Svar på frågor i frågestund – På Smällen!

På Smällen!

Svar på frågor i frågestund

Hej läsarna!

Idag tänkte jag svara på frågorna ni har ställt i min frågestund 🙂 Ni var inte alls lika pigga på att fråga frågor denna gången, kanske är det eftersom den här frågestunden var mitt i jullovet. Svaren i förra frågestunden där jag gjorde ett videoinlägg tog ju 25 min att svara på alla frågor haha!!

Hej! :) jag har för mig att du har skrivit förut att du kände när du blev gravid alltså när ägget blev befruktat/fäste :) undrar bara om du minns hur det känndes? Smärta? Lr så. :) kram

Svar: Hej! Jag har svarat på din fråga i ett eget inlägg: Så här känns befruktningen

Hej Emma! Jag och min utländska pojkvän funderar på att flytta hem till Sverige i sommar, men vet inte om han kommer plugga eller behöva ett jobb. Hur gjorde du och Jair när han flyttade till Sverige? Några tips på jobb medan man fortfarande inte pratar perfekt svenska? Tips på hur man lär sig svenska snabbt? Vore jätteintressant att höra hur ni gjorde, speciellt med jobb :) Kram och tack för en jättebra blogg!!

Svar: Hej! När vi flyttade till Sverige så fick jag jobb direkt (dagen efter att vi hade landat i Sverige) och jag fick tillräckligt bra lön och vi skaffade ett inte så dyrt boende så vi kunde försörja oss gott och väl på bara min lön. Jag tror att det är väldigt viktigt att göra upp det så med ekonomin för man får vara beredd på att det kan ta tid innan ens utländske partner får ett fast heltidsjobb. Jair har ingen utbildning så för honom var det jättesvårt att få jobb innan han hade lärt sig lite svenska. Jair började Svenska för Invandrare direkt när vi flyttade till Sverige. Han hade lärt sig lite svenska året innan på en kurs och tillsammans med mig, men det var inte mycket han kunde när han började på SFI. Det tog nästan 6 månader innan han fick sitt första jobb och då var det ett restaurangjobb varje fredag till söndag som diskare under julbordstider. När julen var över så fick han bara jobba lördagkvällar, men det var som Jair brukar säga, bättre än ingenting. Jair läste alla SFI kurser (A)),B,C,D) på 1,5 år och efter det så är nästa kurs Svenska som andraspråk (alltså svenska på gymnasienivå). Då sökte en ett program som heter Industrispår, där Svenska som andraspråk och några andra kurser ingick. I Industrispår får man dessutom lära sig olika saker som gör att man får ett försprång om man vill jobba som t.e.x operatör i produktion. Jair fick även truckkörkort och praktik och det var då som han fick jobb. Programmet är 1 år, men Jair gick bara ett halvår eftersom målet var att få ett vettigt och bra betalt jobb och det fick han ju när han gick det här programmet. Men det tog alltså 2 år för honom att få fast jobb, så det kan ta lite tid. Jair kunde ändå ganska bra svenska efter bara 1 år och jag sökte nya jobb till honom hela tiden, men det var ändå svårt. Nu vet jag inte vad din kille har för utbildning, men om han inte har någon utbildning alls så rekommenderar jag verkligen det programmet Industrispår när din kille har läst klart SFI. Under tiden som han pluggar SFI så tror jag att det är lättast med restaurangjobben om det inte är så att han har någon speciell erfarenhet inom någon annan bransch. För att lära sig svenska snabbt rekommenderar jag att ni försöker prata bara svenska även om det är krångligt. Jair skällde på mig när jag pratade engelska eller portugisiska med honom, han ville öva sin svenska hela tiden! Jag fattar inte hur han orkade! Han har inte ens nån studievana! Om du har fler frågor och mer specifika frågor får du gärna maila mig, det är svårt att ge konkreta tips när jag inte vet vad din kille har jobbat med, om han har studievana, någon utbildning, gillar att plugga etc.

 

Kul med frågestund. Kanske alldeles för privat fråga men då får du låta bli att svara :) jag undrar om du och Jair planerar ett till barn snart? Eller skjuter ni på det nu efter missfallet (beklagar), försöker ni redan nu kanske? :) fick känslan av att du sa någon gång att ni skulle försöka direkt men senare känslan av att ni skulle planera bröllop ISTÄLLET och inte både och. Ren nyfikenhet bara, hoppas jag inte gör något övertramp eller så. Kram

