Niiiniskitchenlife

Lussetårta- Saffranstårta

Hörni!

Fr o m idag tänkte jag starta en saffransvecka såhär inför första advent och allt. Ni är säkert många som vill baka något gott till första advent, i alla fall vill jag det. Idag kickar vi igång saffransveckan med en riktigt höjdare. Du kommer bli julen höjdpunkt när du bjuder på denna tårta. Den är verkligen fantastisk på alla sätt. Festlig, god och alldeles….alldeles…alldeles underbar!

Vad sägs om en lussetårta med vaniljkräm och kardemummagrädde? Ja, det var ungefär så gott som det låter. Magiskt!

lussetårta_lussebullar_lussesemla img_4727

Först och främst är den ju så fin att se på. Jag blev alldeles glad i magen av den här skönheten. ♥ Något lite ovanligare med degen denna gången var att jag använde vaniljyoghurt i den. Jisses så saftigt det blev av det. Vaniljsmaken var också till fördel! MUMS!

img_4734 img_4735

För denna lussetårta går inte hela receptet åt. Jag brukar dock göra hela receptet och sedan bakat ut den andra delen till något annat. Vill du så kan du dela receptet på hälften.

RECEPT: 

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
2,5 dl vaniljyoghurt
100 g mjukt smör
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

2 dl färdig vaniljkräm
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma
1 ½ msk florsocker

Gör såhär:

1) Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och vaniljyoghurt. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Kör du den i maskin så låt degen köra minst 5 minuter. Låt sedan jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, cirka 45 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader.

4) Dela upp degen, gör du på hela receptet så kan du dela den på hälften och göra något annat av den andra halvan. Dela upp den ena halvan i ca: 8 bitar. Rulla ut bitarna till långa maskar, forma sedan varje bit till ett S. Knip fast bakplåtspapper på en springform, gärna en stor springform. Jag körde med min största på 26 cm. Placera sedan S:en en bit ifrån varandra på botten av springformen. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5) Vispa upp ett ägg och pensla s:en. In i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna helt.

6) Häll i grädden i en bunke. Häll också i kardemumman och florsockret. Vispa sedan till en relativt lös grädde. Den ska precis bli fast, då slutar du vispa.

img_4721

7) Dela tårtan i två delar. Fyll den understa delen med vaniljkräm. (Du kan givetvis också använda mandelmassa som du vispat i lite grädde). Spritsa eller klicka sedan på grädde.

img_4722

8) På med locket och pudra sedan florsocker uppepå. Ät och njut!

lussetårta_lussebullar_lussesemla

Milo sa att det var det godaste han ätit och åt upp sin bit på två röda. Det är ett skyhögt betyg för mamma Nina ska ni veta. 🙂

lussetårta_lussebulle_lussesemla img_4746

Hoppas du gillar!

Följ gärna min FB-sida HÄR
Följ gärna min Instagram HÄR
Följ gärna mig på Bloglovin HÄR

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Berit

    Åh så mumsigt det såg ut!! Tänker att jag gör hela satsen i en långpanna.borde väl funka? Tänkte detta var en bar idé till adventsfika på jobbet och då det är många sugna.