NELLIE ANDERSSON

NELLIE ANDERSSON

Annons

Mobbning – Vems ansvar?

Jag kom över en bild igår på Facebook som berörde mig så otroligt mycket. Det stod att omkring 45 barn tar livet av sig, per år – som en följd av mobbning. Aj, mitt hjärta. Kan det sjunka in för er? För mig kunde det knappt göra det. 45 BARN PER ÅR.

Något jag alltid reflekterat över, som en individ i dagens samhälle och som en storasyster till tre småsyskon av den yngre generationen; är att otroligt, alldeles för många föräldrar aldrig kan se sina barns misstag. Många föräldrar blundar, och skiter i att visa att ett dåligt beteende får konsekvenser. När de får en hemringning av en ledsen förälder eller en lärare till deras barn, så kan de inte tro sina öron. ”Nej men mitt barn skulle aldrig göra så”. 

45 barn.

För mig är det helt ofattbart. Jag har även tänkt på att det många gånger är en debatt i vems ansvar detta är. Mobbningen. Pedagoger, lärare. Vilket hästjobb de gör med barnen, eller hur? De lär dom all kunskap de behöver för att bli redo att ta sig an arbetslivet eller högskola när de är vuxna. Lärare är med barnen 5 dagar i veckan, längre än vad alla föräldrar är med sina barn på dagarna. Men det är inte deras ansvar att uppfostra barnen. Jag har varit i heta diskussioner om detta förut, huruvida lärare ska uppfostra barnen eller inte. Och NEJ, kära föräldrar. Det är ERT ansvar att uppfostra era barn så de inte mobbar. Så de inte bidrar till denna psykiska ohälsa bland så små barn. Det är ert ansvar att se till att dina barn inte är med och bidrar till dessa 45 barn per år. Lärarnas uppgift, är att utbilda, och såklart lära barn att kunna fungera i grupp. Lärare kan självklart hjälpa till, med att lära barn hur de ska bete sig emot andra. Att man alltid ska behandla sina klasskompisar med respekt, att alla ska få vara med, att alla är lika mycket värda. Lärare ska även hålla koll så att alla mår bra, och såklart förmedla vidare till föräldrarna om ett barn blir mobbat eller mobbar. Det är såklart, skolans uppgift att se så allt fungerar på just skolan. Om ett barn blir mobbat eller mobbad så ska det ha konsekvenser, och det finns oftast team på skolan som har hand om detta. Men det absolut största ansvaret är hos föräldrarna. 

Jag är helt övertygad om att de föräldrar som blundar för att de har barn som mobbar – dom skäms. Skäms över att ha ”misslyckats”. Eller, så är det så enkelt som att föräldrarna inte kan inse att deras barn gör fel.

Men istället för att blunda, och låtsas att det aldrig hänt. PRATA med ditt eller dina barn. Även ni som har barn som inte mobbar. PRATA om mobbning. Prata om att det INTE är okej. PRATA om följderna som finns av mobbning. Våga prata om att man ska stå upp för de som blir mobbade. För allt för många vågar inte stå upp för att de är rädda för att själva blir mobbade. Ni hör ju själva hur det låter. Ska det vara såhär?

Föräldrar ska kunna känna tryggheten att skolan tar hand om mobbning på skoltid, men även skolan ska känna en trygghet i att föräldrarna till barnen som mobbar tar hand om detta efter skoltid, så att det inte händer igen. 

45 barn. Blunda inte. Lyssna, prata om det. Det är så jävla viktigt.

Bild lånad ifrån Google.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (4)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  När jag läser det här inlägget tänker jag på kommentaren du skrev under en bild på instagram för nått år sedan, ”vem är sumobrottare till vänster”…

   1. Anonym

    Till Aron på Markus bild där han och ca 4 kompisar till satt runt ett bord på, nu har tyvärr alla privat så kan inte printa det men kollade på den kommentaren bara för någon månad sen. Du skrev det när du var tillsammans med Markus så på gymnasiet! Så låtsas inte som att du inte vet om det.

    1. Nellie Andersson

     Jag har tyvärr ingen aning om vad du pratar om. Hade jag skrivit något så elakt så hade jag stått för det och bett om ursäkt. Har det hänt så är det fruktansvärt.
     Men jag har ingen aning om vem Aron är. Men om detta är sant så är det sjukt pinsamt och illa av mig att jag betedde mig så!

Se fler...
Annons