Retromania

Sobert med en touch of ananas – rapport från årets Antikmässa

I går öppnade Antikmässan, den 37: de i ordningen, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Retromania var där för att ta reda på vad 250 utställare inom antikviteter, vintage, retro, konst och byggnadsvård har att erbjuda sina besökare.

Tiotusentals människor från hela landet besöker årligen den stora Antikmässan i Älvsjö. Den innehåller allt från retroprylar, vintagekläder, och designklassiker till allmogemöbler och antika konstverk, vilket gör att det finns något för alla typer och åldrar. Här erbjuds också ett gediget program med spännande föreläsningar, men framförallt är mässan ett forum för att träffa andra som delar intresset för äldre möbler och saker, se och lära om antikviteter, eller bara bli sjukt nostalgisk.

Vilka är de största trenderna vi ser på mässan i år?

Inom antikvärlden är trenderna inte lika tydliga som i den övriga inredningsvärlden, men det går ändå att utröna vissa nya stilriktningar. En generell trend är att fler och fler vill blanda in gamla möbler och inredningsdetaljer i sin inredning för att skapa en egen och unik stil. Plasten har tagit ett rejält steg tillbaka till förmån för mer gedigna material som metall, keramik och trä. Femtiotalstrenden med teak, string och som varit het så länge har börjat svalna och i stället ökar intresset för både äldre föremål i exempelvis jugendstil men också yngre. De människor som är i ålder att sätta bo nu kan ju inte referera till äldre föremål från 30-talet och bakåt. Den ruffa, rostiga och urbana industristilen börjar också mattas ner en del och vi vill gärna ha det lite mer sobert hemma. Gärna flådigt 80-tal med rökfärgat glas, långhåriga heltäckningsmattor och en Ettore Sottsassvas.  Mer och mer är vi ute efter att skapa en miljö där objekten i sig blir mindre intressanta än helheten. Men samtidigt får sakerna som tillförs gärna sticka ut och vara just unika. Och pråligt och kitschigt är numera helt okej.

Vad saknas på mässan?

Den som besöker mässan för att frossa i färgsprakande designtyger kommer tyvärr att bli besviken. Här lyser tyghögarna med sin frånvaro. Men det går ändå att få sin dos av textilier i form av en föreläsning med Sara Axtelius, författare till boken barntyger vi minns från 60- och 70-talet och Lotta Ahlvar, trendexpert och textilkännare.

Vad ska vi passa på att köpa på mässan?

Face it, du kommer inte göra något klipp på Antikmässan, så köp saker för att du gillar dem. Gå på magkänslan när du shoppar. Ditt första intresse för en möbel eller sak är sällan fel, så tvivla inte på det. Lämnar du saken för att fundera kanske någon annan hinner slå till och ångrar du dig kan det vara omöjligt att hitta något likadant igen. Tänk också på att ett fynd inte alltid behöver betyda ett lågt pris, utan kan vara något du letat eller längtat efter länge. Det viktigaste när du handlar är att du känner dig nöjd.

Vad är vårens måste- ha-grej i antiksvängen?

Jag får nog lov att säga de kitschiga ananasburkarna från Guldkroken som har blivit så galet populära på kort tid, även om jag själv inte tänker köpa någon sådan. Även andra föremål med inspiration av frukt och växter är hett. Själv skulle jag kanske hellre satsa på en snygg drinkvagn.

Och tvärtom, vad vill vi slippa se mer av?

Ruffa, slitna metallbokstäver och rostiga plåtskåp har gjort sitt.

Vad tar jag med mig hem från mässan?

Utan tvekan hela Nordlings monter, taklampan med glasbubblor från Sjöström Antik, och så kannan Paratiisi av Birger Kaipiainen från Rågers antik & design, eftersom jag samlar på den serien.

 

Mina tre mässfavoriter

Favorit 1

Skålen Flora från serien med samma namn av Oiva Toikka för Nuutajärvi är en ljuvlig 60-talsskapelse med cylindrisk form och lekfullt blommönster i relief. Den finns i många delar och färger, 2:ans bohag hade den i läcker turkos.

Favorit 2

Pendelljusstaken i mässing av Pierre Forsell för Skultuna är magiskt vacker i sin tidlösa och stilfulla design. Dessa ljuslampetter och fler av Forsells sobra skapelser fanns hos Nordlings antik.

Favorit 3

Flaskvaser Koristepullo av Nanny still för Rihimäki från 60-talet är gudomliga i samling med blandade färger. Dessa dyrgripar stod hos Nordlings antik, men passade tyvärr inte alls min plånbok.

 

 Mer inspiration från Antikmässan

Antikmässan 5

Gräslig eller tokskön? Den här blomlampan från Helena Rääf lämnar garanterat ingen oberörd.

Antik 7

Modernity vann pris för både årets monter och årets dyrgrip. Dyrgripen är en målad skärmvägg av Fornasetti värd cirka 150 000 kronor.

Antik 6

Antik karusellelefant från Larssons.

Antik 9

Ljusmobil av Kaija Aarikka och Timo Sarpanen.

Antik 11

Färgsprakande monter hos Gammalt på Nytt.

Antik 12

Brandstationen bjöd på monter i avkopplande blandstil. Notera de trendiga ananaslamporna.

Antik 18

Zebrakoppar av Trost för Gefle, på Smögen antik.

Antik 16

Stilrent och smakfullt hos Nordlings.

Antik 10

Handtryckta tapeter från företaget med samma namn.

Antik 14

Maffig inredning hos Sjöströms Antik.

Antikmässan 3

Docka i form av ET från Galon. Exempel på yngre antikviteter.

Antikmässan 2

Populära Eterneller och Royal Crona på 2:ans Bohag.

Antikmässan 1

Alto-hörna hos Patricia S

IMG_0583

2:ans Bohag hade fortfarande en plasthörna kvar, trots minskat intresse för plast.

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.