Kan man vara en bra mamma trots en diagnos? – NELLIE ANDERSSON
nellieandersson

NELLIE ANDERSSON

Annons

Kan man vara en bra mamma trots en diagnos?

Går det? Orkar man? Kommer man vara en bra mamma ändå? 

Svar – JA.

Mitt besök hos Malou min diagnos bipolär typ 2. Under intervjun som redaktionen gjorde innan jag skulle dit, så sa jag en mening som jag lovade mig själv att jag inte skulle glömma att säga i TV. Men självklart gjorde jag det ändå.

Låt aldrig din diagnos få dig att tro att du inte kommer bli en bra mamma. 

Det var verkligen vad jag ville förmedla i TV. Tyvärr kände jag att det inte framkom exakt så. Det blev mest en blandning av att jag mår bra trots min diagnos och att det går bra i samband med att vara nybliven mamma – vilket såklart också är viktigt att förmedla. Så att alla ser att det går att vara mamma med en diagnos.

Att ha en diagnos är tufft på många olika sätt, och vi alla krigar med olika utmaningar. Min utmaning är främst när mina skov tar över och påverkar min vardag såpass mycket så den inte fungerar längre. Detta har skrämt mig så mycket under graviditeten främst. HUR ska jag vara en bra mamma till min dotter de dagarna jag inte ens kan ta hand om mig själv?

I dagsläget har allt fungerat jättebra. Sedan har jag ju ett delat föräldraskap med Erik, och då jag mår dåligt så vet jag att han kommer finnas där för både mig och Leah. Men för er som är ensamstående – om ni känner någon gång att ni inte orkar vara förälder den dagen.. Be andra närstående om hjälp. För det finns ingen skam i att inte orka. Detta händer alla, även de som vanligtvis mår prima och inte har någon diagnos. Alla kan vi ibland ha motgångar i livet som gör att det blir jobbigt att vara människa. Att vara mamma, eller pappa också för den delen. Våga då be om hjälp.

Vad som än händer, och hur man än mår. Så önskar jag verkligen att alla där ute som kanske går i tankar på att skaffa barn, är gravid eller nybliven mamma, kommer ihåg att din diagnos INTE är ett hinder på hur bra förälder du kommer bli. Ditt barn kommer älska dig, vad som än står på ett papper. Ditt barn kommer älska dig vilka mediciner du än måste ta. Ditt barn kommer älska dig för att du är mamma. Så länge du alltid är kärleksfull emot ditt/dina barn, så är det okej att må dåligt.

Jag vet, att jag är den bästa mamman för Leah. Jag kommer alltid älska min dotter och bevisa för henne att hon är det dyrbaraste jag och Erik har. Så när mina bakslag kommer, så ska jag på mitt absolut bästa pedagogiska sätt förklara för henne vad som pågår. Jag kommer aldrig ljuga för henne eller mörka vad som händer med mig. Så fort hon förstår så ska jag stegvis berätta om vem jag är, och min diagnos kommer alltid vara en del av mig. Detta är jätteviktigt för mig. Dels för min rädsla att hon ska tycka att jag är konstig, och dels för att jag vill att min dotter ska ha en acceptans emot människor som lider av psykisk ohälsa. Vet hon från början så kommer detta inte på något sätt vara konstigt för henne.

Kom ihåg det kära ni. Er diagnos kommer aldrig göra er till en dålig förälder. Aldrig ❣️

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
nellieandersson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons