Resa med barn

Resa med barn under 1 år – Del 1

Under år 2010 gjordes två av våra resor med flyg till Grekland. I juni åkte vi en vecka till Samos och i september/oktober var vi två veckor på Kreta. Stina var då 6 månader på första resan och 9 månader på andra resan.

Båda resorna tog vi som sista minuten. Gick hur bra som helst att flyga med en sån liten (född nyårsafton 2009)
Det här är mina bästa tips när man reser med ett barn under 1 år :

1.

Köp en kombivagn som har några år på nacken på t.ex Blocket, gärna med stor suflett som går att dra långt fram. Du behöver inte oroa dig för att den ska gå sönder i hanteringen på flygplatsen (they have NO mercy) eller att den ska bli solblekt eller likande. Perfekt när man dessutom kan dra fram sufletten långt över barnet. Dessutom, mysig och ombonad. Även lätt och enkel att dra i sand/grus. Om du ska till någon storstad är det såklart smidigast att ta en paraplyvagn av något slag, finns mycket att välja på men den jag gillar bäst är Chicco Liteway , otroligt lättkörd och har delbar suflett så vill du så kan du ha barnet vänt emot dig.

2.

Bärsele av något slag är A och O när du flyger. I bland kan man låna vagnar att använda fram till gaten men det är oftast för lite äldre barn av typen Brio sitty eller en paraplysulky utan liggläge. Du kan även använda en liten handbagagevagn som är anpassad för att sätta ett litet barn i, men då krävs det att barnet är så stort att det kan sitta av eget bevåg. Även när du stiger av planet så tar det ju lite tid innan innan man har kommit av, gått genom tullen, fått ut bagage etc och reser man charter så tar man oftast en transfer till hotellet och då går oftast bagaget direkt in i bussen.

3.

Gör i ordning små plastpåsar (typ fryspåsar) med några våtservetter i + blöja att ha i handbagaget. Blöjan och våtservetterna använder du förstås vid bytet, påsen som blir kvar slänger du den gamla blöjan + servetterna i och knyter i hop och kastar i de vanliga soporna inne på toaletten. Perfekt- du har allt lätt tillgängligt och de andra resenärerna slipper känna stinkdoften… ;)
Om du har möjlighet packa gärna ner några skötunderlägg för engångsbruk.

4.

I matväg är det perfekt att ta med en liten nappflaska vatten och en nappflaska för ersättning/välling (smidigast är att ta med några tetror) Någon frukt. Kex/bröd/majskrokar och kanske russin eller liknande som barnet kan pilla med. Reser du charter så brukar man även få en liten påse med diverse pryttlar t.ex en banan, festis, en yoghurt, något kex m.m. Flygvärdinnorna hjälper gärna till att värma ev. vällingvatten och mat.

5.

Liten tunn filt, räcker med ett vanligt örgott till en vuxenkudde faktiskt. Jag har tagit med en sarongliknande sak, den har vi använt till mycket som t.ex solskydd på vagnen.

6.

Ombyte- 1-2 par extra bodysar/byxor ifall det händer en liten olycka av något slag. Plocka gärna ner något ombyte till er vuxna också. Inte så kul att sitta nerskiten/nerkräkt under en långflygning innan du får tag på resväskan.

7.

Eventuella blöjpaket/vällingpaket stoppar du i vagnen innan incheckning så slipper du räkna in den platsen och vikten i ditt eget bagage. Ersättningsliknande pulver finnst oftast att köpa på supermarkets/apotek men välling däremot finns däremot inte utomlands (Svenskt påfund… )men gröt finns att få tag på.

8.

Har du möjlighet så välj gärna en flight som passar barnets dygnsrytm. dvs. Det är väldigt smidigt om man kan passa in det så att man flyger sent på kvällen eller under natten när barnet ändå sover.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.