Simhud mellan tårna – en mammas liv och plaskande

Det är något sjukt helt enkelt – ett i-landsproblem, men ändå

Jag tänker tillbaka på halvåret som varit och så mycket förkyld som jag har jag nog aldrig varit.

Det blir en ond cirkel med allt! Jag har verkligen väntat ut det varje gång, men likt förbannat har det kommit tillbaka.

Är ff inte bra i halsen, men jag tror det är andra saker som spökar mest. Ska försöka få en tid hos min VC i dag eller i morgon

för jag tycker inte man ska behöva ta stor dos värktabletter en timme innan jag ska äta för att öht svälja maten.. *morr*

Jag tror att mina ”tonsilloliter” *är boven just nu… grejs som lägger sig i fickor i halsen… det är ju inget farligt för träning mm, men sjukt jobbigt att ha.

Jag är så sjukt taggad att dra i gång träningen – det enda jag har gjort är rehabövningar för axeln och benen.

Har ett lopp att träna inför ju!

*Tonsilloliter eller halsmandelsstenar är bitar (eller oftast, en anhopning) av kalciumkarbonat som bildas bak i munhålan, i veck på halsmandlarna.

Tonsilloliter anses uppkomma genom en kombination av följande omständigheter:[1]

Tonsilloliter som sticker fram ur halsmandelvecken känns som främmande föremål mellan visdomständer och käkled. Ofta kan de upplevas som obehagliga, men gör sällan någon skada. Dock kan de vara en av orsakerna bakom dålig andedräkt

Uppkomst och kännetecken

Tonsilloliter består av kalciumkarbonat som ansamlas i halsmandelvecken. Antingen består de enbart av kalciumsalter eller av sådana i kombination med andra mineralsalter, och är oftast små, men större tonsilloliter kan ibland uppstå i området kring halsmandlarna.

Dessa stenar är vita eller gulaktiga och består av kalciumsalter som hydroxylapatit eller kalciumkarbonatapatit, oxalater och andra magnesiumsalter, och kan innehålla radikaler av ammonium. Det är oklart hur stenarna formas, men det verkar som detta sker där skräp ansamlas i halsmandlarnas veck, där också bakterier och svamp kan växa till, ibland i kombination med kronisk tonsillit. Eftersom saliven består av matspjälkningsenzymer, får den mat som har fastnat i munhålan att börja brytas ned. I synnerhet är det stärkelse från kolhydrater i maten som spjälkas, medan fastare och hårdare matrester ansamlas i halsmandlarna.

Symptom

Tonsilloliter är vanligare hos vuxna än hos barn. Symptomen är vanligtvis vaga och kan innefatta halsont, ihållande hosta, dålig smak bak i munnen eller ont i öronen. Det kan också kännas som om det sitter fast främmande föremål bak i strupen och dålig andedräkt uppstår. Symptomen avhjälps vanligen genom att stenarna avlägsnas med hjälp av en kurett. Större stenar kan behöva skäras bort.

(ur Wikipedia)

…ville inte lägga in en bild på hur det ser ut… lite äckelvarning…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.