NELLIE ANDERSSON

Det stora inlägget – Planera ett bröllop på 2 månader!

Äntligen är jag redo att skriva om bröllopet!

Det kändes som att jag behövde lite distans från att gå så djupt in på allt som hade med planering att göra, och berätta om den processen. Jag har nog aldrig haft så stressiga månader i mitt liv, någonsin. Och när allt var ”över” har jag bara behövt återhämta mig och fokusera på mig och bebis. Men nu, är jag redo för att dela med mig av tips, trix och hur slutresultatet blev såklart!

Jag tänkte börja med att berätta hur jag la upp planeringen, vad vi hade med på bröllopet samt tips på olika hemsidor att beställa hem ifrån!

Hur vi kunde få ihop ett helt bröllop på 2 månader är den vanligaste frågan jag har fått efteråt. 

Reaktionen jag får på mitt svar är alltid lika rolig. För vet ni vad? Jag hade rekommenderat nästan alla att inte planera i ett helt år. Iallafall inte planera allt under så lång tid!

Varför?
Jag kan ju såklart bara tala för mig själv, och min upplevelse. Och nu skriver jag bara om mig, för jag har planerat mesta delen av bröllopet själv, eftersom att Erik var och är mitt i säsong. Så ni inte tror jag glömmer honom 😉
Och jag kan enkelt säga att ett år för mig hade varit näst intill katastrof. Jag är ett kontrollfreak. Jag vill ha koll på allt. Det måste gå rätt till om jag har lagt upp en plan. Om jag hade haft ett helt år på mig att vela, tänka, välja.. Det hade slutat i konstant ångest! Valde vi rätt? Har vi beställt fel? Och det hade slutat med att jag hade beställt hem kanske 500 olika ballonger t.ex. för att jag inte kunde välja eller var orolig på att det inte var rätt för oss.

Så kort och gott, ett år för mig hade inte fungerat. Jag är så glad att vi hade kort tid på oss! För nu blev alla beslut lättare att ta då vi visste att det var nu eller aldrig. Men just två månader var kanske inte optimalt. Perfekta scenariot om jag hade gjort om detta hade varit 4 månader planering. 

Vart ska vigseln vara? Ska det vara kyrkligt eller borgerligt? Festen? Maten? Alkoholen? Gästlistan?!

Det finns såklart saker som måste fixas i tid! Vi hade fruktansvärt mycket tur, att allt vi ville köra på gick tidsmässigt. Lokalen var inte uppbokad på vår dag, kyrkan mitt emot var ledig. Maten var jättebra och alkoholen köpte vi själv i Tyskland. Så, för att garantera att man får den lokalen, prästen/vigselförättaren, maten m.m. Man vill ha så är det såklart smart att kolla i god tid. Så att göra det ett år innan planerat bröllop är inte dumt. Men sedan hade jag bara släppt allt vad det har med dekorationer och annat småtjafs att göra. 

Men med den tidspressen vi hade så spikade vi detta första veckan..

Datumet…
Vi kollade upp vilket datum som fungerade bäst för oss. Eller, vi hade endast ett datum som fungerade. Så det var inte mycket att fundera på.

Budgeten…
Vad får kalaset kosta? Allt från klänning, kostym, mat, tårta m.m. Det är viktigt att sätta en budget. Vi satte en först som vi spräckte totalt. Så ett tips är att inte sätta en för låg om man inte håller den.

Lokalen/vigseln…
Vi kollade runt på olika lokaler, så att vi visste till 100% att det fanns en vi gillade. Vi hade 4 olika alternativ, och vi valde faktiskt det sista stället vi åkte till. Men då det var kort tid så var vi tvungna att ha olika ställen om något var uppbokat på vårt enda lediga datum. Vi gifte oss i en kyrka och hade festen i en lokal bara över vägen. Lokalen kollade vi på innan kyrkan. När vi hade bestämt oss för ett kyrkligt bröllop så ringde Erik prästen och bokade in ett möte/vigselsamtal.

Gästerna…
När datum och lokal var spikat så skickade vi ut inbjudningarna. De flesta av familj och vänner hade fått en hint om att det skulle bli bröllop. Många hade det även på känn. Återigen, tidspressen! Vi skickade alltså inte ut de klassiska ”save the date” korten. Det var ju bara 2 månader till bröllop 🙂 Mer ang gästlistan kommer. Det är många som frågat hur vi gjorde här, om vi fick dåligt samvete över att vissa inte blev bjudna m.m. 

