Matstugan

Matstugan

Annons

Vasamuseet med halvvilda barn

Vasamuseet

Egentligen skulle jag sitta och jobba med massor med saker som gäller min nya blogg och barnen skulle vara på skola och förskola.

DSC_0128

Men när min vän Cecilia och hennes pojkar var i Stockholm (De bor i Helsingfors) så kunde jag självklart inte missa att spendera tid med henne och pojkarna. Så vi drog till Vasa Museet och spenderade hela dagen där.

Vasamuseet med barn

Annie har varit där när hon var liten och kom inte ihåg det. Så det var som första gången de var där. Det kostar 130 kr för vuxna att gå in. Barn är gratis. Vi fick direkt massa tips i informationen om vad vi kunde göra. Vi började med att titta på en toppenfilm i en stor bioliknande salong om hur skeppet Vasa byggdes, sjönk och bärgades. Sedan lektes det runt på museets stora springytor. Det var  t ex roligt att titta in i en dykklocka.

DSC_0155

Det är stora luftiga springytor och fritt fram för barnen att peta och känna. roligt också att de byggt upp vissa delar som en 1600-tals Stockholm.  Museet är i hela sju våningar och väldigt mycket är interaktivt så man kan spendera många timmar där utan att bli uttråkad.

DSC_0160

 

Tja, man kan ju vara glad för att Magda inte lever på 1600-talet. Det hade inte slutat bra.

Vasamuseet restaurang

De har en så fin restaurang dessutom med vällagad mat och fina råvaror rakt igenom. Jag åt en soppa på rostade rotfrukter med himmelska krutonger osv. Barnen pannkakor med sylt med stora fina bär i. Salladen på salladsbuffén var lyxig med krispiga sockerärtor, olikfärgade tomater, bönor och solrosfrön. Till det urgott knäcke. Det fanns även laktos- och glutenfritt knäcke. Bra!

DSC_0173

Sedan gick vi på Familjevisning och barnen satt helt förtrollade och lyssnade. Det var helt på deras nivå och de fick vara med och gissa, smaka på torkad gädda, lukta på medicinpåse med örter och känna på olika föremål. De gick mot slutet in i ett rum stängt för andra besökare och satt på kuddar på golvet och pratade om olika föremål. Verkligen verkligen rekommenderar familjevisningen som inte heller kostar något extra.

DSC_0131

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Supper Gården – Sydamerikanskt

Supper Gården

Missa absolut inte om ni är i Stockholm i sommar: Supper Gården. Dags att fira min vän Erika som fyllt år. Jag och Lotta var väldigt eniga om att testa Supper Gården. Vi började med varsin drink och bara där visste vi att vi valt helt rätt. Jag tog peruanska drinken Pisco Sour med kanelbitters och oj oj oj så god!

Supper Gården

Vi blev rekommenderade att välja fyra rätter att dela på och sedan en större. Så det här var två av dessa:

Supper gården

Taco de pescado: Rödräka, syrad rödkål, het myntakräm. Helt sålda alla tre på denna.

DSC_0038

Ceviche de Caribe. Limemarinerad lax, torsk, räka, koriander, chili. Så fräscht beroendeframkallande. Missa inte heller Chili: Choklad och chilikryddat långkok på högrev med tacochips och smetana. Det var våran big time favourite.

supper gården

Sedan blev det Cerdo Asado: Fläsksida, chipotleglaze, melon, sötpotatispommes. Dessa sötpotatispommes med parmesan och persilja är bara de värda ett besök på Supper Gården. Vill tillbaka dit och beställa en stor omgång och proppa i mig. Nu ska här provas att göra pommes på sötpotatis. Har ni testat?

