Niiiniskitchenlife

Bröd i långpanna – Sååå gott!!!

GODMORGON!

Favoritmorgonen på veckan. Sova länge, ligga och dra sig och äta långfrukost. Ok, det där med sova länge var en smärre överdrift då jag är sådär på det där med sova länge. Jag somnade i alla fall om en stund.

Jag gick upp och bakade när jag vaknade. Kände att jag inte fick nog igår. 😉 Gjorde ett busenkelt bröd i långpanna som blev såååååå gott! Jag försöker hitta det optimala brödreceptet förstår ni och nu tror jag att jag gjort det. HALLELUJA alltså! Detta kan frysas, det är perfekt som ett frukostbröd, eller ett bröd till soppan. Det här brödet bara MÅSTE du testa att baka. Min familj ÄLSKAR det verkligen.

Här bjuder jag på receptet.

langpannebrod-bild

langpannebrod

LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:

4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl

Gör såhär:
1) Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.

3) Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

4) Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

IMG_4363.JPG

7) Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.

IMG_4364.JPG

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.

IMG_4365.JPG

Ta ut brödet och skär upp det. Alltså, detta blev fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så inihelsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! Du MÅSTE testa att baka detta! Skitenkelt dessutom!

långpannebröd

IMG_4368.JPG

IMG_4370.JPG

IMG_4371.JPG

Det var det, njut nu ett gott bröd! ???

Kolla gärna in detta glutenfria morotsbröd i långpanna!

Finns också ett vanligt morotsbröd i långpanna, supergott!

Följ mig gärna på min FB-sida för mer inspo, recept och tips HÄRFölj mig gärna på Instagram HÄR

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Eija

    Såå gott! Ska kasta mig iväg och köpa mer jäst för att sätta ännu en deg. Denna första räcker inte länge…

  2. Lotta Olsson

    Nu har jag bakat detta fantastiska bröd. Superduper gott. Tack för att du delar med dig.Kramizzz Lotta
    PS det bästa var att det är så lätt att baka Inget kladd eller nåt

  3. Tony Persson

    jag gjorde så här den här gången 4dl fiber havregryn 8dl mjölk 3msk sirap 1msk salt in i ugnen 40 gr 1tim
    50 gr smör och jäst 11-12 dl mjöl jäsa i bunke i ugnen 37gr 1time ut ur ugnen baka ut degen lägg på plåten dela upp i 20 delar låt vila 30minuter sedan in i ugnen 20–25 minuter ge degen kärlek och tid och du miss lyckas nästan aldrig

  4. Tony Persson

    waowww det blev 100% hade inge hånung tog ljus sirap i stället och lite extra salt de blev en höjdare tack Ninni

  5. Tony Persson

    ja det här ska jag testa med musliblandning i stället för enbart havregryn vad tror du Ninni ?

  6. Jennifer

    Åh! vad gott!!
    Nu är jag tyvärr glutenintolerant och du brukar ibland kunna omvandla till glutenfritt.
    Har du något förslag hur jag ska gå tillväga?
    Kram Jennifer

  7. Johan

    Min deg kändes väldig kletig efter jäsningen, vad kan jag gjort för fel?
    Nu står den ytterligare 30 min på plåten innan den får besöka ugnen..

    1. niinis

      Spontant så säger jag att det är för lite mjöl i degen, eller att den inte bearbetats ordentligt. Hoppas den blev bra ändå! ?

  8. Carita

    Fan såg nu att jästen gått ut
    Kan baka med torrjäst för det hade jag hemma. Vill ju så gärna prova på detta.

  9. Henrik Jansson

    Tusen tack för ett grymt recept. Jag hade tyvärr bara hälften så mycket havregryn som behövdes, så jag fick göra en grötmix med lika stora delar mannagryn….Det blev ett av de godaste bröd jag käkat.

  10. Anki Eliason

    Jag tänkte prova detta men ska bjuda ca 50 pers undrar om det går att byta ut mjölk o mjöl, havregryn mot glutenfritt och mjölken mot typ havredryck ? Eller ? Är det någon som vågat prova..

  11. Elizabeth

    Super gott bröd ? Har en lite fråga. Så att någon annan skrev om kalljäsning. Men jag e super kass på alls sånt. Men hur ska jag göra ifall jag vill förbereda dagen innan? Skriv så att ett barn förstår ???

    1. Niiinis

      Haha….:D Jo men då gör du så att du minskar jästen till hälften ungefär. Du värmer inte mjölken till fingervarmt utan har det kallt helt enkelt. Sedan ställer du degen att jäsa i kylen över natten, plasta in degbunken ordentligt innan. Blir ett jättegott bröd! Kram

    1. Niiinis

      Det tror jag absolut. Mina bilder håller på att uppdateras sedan jag flyttade bloggen så därför syns det inte just nu. Men håll ut, det kommer. Dela man brödet i 2 så går det absolut att använda det till smörgåstårta. 🙂

  12. Ulrika

    Tack för mycket bra recept! Förutom att mjölken brände fast och räddades i sista sekund gick det lätt att baka det 😀
    Hittade hit via googling på bröd med havregryn. Trevlig helg!

    1. Niiinis

      Absolut! Du behöver bara snabbjäsa det lite så det ska vara enklare att ”jobba” in det i plåten. In med plåten i kylen och så grädda på morgonen! 🙂

  13. Barbro

    Storleken på långpannan Tyvärr glömmer de flesta som ger ut recept att skriva ut det.
    Det finns så många olika storlekar

          1. Maria

            Men det finns olika stora ugnar = olika stora långpannor! Så frågan är befogad, och jag undrar också 🙂
            Själv har jag två olika stora att välja på….

          2. Niiinis

            Det står i receptet, dessutom är der faktiskt inte så noga. Enda skillnaden blir att de som har lite mindre plåt får ett lite högre bröd med kanske en aningens längre gräddtid. Min plåt är 30X40 cm. Har gjort det i en mindre form också, gick fint det med!

  14. Tina

    Gott bröd! Tycker inte man ska börja receptet med ’ sätt på ugnen’ när degen ska jäsa i en timme 😉 ( som hkk – fröken blir man lite skadad. Hihi)

  15. Adnil73

    Super enkelt tills det skulleut på bakplåtspappret, hur får du det att ligga still?!?!?! Kaos blev det, men hoppas det blir gott iallafall 🙂

    Kram

    1. Niiinis

      Ja, det kanske kan vara trixit, jag la degen i mitten av långpannan. Sedan tröck jag ut det med fingrarna och händerna, då gick det finfint! ??

    2. Vidde

      Åh, vad glad jag är att du skrev det! Pga din kommentar var jag extra försiktig när degen skulle ut på papperna och höll emot lite extra. Jag slapp nog en hel del kaos tack vare dig!

    3. Jocke

      För de som har problem att få ut degen över hela plåten; testa att lägga ett bakplåtspapper på och pressa utåt från mitten. Funkar prima!

  16. Linda

    Å detta måste testas 🙂 är ”baka bröd handikappad” så letar alltid busenkla recept 🙂 Ha en fin dag <3