Inspiration…
Med stort I verkligen. Detta är nog ett av de viktigaste stegen! Kolla runt på WeHeartIt och Pinterest skulle jag tipsa om. Jag gjorde en mapp i Pinterest där jag sparade ner allt som hade med bröllop att göra, som vi gillade. Efter ett tag så sållade vi ut det som tilltalade oss, och voila! Vi hade ett tydligt ”tema” till bröllopet gällande dekoration, vigsel, klädsel m.m.

Maten…
Vår lokal var okej med att ta med egen mat och alkohol. Vilket vi föredrog! Så vi beställde mat genom en cateringfirma här i Malmö, som vi för övrigt är så nöjda med! Ellas Catering, heter dom ifall att någon letar efter bra och proffsig mat. Vi hade tidigt ett möte med dom ang vad vi ville ha för mat. Sedan la vi upp en plan, en meny och två veckor innan bröllopet spikade vi hur mycket mat och småsaker. Vi körde en ”tvårättersmiddag” med förrätt och varmrätt. Sedan var bröllopstårtan vår efterrätt.

Bröllopstårtan…
Vi kollade runt och mailade till flera olika bagare ang bröllopstårtan. Då vi skrev till dom så skickade vi en inspirationsbild på vilken tårta vi tänkte oss, och på ett ca. Till hur många. Därefter fick vi prisförslag, och egna tankar. Vi gick på känsla och tog den personen som vi fick känslan av skulle vara proffsigast. Det blev Lina Veber som håller till i Sofielund i Malmö. TIPS! Tårtan var så fruktansvärt god, fin och allt vi önskade oss egentligen. Kom ihåg att provsmaka den. VIKTIGT! En bröllopstårta är dyr, så väljer ni att ha en så var helt säkra på att den är riktigt jäkla god också. Sedan finns det många som har små tårtor men flera st, eller pajer, kladdkaka m.m. You name it!

Dekoration…
Vi beställde hem all dekoration ifrån två olika hemsidor. Partykungen (som jag gjorde ett samarbete med) och Myperfectday. Vi är jättenöjda med både och verkligen! Sedan den girlangen ni kan se på bilden ovan är ifrån Ikea. Det gick att hitta SÅ mycket på Ikea. så det rekommenderar jag också. Leta efter allt ni kan där! Det är bra priser och saker ni kan använda i efterhand också. Något vi märkte var att det verkligen inte handlar om vad det kostar. Man kan hitta så mycket fint i bra prisklasser. Det finns så otroligt mycket att välja bland också!

Bordsplaceringen…
Vi hade så svårt med detta först, men sedan flöt det bara på och det blev faktiskt rätt bra tillslut. Det är svårt att få ihop en bra lista på närmre 80 gäster. Sedan dök inte alla upp som vi bjöd och hade räknat med. Men den placeringen vi hade lagt upp var vi nöjda med. Vi blandade familj och vänner hejvilt, och jag sa faktiskt till alla gäster när vi satt oss att man kanske sitter med folk man aldrig pratat med innan. Men nu är vi gifta, och våra familjer och vänner är ett precis som vi. Så vi tänkte inte jättemycket tillslut och bara placerade ut alla vi älskar. Vi började med placeringen två månader innan, men gjorde klart den bara någon vecka innan. Men detta tror jag många kan fastna på om man har ett ganska stort antal gäster. Så börja med detta i tid!

Drycken…
Som sagt, vi körde till Tyskland för att köpa alkohol. Det var verkligen SÅ värt det! Jag skrattade så gott när jag och Erik dagarna efter bröllopet hämtade lite dekoration m.m. Som var kvar. ALLA som visste hur vi planerade sa åt oss att vi köpte alldeles för mycket alkohol. Men med facit i hand, så har vi riktiga fyllon till vänner och familj 😉 Skämt å sido. Men snåla inte på detta om ni ska ha alkohol på bröllopet. DET GÅR ÅT!

Vi gjord en lista på vad vi skulle ha – vad passar till förrätten, varmrätten och tårtan? Vi beställde allt och hämtade upp det på Bordershop. Sjukt smidigt, och detta tipsar jag alla som också ska ha med egen dryck till en fest eller bröllop att göra!

