Hanna och hennes grabbar

Vi pratar mens

Idag på morgonen var vi ganska snabba med frukosten. Eller kanske inte snabba, men det var bara jag, Lucas och Gabriel uppe. Jonas och Mikael sov lite längre. Vi satte oss i soffan och tittade på nyhetsmorgon. Jag har alltid på nyhetsmorgon efter frukosten. Det är inte alltid jag sitter där, men det är ett trevligt sällskap. Jag har ju fått en radio av Jonas som ska ersätta nyhetsmorgon, men vi har inte kopplat in den ännu.

Hur som helst, på nyhetsmorgon var det idag ett inslag om mens. De hade ett montage med influensers, sportprofiler och andra människor, som pratade om mens, preventivmedel och PMS. Jag tänkte först att detta kanske inte var lämpligt för Lucas. Men sen tänkte jag att han behöver ju veta om dessa saker också. Saken är den att man vet aldrig vad han sen säger i skolan. Han kan ju vända på det helt och hållet och vips så är mens något helt annat och sådär. Vi har ju en gång innan fått en orosanmälan mot oss för att Lucas sa en helt knasig mening. Han hade hört ett ord i skolan och sen hade man inte vidareutvecklat allting så det blev så fruktansvärt fel och vi blev anmälda. Men soc förstod ganska snabbt, redan när de pratade med Lucas, att han har sagt något han verkligen inte vet vad det är.

Men när Lucas då frågade vad mens var, ja då berättade jag. ”Det är när vi kvinnor blöder ur snippan”. Det var min första mening. Sen gjorde jag en extremt förenklad förklaring kring menscykel, känslor, hormoner och allt. Jag tror han förstod det mesta i alla fall. Det viktiga med Lucas är att man inte berättar för mycket för han kan inte ta in allting. Det blir bara en röra i hans huvud.

Men hur pratar man om något så stors som mens, men med enkla ord och korta meningar? Och inte med för mycket info på en gång. Mensen är ju så stor, så komplex. Det är så mycket som hör ihop. Att det finns en menscykel som pågår i cirka 30 dagar. Att man mår olika vid mens och utan mens. Att man har ägglossning och att man kan bli med barn. Helt plötsligt är ämnet jättestort och var ska man bryta för att det inte ska bli för stort?

Jag hoppas jag bröt i rätt tid. Jag berättade om menscykeln och att man mår olika bra under denna tid. Jag tror han förstod vad jag ville berätta i alla fall. Nu börjar verkligen en ny tid i vår familj känns det som. Lucas börjar intressera sig för vad som finns på tv:n. Ikväll ska vi exempelvis titta på Eurovision. Det har han inte velat göra tidigare. Då har vi ett par timmar där vi umgås och kan prata om alla möjliga saker. Han har börjat intressera sig för vad som händer runt omkring honom, inte bara det som är tv-spel. Detta tycker jag är enormt roligt och intressant, samtidigt som jag blir skräckslagen. Ska jag kunna prata med Lucas på ett sätt som han förstår?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.