Niiiniskitchenlife

Glutenfri smulpaj med marinerade rabarber

Gokväll raringar!

Ett lite snabbt recept ska du få innan jag kör kvällens sista inlägg. 😀

Den här godingen måste du testa, även om du inte är känslig för gluten så kommer du tycka att den här smulpajen är maaaaagisk!

 GLUTENFRI RABARBER SMULPAJ

3 dl glutenfri mjölmix (jag använder Finax)

2 dl havregryn

2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

100 g smör rumsvarmt


Marinerade rabarber:

3 stänger rabarber

3 msk strösocker

50 g smör

0,25 dl ljus sirap

½ tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1) Börja med att göra rabarbermarinaden. Skala och dela upp rabarberstängerna i mindre biter. Lägg allt i en lite större kastrull.
2) Ha i strösocker, smör, vaniljsocker, kanel och sirap i kastrullen. Rör ihop allt och låt sjuda några minuter på medelhög värme. Rabarbern ska bli lite mjukare och suga i sig av allt det härliga.
3) Gör smuldegen. Blanda samman alla ingredienser till en smulig deg.
4) Häll rabarberna i en pajform. Smula över smulpajsdegen och sedan är det skjuts in i ugnen. 200 grader i ca 15-20 minuter. Pajen ska få en gyllenbrun färg uppepå. Servera med vaniljsås. Sedan äter och njuter du! ♥

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Katrin

  Hej! Ser gott ut 🙂
  Måste bara få fråga dig om att du utesluter gluten och laktos, hoppas det går bra! Det är ju en stark trend som pågått ett tag att utesluta dessa ämnen för att undvika magproblem och för att man tror att det är nyttigare. Men det har ju visats i många studier (har du tex sett Uppdrag Granskning matbluffarna om laktos? Jätteintressant, finns på SVT Play, se det!) att det inte stämmer. Särskilt gluten är ju också väldigt ovanligt att man inte tål, och de som har celiaki är väldigt sjuka. Istället finns problem att man inte får i sig alla näringsämnen och fullkorn eftersom det saknas fullt ut i specialprodukter. Plus att det kostar mer! Det ligger mycket smart marknadsföring från storbolag bakom trenden med gluten och laktos. Många upplever att de mår bättre av att utesluta ämnena, men istället beror det tex på att man samtidigt ofta ändrar sina matvanor lite och det är det som gör att man känner sig bättre. Hur tänker du kring detta? Och hoppas det är ok att jag frågar, svara gärna! Du skriver ju alltid i dina recept även för oss som äter gluten, så jag har inga problem med att du utesluter 🙂 men jag hör gärna resonemanget bakom. Har du gjort tester för intolerans mot gluten och laktos?
  Ha en finfin dag, kram!

  1. niinis

   Hej!

   Ja lider av IBS, irritable tarm syndrom. Det är som en slags inflammation i tarmen som påverkas väldigt mycket utav kosten.

   2013 började mina magproblem efter att i alla år haft plåtmage. I mitt fall tror jag att jag förstört den pga inre stress. Sedan 2013 har jag mixtrat och försökt hitta något som fungerar för min känsliga mage. Började med att inte äta stekt mat, inte för stark mat osv. Fick ingen vidare förbättring varför jag kände att jag måste gå vidare.

   Jag har genomgått en rad olika tester på sjukhus men inga direkta fel hittades. Därför brukar diagnosen få ofta falla på IBS.

   Efter nåt år började jag med att ta bort gluten, märkte direkt skillnad. Jag kan fortfarande få i mig gluten genom soya och andra produkter så man kan inte säga att jag utesluter. Men märkbar skillnad. Den största skillnaden fick jag med laktos. Har i så många år som jag kan minnas lidit av uppsvälld mage, naivt nog har jag trott att alla liksom har luft i magen. Men oj vilken skillnad när jag började med laktosfritt. Där kom den största skillnaden. Har typ slutat fisa! Händer ytterst sällan numera. (Trist nog…haha).

   Idag äter jag mycket havreprodukter, dricker havremjölk istället för laktosfri mjölk osv. Så fibrer får jag i mig, o lite gluten. 😀

   Skulle aldrig fortsätta om det inte hjälpte mig. Får jag t ex i mig laktos idag sväller jag upp som om jag vore i sjätte månaden, dessutom får jag ont av gaserna som bildas av laktoset.

   Så där har du mitt svar på varför jag undviker både laktos och gluten.

   Ha det fint!

   Kram Nina

   1. Katrin

    Tack för svar! Vad bra att det fungerar för dig 🙂 Att jag frågar är för att jag tycker det är så intressant med alla mattrender, vad som är bäst och mest rätt att äta – det ändras ju hela tiden. Jag tror många bara läser hälften av artiklar eller bara söker den information de vill ha bekräftad och inte alls är så källkritiska. Särskilt viktigt, när man inser hur mycket pengar och intressen det finns hos bolag för att tjäna pengar på att lura folk att de bör äta just den kost de producerar. Kram!

 2. Maja

  Du brukar väl ha rårörsocker i också?
  I alla fall i ditt gamla recept som jag följer. Och får beröm för. 😉