Niiiniskitchenlife

Finskt kornbröd – RIESKA

Nu ska du få recept på något så fantastiskt som finskt kornbröd. Ett slags tunnbröd som heter RIESKA på finska och smakar verkligen helt fantastiskt! ??? När smöret dryper på det, men det är lika gott när det svalnat.


RECEPT FINSKT KORNBRÖD/RIESKA

5 dl vatten

1/2 tsk jäst

2 tsk salt

1 dl mjöl

Ca 10-11 dl kornmjöl

Gör såhär: 

1) Sätt ugnen på 275-300C eller det varmaste din ugn går till. Värm vattnet till 37C. Häll i en bunke.

2) Blanda i jäst, salt och vetemjöl. Blanda runt ordentligt. Häll i kornmjölet, blanda snabbt ihop till en deg. Jobba inte degen alls utan bara tills den går ihop.

3) Baka ut till 4 stora eller 8 små kakor. Kavla till en halv cm tjocka kakor. Nagga med gaffel. Använd vetemjöl vid utbakning, annars fastnar det. Grädda i 5-10 minuter. När brödet fått lite bruna fläckar är det färdigt.

4) När du tar ut bröden ur ugnen rullar du in dem i bakplåtspapper och därefter i en kökshandduk. När den svalnat helt, lägg i påse.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Funkar även utan jäst, konsistensen blir segare men smaken är densamma. Man får göra dem lite tunnare. Så har jag alltid bakat dem.