Niiiniskitchenlife

Saffransbullar med mandelmassa

Får man tjuvstarta adventsfirandet?!

Åh, saffran….som  jag längtar efter denna  smäckra krydda. Det är så sjukt gott! Jag tycker det är så smarrigt så man typ föräter sig på det. Måste laga fisksoppa snart med saffran i, åh så gott! Här nedan ska jag bjucka dig på ett recept som är så fantastiskt smarrigt. Det är mina härliga stora bullar med mandelamassa och saffran.

recept_saffransbullar

Dessa gjorde jag till Milo fyllde år förut och det blev så vansinnigt goda! Du måste testa om du gillar mandelmassa!

RECEPT på ca 40 bullar

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-13 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel

Pensling:
1 ägg
1 msk vispgrädde
Pärlsocker

Gör så här:
Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.

Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör och råsocker till en slät massa. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. Skiva varje rulle i cirka 2-3 cm breda bitar.

Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Vispa upp ägg och grädde till penslingen. Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda i 10-13 minuter. Ät & njut!

PS: Gillar man inte mandelmassa går det givetvis bra att fylla med bara smör, socker och kanel. Ett tips är att då blanda i 1 msk vaniljsocker i smöret! MUMS!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.