Matstugan

10 saker för att undvika att små barn sätter i halsen

Livsviktig lista på vad man bör undvika att ge till barn för att inte en livsfarlig situation ska uppstå där de sätter i halsen.

Annies allra första fröken, Helena Thörnfeldt, var magisk på alla sätt. Jag var rädd för allt och stämde av allt. Glömmer aldrig det samtalet vi hade om att sätta i halsen och all kunskap hon hade. Det fick mig att känna mig totalt lugn och säker på att Annie var i de bästa händerna. Vi har hållit kontakten sedan dess fast det var länge sedan Annie slutade hos henne. Nu, i och med incidenten i förra veckan då en två-årig pojke dog av en korvbit som fastnat i halsen under en lunch på dagis, så kontaktade jag henne och frågade vad man bör undvika. Här är hennes fenomenala lista på vad som bör undvikas.

1. Ge aldrig nachochips till småbarn (dyker ofta upp vid tacobuffe)


2. Tänk på alltid dela köttbullar i minst fyra bitar, formen på köttbullen gör att den fastnar totalt i halsen

3. Tänk på att alltid dela torkade aprikoser 4. Undvik att ge korv med skinn till små barn och om man gör det ska dela korven på längden

undefined
5. Aldrig ge morot i slantar, grov- eller finriv


6. Banan skär man på längden, ej i slantar


7. Saltade nötter fastnar samt suger åt sig vätskan så de sitter som en kork


8. Dela körsbärstomater i halvmånar eller fjärdedelar


9. Dela mandarinklyftor och ta bort segt innerskal eftersom det lätt fastnar

DSC_0004 (3)
10. Aldrig ge barn något att äta i bilen eftersom det kan vara väldigt svårt att höra om barnet sätter i halsen alt stanna bilen för att rädda barnet.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Carro

  Mycket frukt/grönsaker och mat kan man vända serveringsmetod på. Gör stora italienska köttbullar så måste barnen gnaga på dem, ge större skinnfri korvsort så att de får gnaga eller riva med sin gaffel och kniv. Om macaroner och pastafjärilar är ruskiga – ge dem grovskuren spagetti. Uppmuntra barnen konstant att sitta och ta det lugnt, lär dem VARFÖR det är viktigt att tugga, och att själva använda bestick att skära fint med. Tanken är ju att de ska lära sig äta säkert själva, inte att någon måste vara med dem.
  Ingen metod är 100% fri från kvävningsrisk, men jag själv som småbarnsförälder känner mig generellt tryggare när jag åtminstone försökt lära barnen att tänka på hur de äter, än att alltid vara på spänn vid middagstid, eller om kompisens mamma kan rädda mitt barn som ofta inhalerar maten.

 2. Claudia

  Vindruvor ska man också delar i längden sa kursledaren på ”Barnolycksfall & Första hjälpen för barn”

 3. Jenny

  Vindruvor är en av det vanligaste kvävningsorsaken bland småbarn enligt sjukvården. De ska precis som körsbärstomater delas i halvor eller i fyra delar.

 4. Charlotte

  Alla typer av skumgodis typ skumtomtar, marshmallows. Såg ett SOS program om det för några år sedan.

 5. kolafes

  man kan faktiskt dö av allt. Ända punkt som stämmer här är 10:an. Alla andra punkter är bara trams. Visste du att man kan sätta i halsen: äpplen, godis, chips, bacon, korv, bröd, salladsblad, avokado, morot, potatis osv… Fakta är bra….

 6. Ola G

  Hej! Bra tips, men jag anser att dina bilder ska visa de som är rätt inte som du visar de som är fel! Eller?

 7. Mimmi

  Ja visst måste man som vuxen ta ansvar för det man ger småfolket Att dela köttbullar, att inte ge hårda grönsaker eller segt mandarinskal är en självklarhet. Det finns säkert mer än 10 saker att tänka på men tänk gärna på att maten ska ner i ”röret” som är som en blyertspenna och med viss begränsad elastitet. Fö låt ditt barn sitta kvar i stolen när hen äter så kommer en för stor bit upp i hostatacken som följer efter ett feltigg. Träna ditt barn så fungerar det naturligt när kindtänderna kommer. Lycka till

 8. Elinor

  Calamares/Bläckfiskringar är fruktansvärt segt å som gummi om d fastnar i halsen, täpper till å svårt å få bort. Vet av egen erfarenhet då fyra vuxna hjälpte min dotter att börja andas igen efter detta i somras. Men vi lyckades!!! <3

 9. Sofie

  Hej!
  Vi är ett gäng som har haft en liten diskussion om vad du menar med:
  5. Aldrig ge morot i slantar, grov- eller finriv

  Jag uppfattar det som att du menar att man inte skall ge morötter i grov- eller finriv heller
  och min vän uppfattar det som om du menar att man hellre skall ge det det i grov- eller finriv.