Kläderna…
Alltså detta är också helt fantastiskt. Wow va mycket frågor jag har fått om min klänning. Både under kvällen och efter. ”VART HAR DU HITTAT DEN!?”. Jag ska spara lite på det 😉 Men ett tips är att prova, prova och prova! Man kanske har en bild i huvudet på vilken klänning man önskar, och det kan ändra sig! Det viktigaste är att ha en klänning man känner sig vacker i och en som är bekväm, Jag provade en massa olika och beställde hem en massa olika. Det slutade med den första jag provade. För den var verkligen vad jag ville ha.
En sak som var viktigt för mig är att jag skulle ha en långärmad klänning, då jag har komplex för mina armar. Detta är inget som stör mig jättemycket i vardagen, men – jag stör mig på mina armar och jag hade ångrat mig i efterhand om jag såg bilder som var jättefina men att jag irriterade mig på armarna t.ex. Så detta är också jätteviktigt! Det bästa är ju såklart att vara 100% nöjd med sig själv. Men, om man som mig har komplex över något så är nog inte bröllopet dagen man ska vara modig. Jag hade ångrat mig. Att övervinna tankarna för mig tar jag på vardagen. För WOW, jag kände mig så vacker under kvällen och är verkligen nöjd med mitt val av klänning. Eriks kostym provade han ut på Sand här i Malmö, och de skräddarsydde även den efter honom. Detta tog ca en vecka!

Makeup artist…
Ska du ha någon som sminkar dig och fixar håret? Boka detta i tid! Att ha en bra MUA är också så fruktansvärt viktigt. Om du väl ska lägga pengar på att bli ompysslad så ska detta kännas PERFEKT. Så hitta en med BRA recensioner, och prova – prova – prova. Jag kan tipsa om min MUA, hon var helt fantastisk. ÄR helt fantastisk! Marinela Vilcenau heter hon.

Fotograf…
Även detta är viktigt. Om inte kanske en av de viktigaste sakerna under hela bröllopet! Med rätt fotograf så kommer ni kunna uppleva känslan ni hade på bröllopet om och om igen genom att titta på bilderna. Vår fotograf har fått så otroligt mycket komplimanger av vänner och familj om hur smidig, enkel och trevlig han var. Vi är SÅ nöjda över vårt val efter problem med vår första. Jan Sok mina damer och herrar, det är en fantastisk fotograf som jag kan rekommendera alla att boka till bröllop.

Personal…
Ja, vi hade serveringspersonal. Enough said. Ni som var på bröllopet vet hur det slutade, och ni som står oss absolut närmst vet hur det har fortsatt. Mer om detta senare! 

Toastmaster & värdpar…
Detta är också viktigt att fråga i tid. Så ingen stackare kastas framför bussen! Vi valde att ha en toastmaster, som var vår bästa vän Emma som ni känner till 😉 Och vårt värdpar var våra underbara vänner Kim och Miranda. Vi är så nöjda över båda valen och skulle ha valt likadant om vi fick göra om. Vi är så glada att de ville ställa upp på det och förgylla vår kväll. Fantastiska människor <3

 

Av vad jag kan komma på så var detta det vi hade 100% fokus på från början.

Sedan finslipade vi en massa saker såklart. Vissa grejer gick snett. Blev verkligen inte som vi önskade det m.m. Men mer om det senare! Nu har ni fått en överblick av HUR FAN vi klarade av att planera ett bröllop på ca 60 dagar. Första veckan mailade vi och ringde till alla människor vi behövde få tag i; bokade tider, provsmakningar, klädprover m.m. Allt går! Men man måste ge sig fan på att det ska bli bra och inte bara stress 🙂

Detta inlägg blev lite rörigt och kanske lite som en checklista för er som planerar bröllop om har undrat en massa saker. Men med den tidspressen vi valde att ha så var detta de viktigaste för oss att börja kolla efter första veckan! Sedan tog vissa saker längre tid såklart, men vi löste allt så bra känner jag. Är så stolt över oss och tacksam över all hjälp vi fick av våra nära och kära.

Och idag har vi faktiskt varit gifta i precis 1 månad. <3 

I kommande inlägg kommer jag fokusera på vad vi var mest eller minst nöjda med. Är det något specifikt ni undrar över så släng iväg en kommentar så svarar jag på det så gott jag kan <3

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.