Nathanelle

LITE OM KOST, NÄRING OCH HÄLSA.

Kost hörrni, vilket hett ämne det är. Det som ska få oss att fungera, leva länge, orka livet och allt där i mellan, ge oss bränsle och överleva. Trots det är det en ständig diskussion om hur, vad och när man ska äta.

Jag har haft en hälsosam uppväxt med hemmagjord mat och utan massa halvfabrikat så för mig är det en självklarhet när jag lagat mat hemma och till Elliot. Han får alltid hemmagjord mat. Någon gång när han åt mos kunde jag köpa färdig om vi var på språng, men numera är det hemmalagat och minst en grönsak till varje måltid. Visst fick han smaka lussebullar och pepparkakor över jul, men nu är vi ganska strikta med socker och det är ett no-go. Så otroligt onödigt ju, och han ska nog upptäcka det tids nog.

För min egen del äter jag nästan alltid hälsosamt. Ser till att både frukost, lunch och middag har ”näringsrikt” som ledord och äter gärna mycket grönsaker och matiga sallader. Skulle aldrig få för mig att laga en krämig pasta till vardags. Det är lyx-mat för mig och äts kanske någon gång ibland på restaurang. Det är ju inte det nyttigaste man kan trycka i sig liksom (är dock inte så förtjust i det heller). Skulle heller aldrig få för mig att äta en ostmacka till frukost. Det kan jag absolut äta till mellis här hemma, men som huvudmål vill jag somsagt ha näringsrik mat och då kanske grov smörgås med avokado och ägg, smoothiebowl eller gröt.

Jag äter vegetariskt 2-3 av dagens måltider, mest för planetens skull, men också för att det är mycket godare. Jag älskar fisk och äter gärna kyckling ibland, men det är typ det. Saknar det inte alls.

Jag tycker att det man äter verkligen avspeglar hur kroppen mår både psykiskt och fysiskt. Äter jag en stor pasta eller en tallrik utan grönt mår hela jag dåligt. Nu är jag ju van vid att äta hälsosamt och tycker det är det absolut godaste, men kan förstå att det är svårt att komma igång om man inte alls är van. Ett tips är att ha med någon typ av grönsak i varje måltid och äta FÄRGRIKT!

Och sockret. Kan vi snacka om det? Man ska vara medveten om när man njuter av något gott (eventuellt sockrigt). Skippa allt annat. Söta youghurtar, juicer, sött bröd osv. Det är bara gömt socker som får oss beroende, sjuka och deprimerade. Inte bra någonstans.

MEN jag är ju människa så självklart har jag mina laster. Jag tycker man ska få äta allt. MEN MED MÅTTA. Jag äter gärna choklad och dricker vin ett par gånger i veckan, en pizza i veckan slinker lätt ned men det handlar ju om BALANS. Äter man hälsosamt 90% kan man absolut unna sig allt det goda de sista 10. Jag avskyr dieter och förespråkar det inte alls. Tycker däremot kost är så himla häftigt och hur mycket studier det gjort på hur maten faktiskt påverkar oss. Att vi BLIR LYCKLIGARE av att äta anti-inflammatorisk kost, att det minskar risken och faktiskt BOTAR många, många sjukdomar. Det är ju helt fantastiskt.

 

Om ni gillar inlägg om kost och hälsa och vill ha fler får ni gärna klicka på hjärtat under <3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.