PMS kärring tycker till – The life of rosengren
rosen

The life of rosengren

PMS kärring tycker till

Suck…japp…PMS…men en rätt så lättsam den här gången…men när man har PMS så är det svårare att agera “teflonpanna”, dvs låta-det-rinna-av…av någon anledning så blir det en tvärtom-effekt…man retar sig på saker det dubbla. 😉

Som ikväll när jag gick in på facebook…detta eviga tjat om “dagis”, jag brukar inte bry mig, orka liksom…MEN när det handlar om personer som faktiskt HAR något bakom pannbenet men som evisas med att säga “dagis”, “dagiavslutning” osv då tröttnar jag…jag är förskollärare/pedagog/lärare, jag har studerat på Lärarhögskolan i Stockholm i tre år och jag jobbar på en FÖRSKOLA…begreppet “dagis” försvann för mååånga år sedan. Kanske att den nya skollagen skulle behöva lyftas fram ännu mer i media.

Satt nyss och tittade på aktuellt där de tog upp ett fall där en pappa hade skakat sitt spädbarn så pass mycket att barnet fick hjärnskador. Rättens beslut: böter och samhällstjänstgöring…rätten ansåg att allmänheten inte vet att skakningar kan ge spädbarn hjärnskador…HALLÅ! Shaking baby syndrome…rätten ansåg även att pappan hade en social stabil grund, därav att han inte dömdes till fängelse…va? Så om han hade kommit från sämre förhållanden så hade han blivit dömd till fängelse? Det är så man uppfattar domen om man läser mellan raderna…

Suckelisuck alltså…ibland blir jag bara så trött!

Nu ska jag återgå till mitt igen, v e n t i l e r a var ordet. 😉

Kraaam

J

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
rosen

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lou

  Det har hetat förskola långt innan den nya läroplanen kom. Jag förstår att det är viktigt för dig att framför allt media använder den rätta benämningen, men det blir nedvärderande mot alla utbildade förskollärare (och majoriteten av barnskötarna som ju faktiskt också har en utbildning även om den inte är lika djup, bred och inriktad på pedagogik som förskollärarens) som arbetade i förskolan innan 1998 att skriva att det började heta förskola först 1998.
  Då kom den första riktiga läroplanen, ja. Då sorterades verksamheten in under skola, ja.
  Men verksamheten fick INTE officiellt namnet förskola då, utan det skedde långt tidigare, redan i början på 1980-talet.
  Jag gick på förskola på 1980-talet och ordet förskola var den riktiga och officiella benämningen redan då.
  Verksamheten var heller inte mindre pedagogisk då enbart för att det inte fanns en läroplan.
  Det fanns höskole/universitetsutbildad personal med anställningstiteln förskollärare och officiella styrdokument för verksamheten även om det inte hette läroplan.

  Sedan användes begreppet barnomsorg betydligt oftare på 1980 och 1990- talen, men det är en annan sak och berodde främst på att det var ett samlingsnamn för både familjedaghem (det folk ofta kallade dagmammor) och förskola. Under åtminstone 1980-talet var det ju nästan lika vanligt att barn vistades i familjedaghem som på förskola och då fanns det ett större behov av ett samlingsnamn.

 2. Lina

  Måste bara kommentera…. 🙂 Jag har aldrig fattat varför alla pedagoger går igång på oss föräldrar som fortfarande kallar förskolan för dagis och pedagoger för fröknar. Det betyder inte att vi inte uppskattar att ni har en lång utbildning i bagaget och att man har kommit fram till att det ska kallas förskola istället för dagis av en massa orsaker . Seriöst hur många barn på 2-3 år kan säga förskola och än mindre pedagog, men däremot dagiiiis och frökeeeen? Har själv en 2-åring som skriker just dessa saker av glädje 🙂
  Nej man ska inte reta upp sig på bagateller anser jag, det har inget med namnet på verksamheten eller personalen att göra det är bara något sitter inrutat i ryggraden på oss som är uppvuxna på den tiden som det hette så, Dessutom låter det mycket bättre anser jag!!
  Ni är uppskattade för er utbildning och för all tid ni spenderar med våra barn då vi går till våra jobb ( där jag heller inte kallas efter min examens titel utan en massa gamla smeknamn på yrket = charmigt anser jag, det gamla lever kvar i det nya )
  Nej var stolt över ditt yrke oavsett vad det kallas i folkmun.
  Kram

  1. rosen
   rosen

   Sv: Hej! Jag är glad att du kommenterade för du utgör ju en stor del av alla föräldrar som har barn på förskolan. Jag brukar inte orka bry mig, men nu var det konstant detta “dagis tjatet” och då tröttnade jag. Att barn säger “dagis” beror på att föräldrarna gör det och att föräldrarna gör det beror på att de inte bryr sig och precis som du säger så har det hetat så länge, innan dess var det daghem och barnstuga. Dessutom har media inte ändrat på benämningen heller och då verkar det inte särskilt seriöst och folk fortsätter att säga dagis. Jag blev klar 2003 och då hade det redan hetat förskola i ett par år. På min förskola säger barn och föräldrar förskola, när min sjuåring gick på förskolan sa majoriteten av föräldrarna och barnen förskola.

   Jag ÄR stolt över mitt yrke vare sig det heter förskola/barnstuga/dagis/daghem, men det är ändå lite tråkigt att det ska vara så svårt att säga förskola, för det är faktiskt så det heter.

   Kram