DSC_0062

Vi var tvugna att testa en drink till och jag testade deras storsäljare Fifty Fifty: Beefeater gin, hallon, lakrits, citron, socker. Den är godisgod. Kom  ihåg att boka i god tid för det är väldigt populärt. Inne måste man boka bord, men bord under bar himmel går man dit bara och hoppas att det inte är för fullt.  Inte konstigt alls, så utomordentlig atmosfär och mat som är en upplevelse.

DSC_0066

Natti Natti…kommer drömma om knapriga sötpotatispommes med parmesan och persilja.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Farmor Vivis Rabarberkaka

Rabarberkaka

Gammaldags rabarberkaka toppad med pärlsocker? Ja, jag trodde nog det kunde vara något för er. Fredrik från Fredriks Fika tipsade mig om denna goda skapelse Farmor Vivis Rabarberkaka då vi var på ett Luxe Event tillsammans. Receptet hade han fått från en läsare. Det lät så gott att vi var tvungna att testa. Så god tyckte vi alla tre.

DSC_0010

Jag och barnen skred till verket med bästa rabarbern från Årstiderna. Barnen var med i alla moment. Skar rabarber med vanliga ätknivar (jag skar ner dem lite ytterligare), strösslade över rabarber och pärlsocker, mjölade formen och inte minst smakade av smeten så den smakade ok. Den fick klart godkänt.

Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
3 rabarberstjälkar
smör (minst 50 g, hyvla över så det täcker hela)
pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader

1. Smöra en form (ca 22 cm). Mjöla istället för att ströa
2. Vispa ihop ägg och socker
3. Blanda ner mjölet
4. Skölj, skala bort om det är något dåligt och skär rabarbern i korta bitar, ca 1 cm långa.
5. Häll smeten i formen, Strössla över rabarber och sedan pärlsocker över smeten.
6. Baka kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Lägg över lite folie då den börjar bruna till sig.

DSC_0015

Rabarber på, pärlsocker på.

DSC_0018

Hyvla över massa smör.

Rabarberkaka med pärlsocker

Annons
Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...

Sommaräng inomhus

Börjar sakta men säkert varva ner och komma in i sommarkänslan. Det är miljoner saker att fixa med inför min bloggflytt, men däremellan tar jag små pauser och gör sommarfint här hemma.

Village candle

Jag har precis ställt fram dessa sprillans nya dofter: Village Candles Fields of Clover och Wild Rose. Den luktar verkligen som en sommaräng fylld med klöver och den andra sådär lite sött av rosor. Kombinationen tror jag blir WOW. Så fortsätter det att regna ute så luktar det i vilket fall ändå sommar här inne.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Bodyflight

Bodyflight

Vill du känna dig som Karlsson på Taket så fortsätt läsa vidare. Rose-Marie och jag har skippat födelsedagspresenter sedan några år tillbaka och ger varandra en upplevelse istället. Som vi har skrattat och vilka minnen vi har skapat.

BS_009003

Nu fyllde ju Rose-Marie för några månader sedan, men den som väntar på något gott…I söndags var det dags och det bidde en flygtur för Rose-Marie, Bodyflight.  Rose-Marie var orolig innan hon visste vad det var och vi var båda nervösa då vi skulle ‘kasta oss in’, men det var bara roligt, men rätt så svårt att hamna rätt och styra.

BS_009002

Man är inne i vindtunneln två gånger om en minut vardera. Det låter väldigt kort, men man är så megakoncentrerad därinne och vinden är så stark att det är rätt så lagom, men jag var så nära att lära mig styra att lite lite till hade varit underbart. Det var även med två barn i vår grupp och deras mamma. Barnen var sådär 7 och 10 och jag blev grymt sugen på att ta med Annie. Magda är nog för liten ännu.

DSC_0006

Sedan gick vi och lunchade på Kafé Esais. Världsgod Ceasarsallad och deras Reuben Sandwich är storsäljaren med rätta.

PicMonkey Collage

Dessa muppar fick sig ännu ett minne till skratthögen av roligheter som vi gjort tillsammans.

Annons
Kommentera (0)

Kommentera