Niiiniskitchenlife

Glutenfri Citronmarängpaj 


Dagens recept får bli denna helt fantastiska Citronmarängpaj! ??? Magiskt god, har dessutom gjort mig till och haft hemmagjord lemoncurd i den.

 Pajbotten:
2 dl mjölmix

1 dl rismjöl

100 gr smör

½ dl strösocker

lite vatten om det behövs
Lemoncurd:

2 dl strösocker

100 gr smör

1 1/2 citron

2 ägg
Marängtäcke:

4 äggvitor

1½ dl strösocker
Pajbotten gör du såhär:

Blanda samman mjölen, 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.

Lemoncurd gör du såhär:

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den ytterligare.

Marängtäcket gör du såhär:

Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke. Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden. Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.

Sätt ihop pajen:

Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten. Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen. In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maja

    Åh! Ska prova! Uppskattar verkligen dina glutenfria recept! Ett tips från nig, testa Smilla Luuks chokladsnittar med flingsalt.