Nettan

Operation

Jag ryser av bara ordet Operation, min sjukhusskräck kickar in direkt! När jag vaknar om mornarna är jag galet trött jämnt, oavsett antal timmar jag sovit. Så att vakna upp i morse, kolla mobilen straxt efter och se att jag har ett meddelande från Centraloperation på St Göran….

Tog mig faktiskt några sekunder innan jag insåg att det är ju venporten som ska sättas in som jag fått påminnelse om.

Får rysningar bara jag tänker på det!

Den ska sitt precis innanför huden tydligen ovanför bröstet, lite mot ena axeln om jag nu kan förklara det snabbt. En plats där jag har enbart skinna och ben 😉 Nä, men det finns ju inte så mycket annat, så redan vid tanke på hur lokalbedövningen ska tas får mig att rysa.

Sen har sköterskorna försökt lugnat mig med att man får lokalbedövning och sen är du vaken hela tiden. Värsta tänkbara scenario för mig… Jag vill inte vara vaken när de ska skära och hålla på precis nedanför mitt huvud!
Bad om en tablett lugnande att ta innan, har tagit den innan alla undersökningar tidigare. Men känner ändå att den knappt kommer räcka.
Så pratade jag här om dagen med operations sköterskan och hon sa att jag kunde få lugnande intravenöst så att jag somnar, nästan som narkos men skonsammare. Då blev jag genast lugn! Det innebär lite längre tid på uppvaket att vakna till ordentligt men det är det lätt värt. Jag vill inte veta vad dom gör!

Men jag är jättetacksam över att ha fått den här operationen, att min sköterska på dagvården där jag får mina cellgifter bad min läkare att skriva en remiss.
Som jag skrev om innan så fick jag inför min första behandling en Picc-line insatt i armen men lokalbedövning och lugnande, det är utanpå armen en decimeter lång slang och sedan en del på den där man kan ta blodprover, få blod, cellgifter m.m. innanför armen och in mot hjärtat är en tunn, tunn slang.
Men den här delen utanpå armen är ju ganska stor, kräver ett ännu större plåster runt och över som tar upp hela min överarm och sena ett skydd på det. Varken snyggt eller praktiskt.
Den känns hela tiden när man rör på sig och ska ex bära nåt, jättebökigt när man ska duscha och den får inte bli för blöt… Man får inte bada m.m.

Med den nya venporten så kan man göra allt som jag skrev om att ta blodprover, cellgifter m.m. men den sitter innanför huden och jag kan göra allt precis som vanligt.Ta en lång dusch, bada, basta m.m. även så mycket skönare att träna, bära m.m. och den syns inte.

Så jag ska fokusera på allt bra på fredag när det är dags för operation!

Kanske tänka tillbaka på helgen i Dalarna och att i sommar tack vare operationen kan jag åka tillbaka och då även kunna bada i vattnet och ta en löptur om jag vill utan att någonting hindrar mig från att bli blöt och att röra på mig som vanligt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pernilla

    Önskar att jag kunde vara med dig, men är tyvärr uppbokad med möten hela fredagen…
    Men jag är säker på att det kommer att gå bra!!!
    Jag finns med dig i tankarna på fredag 💕