Simhud mellan tårna – en mammas liv och plaskande

Lotta Goes All Hallow´s Eve

Ur det Centrala Innehållet i SO i årskurs 1-3(lgr 11)
Några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom. Några
berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Detta kan tex vara att berätta om Alla Helgons Dag och sen även berätta om Halloween – vilket jag gjort med 2orna denna vecka. Urskoj!
Jag la upp det så att jag tände ljus i klassrummet spelade klassisk stämningsfull musik genom smartboarden och hade två gravljus tända längst fram. Det blev extra spännande för barnen. Sedan berättade jag om hur vår Alla Helgons dag uppkom. Vi pratade om de varit med på kyrkogården någon gång och sett vad man gör mm.
Efter halva lektionen går jag ut en snabbis…kommer in som en häxa…Barnen tjuter av förtjusning…
Nu var det dags Halloween – en helg/tradition som inte ens existerade i Sverige när jag var liten förra seklet;-)…
Visserligen är ursprunget liknande med minne av de döda, men i Sverige har vi en lugn stämningsfull tradition. Ok inte nu när då Halloween dundrat in i vårt avlånga land.
Det som är mest spännande för barnen är pumpan och sägnen bakom den.
För er som inte hört historien om Jack o´ lantern – here it is:

Jack var från början en grufflig och folkilsken karl, som hade svårt att skaffa sig suparkompisar på årets högtidsdagar.En Halloween kom Djävulen för att hämta honom. Jack tyckte att de inte behövde ha så bråttom, och undrade om han först ville ta ett glas med honom. Det gick Djävulen med på om Jack betalade för kalaset.Efter att ha tagit varsin hutt på den lokala krogen föreslog Jack att de skulle spela bartendern ett spratt. ”Vad jag förstår kan du ändra skepnad som du vill. Förvandla dig till en sixpence som jag kan betala bartendern med. När jag lagt myntet i hans hand blir du ditt vanliga gräsliga jag igen!” Det tyckte Djävulen lät förbannat roligt, och gjorde genast Jack till viljes.Men istället för att hålla sitt löfte stoppade den sluge irländaren myntet i en ficka där han redan hade ett silverkors. Nu kunde inte Djävulen göra något utan fick ligga där han låg. ”Om du låter mig vara i ett helt år släpper jag dig”, lovade Jack. Djävulen gick med på detta utan kompromisser och släpptes lös.

Nästa år kom Djävulen tillbaka, men otroligt nog lyckades Jack spela den onde samma spratt igen och förhandlade nu fram tio års respit. Detta tjänade dock inget till, då Jack dog bara strax efter nyåret. I Himlen ville ingen släppa in honom, och vid Helvetets portar blev han också avvisad. ”Det har inte gått tio år ännu”, påpekade Djävulen. ”Och jag är inte så säker på att jag vill ha med dig att göra sedan heller.” ”Men det är mörkt och kallt ute i världen”, gnällde Jack. ”Hur ska jag ta mig fram på min vandring?” Djävulen kastade åt honom ett glödande kol ur en av helvetets ugnar. Detta kol lade sedan Jack inuti en urgröpt rova, och gjorde sig på så sätt en lykta till tröst på sina eviga irrfärder.

 

Det var en mycket trevlig och lyckad lektion och jag tror att barnen både tog med sig kunskap om både vår egna tradition och Halloween…
Att de fick lyssna på musik och se bildspel gjorde det inte sämre .
Körde även detta koncept på 3ornas engelska i dag! Kanon!!!
Vid dessa tillfällen gillar man sitt jobb lite extra mycket och glömmer bort det som kan vara jobbigt!

MOHAAAAAAA!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.