  Så vår fråga är då: hur menar du?

  Tack på förhand!

  MVH Sofie

  1. Matstugan

   Jag kanske uttryckte det hela fel, sorry i sådana fall. Det som menas är att man bör riva morot, grovt eller fint spelar ingen roll. MEN inte ge i slantar för de kan fastna. Hoppas det var tydligare? Linda:-)

 10. Linda Eriksson

  Barnet som dog hade en äldre bror och då det finns syskon som äter popcorn kan det varasvårt att neka sitt yngre barn. Ingen förälder vill sitt barn illa och det är lätt att våta efterklok med att säga hur kunde de ge popcorn? Inte tänker man på allt som kan vara farligt jämt förren det händer ngt. Denna familj lever ett helvete nu, jag vet. Så var lite sympatiska och mindre fördömande.

 11. Lotta

  äpplebitar fastnar lätt! Och godispengar!! är lika stort som lufthålet… Min dotter satte en i halsen när hon var lite! Usch vad jobbigt det var!

 12. Richard

  Orka denna hets, det är farligt att leva!

  Det finns tusentals saker barn inte bör göra som är farliga! Springa i skogen, på berg och avsatser, på kanter, klättra i träd, röra sig i trafiken, gå i skolan osv.

  Ska ni gå runt och oroa er för minsta lilla då har ni missförstått vad det innebär att vara förälder.

  Låt barnen upptäcka farorna själva för bövelen.

  Det är inte bara barn som ”kan” dö av att sätta i halsen, även vuxna, hackar och river ni moroten åt er själva också?

 13. Kia

  vindruvor bör också undvikas. Gick en utbildning i barnolycksfall där var vindruvor med på listan som inte bör ges till små barn.

 14. Anna

  Vilken ålder är det vi pratar om? Hur länge behöver vi oroa oss för detta? Kanske är det när man tror att de klarar det mesta som risken är som störst?

 15. Susanne

  Fläsksvål. På ett ögonblick tog min son en stekt fläskskiva. Kommer till mig flämtande och blåröd i ansiktet. SVÅLEN HADE FASTNAT. Fick ner 2 fingrar i halsen och fick upp den. Han var 4 år.

 16. Sofie

  Jag undrar också från vilken ålder man kan sluta med att skära allt så smått och även neka barnet att äta vissa saker som resten av familjen äter?
  OBS!!! SKRIVER INTE DETTA FÖR ATT PROVOSERA, DET ÄR BARA MIN SYN PÅ HUR JAG TÄNKER…

  Min dotter på 3,5 (med risk att bli halshuggen) äter popcorn och nötter på helgen. Hela köttbullar äter hon också, brukar dela ibland men hon vill ha hela, samma med vindruvor. Nachochips knaprar hon i sig när vi äter tacos… Banan har vi faktiskt aldrig delat på (förutom när hon va bebis), korven vill hon helst ha hel, hålla i handen och äta.

  Jag anser att dom ju måste lära sig tugga ordentligt, samt att man alltid är med och har uppsikt…

  Tror att vi vuxna oroar oss för mycket. Det är självklart fruktansvärt tragiskt när dessa olyckor händer men skulle man lyssna på precis allt så kan man snart inte göra någonting alls.

  Jag tillhör dom som aldrig plockat bort saker från bord mm, (fick tipset från många andra). Jag tror det gör saker mindre intressant, sådant som är ”förbjudet” är ofta det som lockar mest.
  Har även en 11 åring som jag gjort likadant med. (jag kanske bara haft tur)
  Vänners barn där allt plockas bort och borden är rena från allt smått är alltid framme och vill riva ner saker och undersöka mm när de är borta… Det har mina aldrig gjort.

  Sunt förnuft och att ha uppsikt är vad jag tror bäst på. Samt att hålla informationen om hur man ska göra i dessa situationer ständigt uppdaterad…(samma sak gäller för vuxna, och hjärt & lungräddning. Man kan be själv om att få gå såna kurser… (men håller med om att det borde ske obligatoriskt via tex bvc)

  Men som sagt, jag dömmer INGEN som gör allt detta, det är upp till var och en… Inget är mer rätt än de andra… Olyckor kan hända vart o hur som helst.

  En fråga bara, hur gör ni med äpplen och päron? Jag delar i 4 ”båtar” och ger… Så gör dom även på dagis…och bananer ges hela.

