. Jag har inte stött på alla punkterna själv men det verkar vanligare än man tror.

 57. Elin

  Då min mamma själv arbetar som förskolelärare har jag fått höra irritationen över liknande punkter. Tycker listan är mycket bra!

  Ska själv skola in min lilla i augusti och har funderat en del på vad pedagogerna tycker och tänker om vissa punkter, även om det givetvis är individuellt :)

  1. sarianne
   sarianne

   Ja det är väldigt individuellt, många stör sig ju på allt medan jag själv höjer ögonbrynet över rätt lite egentligen!

Annons