Svar: Hehe! Visste att denna fråga skulle komma förr eller senare. Jag längtar något fruktansvärt efter ett till barn, ännu mera nu än vad jag gjorde innan jag fick mitt missfall. Jag tror att det är en del av min sorg som får mig att känna så. Jag och säkert Jair också har haft en skitjobbig höst. Jag har haft jättesvårt att hantera mina känslor och det känns som det är först nu som jag ge rum för någon annans än mina egna känslor (stackars Jair!). Det känns som jag har öppnat dörren och gått ut från ett mörkt rum och kan nu se verkligheten igen. Pga allt som har hänt så pausade vi bebisverkstan för att ta igen oss lite och för att vi hellre vill planera ett barn till början på året istället för slutet på året. Och ja, din känsla av att vi skulle planera bröllop ELLER bebis och inte båda två, den stämde 🙂 Vi hade tänkt planera antingen bebis eller bröllop till år 2015. Blev det ingen bebis i magen senast december 2014 så skulle vi planera bröllop år 2015 och bebis året efter, men nu har vi bestämt oss för att gifta oss år 2016 istället. Detta året ska vi bara ägna till varandra och till Lucas, inga måsten och inga stora utmattande bröllopsplaneringar. Däremot har vi just börjat planera för årets semester som kommer bli vårt absoluta drömresemål, nämligen surfparadiset Bali!!!! Planen är att åka dit i juli och då också kolla läget för ett bröllop/bröllopsresa där 2016. Vår dröm har alltid varit att gifta oss på stranden och vi hoppas på att förverkliga detta på Bali, men man måste ju spana in läget först 🙂
beachwedding

 

Jag undrar om ni har börjat träna Lucas på potta eller toalett ? Tack för en super bra blogg :-)

Svar: Nej, men vi har tänkt göra det 🙂 Vi behöver bara en potta först 😉

 

Hej Emma! Kan inte du berätta hur En vanlig dag ser ut för Lucas när ni är hemma. När vaknar han? När sover han middag? Hur länge sover han middag? Vad äter han dvs vilka måltider äter han o när somnar han för kvällen. (Läste ju i tidigare inlägg att han somnade sent o ni fick honom att somna tidigare, håller det i sig nu när ni är hemma o lediga?) tack för en bra blogg!

Svar: Den här julen har vi vänt upponer på dygnen helt och hållet haha! Jag kan tillägga att så här gör vi INTE på helgerna! Nu när vi har varit lediga så har Lucas somnat för natten kl 23-00 och jag Jair har suttit uppe till 3-4 på natten och haft egentid hehe! På morgonen har Lucas vaknat vid klockan 11-12 ungefär, men vissa dagar har han vaknat snortidigt (kl 6) och då har vi passat på att vrida tillbaka dygnet igen. På dagarna har vi samma ruitner och tider för måltider som vi har även om vi inte ställt om dygnet, bara att vi räknar på timmar istället för fasta klockslag. Till exempel en vanlig dag på dagis skulle han fått frukost klockan 8, lunch klockan 11 och mellanmål klockan 14. Så när vi är hemma och han får frukost kl 11, så blir det lunch kl 14 och klockan 17 försöker vi få honom att äta ett till lagat mål men det går oftast inte. Vi brukar ge Lucas barnmatsburk kl 14 och kl 17 när vi äter så försöker vi alltid få honom att äta igen fast tillsammans med oss. Ibland är han jätteintresserad men oftast vill han inte ha mat. På kvällen brukar jag bre mackor och då brukar Lucas också få en tärnad macka och innan han ska sova får han alltiid gröt.  Ja, ungefär så ser det ut när vi är lediga, men på helgerna håller vi vardagsrutinerna lite mer, eftersom det blir för kort tid att vrida fram och tillbaka dygnet.

 

Hej, tack för en helt underbar blogg :) Jag undrar ifall både du och Jair jobbar heltid? Vilka vistelsetider har Lucas på förskolan? Hur har ni löst det för att han ska få gå så korta dagar som möjligt nu när han är liten, har ni hjälp utifrån och hur delar ni upp hämtning/lämningarna? Tack på förhand :) Kram!

Svar: Ja, vi jobbar heltid. Lucas är på dagis cirka 8 timmar per dag. Jag lämnar honom mellan 7.30 – 8 och Jair hämtar 15.45-16 ungefär. Jag hade först tänkt att Lucas helst skulle gå ännu kortare dagar just eftersom han är så liten. Det känns inte rätt att han ska vara lika länge eller LÄNGRE på förskola än vad vi är på jobbet, men sen när han väl började på förskola och jag insåg att han sover oftast 2 timmar ibland 3 timmar på dagarna så går ju ganska mycket tid bort. Dessutom gillar han verkligen sin förskola och vill inte alltid gå hem när man kommer och hämtar honom. Vi känner oss ganska nöjda med dom här tiderna. Om vi skulle göra någon förändring så skulle jag hellre satsa på att vara ledig en dag i veckan tillsammans med Lucas, än att hämta tidigare på dagarna. Vi får ibland hjälp från min mamma som kommer och hämtar dom dagarna som Jair får uppdrag på en arbetsplats längre bort.

 

Just det! Jag påminner om att jag inte har glömt att jag har lovat att jag ska göra en video på flätan i luggen! Jag ska verkligen försöka få till den videon denna veckan! I promise!!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Tack för ett superbra svar, Emma! 🙂 Och vad snällt att jag kan maila om jag undrar nåt mer, ska fundera lite på det 🙂 Men tack som sagt, nu har vu fått lite att tänka på! Kram