Res smart & tryggt med barnen i sommar!

Snart är sommaren här och många packar väskan för en biltur inom Sverige eller kanske en solsemester utomlands. Barnens ålder styr en del vad du behöver tänka på när du reser tillsammans med barn. Här kommer några generella tips från oss på Trygg-Hansa – vill du veta mer om vad som är bra att tänka på för just ditt barn, kan du läsa mer på: tryggabarn.nu

Reseförsäkring & reseskydd
Åk inte iväg utan en reseförsäkring som ger skydd vid sjukdom och olycksfall. Ofta ingår en sådan i hemförsäkringen. Kontrollera vad den gäller för innan ni åker, så att ni vid behov kan komplettera skyddet. Viktigt är också att ha med ett så kallat utlandsintyg som visar att du har svensk sjukförsäkring. Det ger rätt till sjukvård enligt samma regler som gäller för landets egna invånare i hela EU-området samt vissa andra länder. Intyget får du från Försäkringskassan. Reseskyddet i Hemförsäkringen gäller i hela världen, vanligtvis under resans första 45 dagar. Läs mer om försäkringar och reseskydd här.

Trygghansa bild1FRISK UNDER RESAN
Gå igenom barnens vaccinationsskydd i god tid innan resan. Diskutera gärna med läkare vilket behov du och ditt barn har inför kommande resa. God hygien hjälper till att hålla sjukdomar borta. Tvätta dina egna och barnens händer så ofta du kan.

Checklista för reseapoteket:
Sax
Pincett
Febertermometer
Plåster och kompresser
Gasbinda, elastisk binda, kirurgtejp
Koksaltlösning
Alsolspritslösning
Kylbalsam
Myggmedel
Solskyddskräm
Färdig vätskeersättning
Febernedsättande- och smärtstillande medicin (till exempel Alvedon)
Hydrokortisonsalva 1%
Näsdroppar
Ta med i tillräknelig mängd, de receptförskrivna läkemedel som eventuellt behövs dagligen eller för akut bruk, t ex Insulin eller astmaläkemedel

ANNAT BRA ATT HA MED SIG:
Doppvärmare – för att värma upp vatten till barnvälling, gröt eller en kopp snabbkaffe till föräldrarna
Välling – det finns färdigblandade småförpackningar som inte kräver kylförvaring om ni ska till platser där ni inte vågar använda, eller kan koka vattnet
Eladapter – det är häpnadsväckande hur mycket man kan variera utformningen av en elkontakt
Musik, filmer och spel ger förströelse under långa resor. Skapar lugn i bilen/bussen/tåget/flyget/båten
Reservpengar i form av resecheckar och/eller internationellt accepterade kreditkort är bra för att inte säga nödvändigt att ha med. Tänk dock på att det fortfarande finns många ställen där “cash is king”
En bärsele och en hopfällbar paraplyvagn kan vara praktiskt att ha med sig

BARN I BIL
Alla barn som åker bil ska vara fastspända och alla barn under sju år ska sitta i särskild bilstol. Det här är vad som gäller:

Spädbarn (0-9 mån) – Bilbarnstol för baby
De minsta barnen ska åka i ett sk babyskydd. Babyn ska vila stadigt och bekvämt, med skydd för hela huvudet

Ca 7 mån – ca 4 år – Bakåtvänd bilbarnstol
När ditt barn kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol som kan monteras i fram- eller baksätet. Barn bör åka bakåtvänt så länge som möjligt. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp ovanför ryggstödets kant eller när viktgränsen passerats.

Barn 4-5 år – Framåtvänd på bälteskudde eller bältesstol
Först då har barnets nackmuskler utvecklats tillräckligt för att kunna hålla emot vid en kraftig inbromsning eller krock.

Förbered gärna resan tillsammans med barnen. Läs barnböcker och andra böcker som handlar om resmålet och skriv gärna en resedagbok på plats!

TryggHansa2Så förebygger du åksjuka:
Undvik att planera in långkörningar utan pauser. Stressa inte – oro och ångest kan öka tendensen till illamående. Se till att barnet inte är hungrigt, men ät inga jättemåltider strax före eller under resan och stanna gärna för flera mellanmål. Låt inte barnet läsa eller pyssla under bilfärden om han eller hon brukar bli illamående. Ladda upp med lyssna-saga eller musik. Kör så mjukt du kan, snabba inbromsningar och accelerationer utlöser lätt illamående. Det finns läkemedel och åksjukeband för barn som ständigt råkar ut för åksjuka.

BARNENS RESEEXPERT SVARAR:

Alexandra-Pressbilder-0348Vi ställde tre frågor om resor till Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

1. Var sitter barnet som säkrast i bilen?
Om barnet sitter i framsätet eller baksätet är inte avgörande för säkerheten utan det viktigaste att tänka på är att inte vända barnet för tidigt. Det är viktigt att komma ihåg att små barn i framsätet aldrig ska sitta på en plats som har krockkudde.

2. Vi ska resa utomlands med vår nyfödda, vad ska vi tänka på?
Så länge man ammar är det lätt att resa, man har ju maten med sig överallt. Annars är det kokt mat och god hygien som gäller, undvik kranvatten och mat som sköljts i vatten. Ska du resa till solen så är det skugga och täckande kläder samt något som skyddar huvudet som gäller för barn under ett år. Små barn har trånga hörselgångar och får lätt ont i öronen när man flyger. Det motverkar man genom att amma bebisar under start och landning. Lite större barn kan man ge näsdroppar. Kan vara en idé att ta med blöjor eftersom blöjor av acceptabel kvalitet kan vara betydligt dyrare dit du åker. En bärsele är också praktisk att ha med sig om man reser med riktigt små barn.

3. Trygg-Hansa har även en utökad försäkring vid resa. Vad ingår i den?
Vi har två tilläggsförsäkringar på Trygg-Hansa när det gäller resa. Ett förlängt reseskydd som du måste teckna om du ska resa bort i mer än 45 dagar. Vi har också en utökad reseförsäkring som bland annat innehåller avbeställningsskydd, ersättningsresa samt försening av bagage. Försäkringen höjer även värdet för personliga tillhörigheter som tas med på resan.

 Vi på Trygg-Hansa önskar dig en riktigt härlig rese-sommar!