Niiiniskitchenlife

Recept GLÖGGMINGEL

Inlägget innehåller en adlink (annonslänk)

Igår bjöd vi in till ett litet GLÖGGMYS. Första advent ska nog bli en tradition att fira här hemma hos oss. Jag gick upp tidigt och bakade och eftermiddagen bestod sedan av att förbereda resten. Nu tänkte jag bjuda dig på alla mina recept till ett perfekt och gottigt glöggmys! 🙂

Jag började med att koka smörkola. Ett måste på ett glöggmys enligt mig. Jag har världens bästa knep för att koka en helt perfekt kola. Jag har ett redskap som är helt grymt. Gillar du att baka mycket och koka kola och sånt så bara MÅSTE du inhandla detta redskap. Eller känner du någon som bakar mycket så är detta en helt perfekt julklapp. Jag använder den alltid när jag bakar bullar t ex, perfekt att kolla degvätskans temp med. 37 grader sharp och du får den absolut bästa jäsningen. I såå många år har jag trott att jag vetat vad fingervarmt är, men jösses så fel jag haft när jag testat. 🙂 Sedan är den heeeelt grym att koka smörkola med. 126 grader är min kola när den är färdigkokt. Då är den peeeeerfekt! 🙂

img_4852 img_4853

En visp med inbyggd termometer. (<-länk)

img_4870

smörkola_perfektkola_med_flingsalt smörkola_perfektkola_med_flingsalt smörkola_perfektkola_med_flingsalt smörkola_perfektkola_med_flingsalt

Inget glöggmingel utan en perfekt kokt smörkola va? Denna blev helt magiskt god! Perfekt konsistens och såååå fasligt gott med den söta kolasmaken som gifter sig fint med flingsaltet. Snurrade in dem i bakplåtspapper, så fint och mysigt med alldeles egen hemkokt kola. Glutenfria och laktosfria hemma hos oss dessutom.

RECEPT:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
flingsalt

Gör såhär: 

1) Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2) Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 20-30 minuter. Rör om då och då. Jag använder VÄRLDENS bästa redskap för att koka perfekt kola som du såg ovan.126 grader ska smörkolan vara så är den klar. Annars så använder du dig av metoden kulprovet. Häll en tesked i kallt vatten och se om du kan rulla det till en kula, då är det klart.

3) Lägg bakplåtspapper i en form. Häll i kolasmeten där i. Strö över flingsalt efter smak. Dela sedan upp dessa med en vass kniv, snurra in i smörpapper.

img_4882

Brieost med saltrostade solrosfrön och fikon. Busenkelt att göra och så gott!

RECEPT:

½ brieost delad i bitar (jag köpte en krämig)
½ dl sorlrosfrön
flingsalt
färska fikon

Gör såhär:

Dela upp brieosten i små bitar, rosta solrosfröna i olivolja och lite flingsalt. Strö på lite frön på briebitarna och avsluta med att sticka i en tandpetare med en bit fikon på.

img_4896

Ostbitar med tryffelolja och sesamfrön. Dessa var en riktigt höjdare. Så smaskigt och så enkelt fixat! Jag ÄLSKAR ju tryffel så detta är verkligen gott.

RECEPT: 

100 g smakrik ost delad i kuber
½ dl sesamfrön
3 msk olivolja
1 tsk tryffelolja
1 tsk chilipulver

Gör såhär:

Blanda allt utom sesamfröna i en skål. Lägg sesamfröna i en annan skål. Stick i tandpetare i ostbitarna. Doppa sedan ostbitarna i tryffelblandningen och rulla dessa sedan i sesamfröna.

img_4892

Enkelt, kokt potatis delat i två. En sillbit, lite gräddfil och klippt gräslök på.

img_4883 img_4895

Mjuk pepparkaka med cream cheese och fikon. Denna mjuka pepparkaka är verkligen magiskt god. Den blev precis sådär saftig som jag bara älskar. ♥

RECEPT: 

2 ägg
2 dl socker
1 dl gräddfil
½ dl grädde
50 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt och vitt.

2) Blanda vetemjöl med bakpulver, pepparkakskrydda, kane och kardemumma och rör ner i smeten.

3) Rör ner gräddfil, grädde och smält smör.

4) Häll i smeten i en bakplåtpappersklädd brödform. En avlång form.

5) Grädda i cirka 40 minuter i ugnen. Jag kollade med sticka så att den var torr. Kakan kommer att vara sådär härligt saftig inuti, kan se underbakt ut men det är den inte. Den är bara magiskt bra. 😉

img_4889

Tunnbrödsrullar med Ninas laxröra, såå god är den!

RECEPT: 

150 g cream cheese
1 dl creme fraiche
100 g rökt lax
½ kvast gräslös
2 msk färskriven pepparrot (finns på tub)
salt
peppar

Gör såhär:

1) Skär laxen i små bitar.

2) Blanda laxen med creme fraiche, cream cheese, klippt gräslök, pepparrot, salt och peppar.

3) Bred ut röran på ett par tunnbröd. Rulla ihop tunnbrödsrullarna och skiva dem i ca 3 cm breda skivor.

Jag bakade också saffransmuffins men dem ska jag ge dig recept på senare.

Hoppas detta ska hjälpa dig till att kunna bjuda på ett härligt glöggmingel. Till detta drack vi julmust och glögg. Vi bjöd också på pepparkakor såklart. Lite ost och kex fick också plats på bordet.

Följ mig gärna på min FB sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Niiinis

   Mina står på köksbordet. Superfräscha är de fortfarande… Men för att ha dem kvar länge rekommenderar jag att förvara dem i kylen. ♥

 1. Susanne

  Jag vet dom där är kanon bra själv har jag en slickepott med inbyggd termometer för bara 189 kr på Cervera 🙂
  Ska göra pepparkakskola snart.
  Ha en bra dag!
  Kram

 2. al68

  Åhhh, vilket kanontips, får bli en förtidig julklapp till mig. Igår hade vi vår årliga adventfika med kompisar, hade bakat sjukt mycket gott. Testade även ditt recept på saffransbullar med vaniljyoggi (men jag tog vanilj kesella istället), såååå goda. Önskar dig en fin måndag, kram kram