Nu måste jag börja kvällen med att bjuda dig på ett recept på ett fantastiskt rabarber-bakverk alltså! Jag är sååå såld på rabarber. Det är så gott och det är så underbart gott att baka med. Det känns som om man inte kan misslyckas med lite rabarber i bakningen.
Detta bakverk har jag lite svårt att veta vad jag ska kalla för? Det är bullar med rabarber och vanilj i, men jag har satt ihop alla i en härlig form så det liksom sitter ihop. Tänk dig att du med händerna tar tag i en bulle, drar loss den som ett brytbröd och tjoffar in i munnen. Tony höll på att svimma sa han, såå gott var det. Han börjar bli lite ond på mig nu, ja han tränar ju och försöker hålla igen…. å så bakar jag sånt här.
Han kom hem och snappade åt sig en bulle direkt, han åt upp den snabbare än jag hann tänka. Jag tyckte det var lite kul och skämta med honom så jag såg upprört på honom och bara:
”Men neeeej, den där var ju till syrran och Pierre!!”
Haha, hans min var oslagbar. 🙂 Det var värt det lilla skämtet.
Den här ”bullan” måste du faktiskt bara göra. Det perfekta med denna är att du gör den på en halv sats bulldeg, sedan kan du göra något annat göttigt av den andra halvan.
Här ska du få receptet.
RECEPT RABARBERBULLAR MED VANILJ
Saftig bulldeg:
150 g rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 11-12 dl mjöl
Fyllning:
100 g smör
2 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
2 stänger rabarber
Glasyr
1 dl florsocker
1 tsk citronsaft
ca 1 tsk vatten
Gör såhär:
1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i degskålen på köksmaskinen. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löses upp. Häll i resten av mjölken. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i degen. Lite i taget tills du har en smidig deg som fortfarande är lite kladdig men ändå smidig. Tillsätt mjölet men spar lite lite till utbakningen.
4. Arbeta degeni köksmaskinen, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Den ska vara smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Dela i 2. Kavla ut ena till en avlång platta som är ca 1 cm tjock.
7. Bred på det rumsvarma smöret.
8. Strö på vaniljsocker och kardemumma.
9. Lägg stängerna längst ut på långsidan, rulla sedan ihop den till en lång korv.
10. Dela upp rullen i ca 3 cm breda bitar.
11. Lägg bitarna i en ugnsform. Tänk på att ha lite avstånd mellan bullarna så de kan jäsa.
12. Låt jäsa i 30 minuter.
13. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det.
14. Grädda i 225 grader i ca 12-15 minuter.
15. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.
16. Blanda alla ingredienser till glasyren. Häll det över bullarna.