Sarianne

Byta inriktning

Jag har hunnit arbeta i ett par månader nu, mitt nya yrke förskollärare. Jag började studera relativt sent i livet, 29 – det var jag och ett par till i min ålder men de allra flesta kom direkt ifrån gymnasiet. Under gymnasiet gick jag omvårdnadsprogrammet och hamnade därefter direkt inom äldrevården för att sedan ta ett avbrott som föräldraledig.

Äldrevården trivdes jag bra med just där och då, men kände hela tiden att det inte var något jag vill ägna mig åt hela livet så efter föräldraledigheten fortsatte jag som dagbarnvårdare istället, ett fantastiskt yrke, jag studerade med en studietakt på 80% till barnskötare samtidigt som jag arbetade 100%.

Under föräldraledighet nummer två började jag fundera på vad jag ville få ut av livet, vad tyckte jag var allra roligast? Sjukvården eller att arbeta med barn?

Att arbeta med barn vann alla för- och nackdelslistor som gjordes under en tid. Jag bestämde mig för att söka till förskollärarutbildningen på Linköpings universitet och sommaren 2009 fick jag meddelande om att jag blivit antagen. Yes! 

3,5 års studier väntade och drömmen om att kunna ägna sig åt sitt yrkesval som känns som ett av de bästa arbeten som finns. Jag ångrar mig aldrig en sekund att jag satsade på att börja studera igen, tvärtom är det något jag skulle rekommendera att vänta med ett par år. Skaffa sig livserfarenhet, hinna fundera på vad jag verkligen vill med livet, satsa och sen köra på det.

Jag har tidigare fått flera frågor kring hur det är att studera med små barn? Det bästa du kan göra skulle jag vilja säga. Minsta var 1,5 och största 6,5 när jag började och det har gått hur bra som helst genom att planera din egen tid finns det så mycket tid som du kan spendera med barnen. Vissa perioder är självklart med hektiska än andra som till exempel inför en tenta eller om barnen är sjuka och du har inlämning samma vecka men i det stora hela går det att planera tiden så pass bra att du tillsammans med barnen får massor av extra tid. Jag märker en stor skillnad nu när jag arbetar 100% och dagarna är mer fasta och låsta, men det gäller att göra det bästa av situationen, var du än befinner dig just nu!

Under mina studieår valde jag att studera på distans under sommaren för att kunna ge barnen hela sommarlov, i det stora hela innebär det att du får sitta ett par kvällar för att få arbetet gjort men det är det så värt i slutändan när ni hela dagarna kan springa omkring barfota i gräset, dricka saft på altan, solen värmer nästippen eller när regnet öser ner och ni kan krypa upp under en film och läsa favoritboken.

En av de saker jag gillar med yrket förskollärare är att du aldrig är riktigt färdiglärd, det finns alltid nya forskning att ta del av, inriktningar ändras, kunskapsbanken alla inom yrkeskåren sitter på är oändlig och snart samlar du på dig själv en egen ryggsäck att använda. Möjligheten att läsa vidare finns, dels längre utbildningar men även kortare kurser om du vill bredda din kompetens. Matematik inom förskolan är något som verkligen har öppnat upp mina ögon sen jag började arbeta, inom utbildningen fick vi kurs inom detta område på 15 poäng som riktade sig såväl till lärare inom låg- och mellanstadiet, förskoleklass som förskola. Jag hittade den här kursen Matematik för förskollärare som låter som ett bra komplement till den utbildning jag har. Denna och fler liknande utbildningar finner du på allastudier.se.

Funderar du på att börja studera så skulle jag vilja säga så här: Tveka inte, det är väl värt det i slutändan när allt är klart och du kan arbeta med det du har kämpat under i flera år, en investering för dig själv som DU är värd!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.