I helgen kom min äldsta dotter hem från en botanikresa i Skåne som hon varit på med klassen. Med sig hade hon två rejäla knippen med ramslök. För mig var den söta vita blomman med de liljekonvaljliknande bladen en ny bekantskap, men det skulle inte dröja länge alls innan jag var upp över öronen förälskad!
Vilken växt alltså! Förutom att den ska vara starkt antibakteriell precis som all annan lök så var den fantastisk att blanda med olja, färskost och smör för att få goda, smakrika matprodukter. Vi torkade även lite blad, smulade och la på burk för att krydda maten med. Och så gjorde vi pesto på en del. Både bladet, stjälken och blommorna är ätbara, de smakar bara olika mycket.
Tyvärr växer ramslök tydligen bara i södra Sverige och är inte särskilt vanlig ens där. Så vi får verkligen njuta av våra ramslökprodukter för det lär dröja innan vi får påfyllning i förrådet.
Har ni någon erfarenhet av ramslök? Har ni några schyssta ramslökrecept? Skriv och berätta!
All lök älskas. vi odlar luftlök, den är lite kul… : )
Luftlök, vad är det? Har mycket att lära om lökar märker jag;)
Gotti! : )
Mycket!