Här ska jag bjuda dig på ett bröd som jag döpt till LYCKOBRÖD. Det har jag gjort bara för att man först och främst blir helt glad av att titta på det, sen var det SUPERDUPERGOTT! Tony var lyyyrisk! Det här brödet är lite blandning mellan härligt fralla, scones och croissant. FAAAANTASTISKT!
Vackert va? Ser ju kanske superavancerat ut men det är det verkligen inte. Det är enkelt och jag blev så glad när den växte till sig i ugnen över hur vackert det blev.
RECEPT 1 bröd i springform:
50 g jäst
1 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 msk socker eller honung
2 ägg
2 msk olivolja
½ tsk citronsaft
100 g smält smör
8 dl mjöl
(ca 50 g smält smör extra)
Glaze:
1 äggula
2 msk mjölk
Gör såhär:
Smula jästen i din köksmaskin eller en degbunke. Värm mjölk och gräddblandningen till 37 grader. Häll det över jästen och lös upp den. Häll i sötning, salt, ägg, citron, olja, det smälta smöret och rör om. Häll på mjölet lite i taget. Jobba in det försiktigt. Tänk på att du ska köra degen på minsta hastighet så glutentrådarna får tid på sig att bli fler och utvecklas. Jobba degen i ca 5 minuter. Den ska släppa från kanterna lätt och vara lite småkladdig, smidigt men lite lite kladdigt alltså. Då får du ett luftigt bröd. Låt jäsa i ca 45 minuter i bunken med plastfilm över.
Dela sedan degen i 8 delar, kavla ut varje del till en rektangel. Ha på smält smör på varje del. Lägg 2 plattor på varandra och rulla ihop till en rulle.
Det ska alltså bli 4 såna här dubbla rullade korvar.
Dela rullarna såhär ungefär.
Dela sedan rullarna (delen i mitten) till trekanter. Ändarna delar du till små snurror.
Fördela ut delarna såhär i en stor springform. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Blanda äggula och mjölk i en liten skål. Pensla hela brödet med det. Sedan är det skjuts in i ugnen på 180 grader i ca 20-25 minuter. När du fått ut den ur ugnen ska den penslas med smält smör.
Detta bröd äter du sedan genom att skära ur ”tårtbitar” ur brödet, på med smör och ost. Det blir riktigt smaskigt det kan jag lova!