  Mvh Sofie

  1. Lena

   Gör som du så du är inte ensam. Går inte runt och oroar mig för att barnen ska sätta i halsen. Uppsikt absolut men jag skär inte allt åt dem. Mina är nu 12, 10 och 4år.

  2. Birgit Sten

   ja det är tyvärr många föräldrar som inte förstår bättre! Chansar med sina barn som dom säger är det käraste dom har. Barn har lätt att ”sätta i halsen ”och inga ungar är undantag. Har dina inte gjort det så har dom haft tur!

   1. Sofie

    Föräldrar som inte förstår bättre?

    Måste man klanka ner på andra och kalla dem dåliga föräldrar för att man gör
    olika??? Jag har vänner omkring mig som både tänker och gör som jag och vänner
    som är mer försiktiga, men inte går vi runt och dömer varandra för det.

    Var och en gör som man vill, MEN KALLA MIG INTE DÅLIG FÖRÄLDER!!!

    MIN ÅSIKT är att Det finns så mycket farligt överallt och man kan inte hindra att olyckor händer…
    Ja, man kan undvika många olyckor absolut…men vissa saker anser JAG att det
    går för långt med. Vet vissa fall där även barn som får allt skuret i små små bitar eller
    inte får äta vissa saker alls pga denna risk som diskuteras här, detta har hänt i alla fall.

    Och när dom går på förskolan så funkar det inte på det där sättet, då skulle dom behöva bra mycket mer personal.

    Jag tror på att ge dom mat som resten av familjen äter, skär i bitar om man så vill, har barnet önskan att få sitta med en hel korv i handen så låt dom göra det…MEN HA UPPSIKT!

    Barnen lär sig att tugga ordentligt på detta vis…en 3 åring KAN tugga precis lika mycket som äldre… Och det finns ju fall där även vuxna sätter i halsen…ska vi skära all mat och undvika vissa saker vi också då?

    Måste bara fråga dig Birgit Sten…
    * Hur länge skar du så här små bitar och undvek vissa saker till ditt/dina barn?
    * Fick dom aldrig hålla i en banan och äta, var det bara små bitar jämt?
    * Fick dom aldrig äta en ”äppelbåt”?

    Men som sagt, jag vet många i min närhet som gör på olika sätt och det är
    valfritt, det har inte hänt mer eller mindre olyckor för någon av oss och ingen av
    oss är sämre eller bättre förälder för det.

    ÄR SÅ ONÖDIGT ATT HÅLLA PÅ ATT KASTA SKIT OCH ANKLAGA FOLK FÖR DÅLIGA FÖRÄLDRAR
    FÖR ATT MAN GER DEM t.ex. HELA VINDRUVOR MM MM.

 17. Anneli Jäderberg

  Här ser man då hur viktigt syre är för att hjärnan ska fungera optimalt då den lille tragiskt nog dog av syrebrist. Inte undra på att de som inte har full kapacitet i sina lungor jämnt är trött och får funktionshinder då de inte klarar stress pga syre tillförseln till hjärnan är minimal stackars liten.

 18. Johan

  Sunt förnuft räcker väl? Skräckscenarier om barns lidande finns det i överflöd! Men det gör oss inte till bättre föräldrar, bara mer oroliga, som vi överför på våra barn.

 19. linda

  Det ska och brukar hållas familjegrupper för nyblivna föräldrar på bvc där detta lärs ut. Men det är frivilligt att delta.

 20. Eva Wahlström

  En bra grundregel tycker jag är att sitta ner när man äter. Ser ofta barn i olika åldrar som står/går och äter.

 21. Gunilla Ahlm

  Ge aldrig barn skumgodis!!! Fastnar dom i halsen, så sväller dom och fastnar ännu hårdare.
  När det gäller jordnötter, som kommer ner i lungorna, blir det infektion av saltet. som kan ge svåra lungproblem.

 22. Emelie

  Har hört att korken på mjölk-, fil-, juicepaket osv har samma storlek som luftstrupen många gånger… Livsfarligt att lämna dom framme åtkomliga för barnen. Det är inte mat, jag vet, men något att tänka på. (Jobbar på förskola och där har vi just sådana mjölkpaket, bort med korken!!)

 23. Ulrika

  Någon frågade hur länge man ska tänka på att dela etc… Jag delar fortfarande alltid körsbärstomater till min 7-åring:) Har hon bråttom när hon ska äta litar jag INTE på att hon tar sig tid att skära.

 24. Sofia Everlönn

  Min son höll på att kvävas till döds vid 7 års ålder av marshmallows, de vanliga..han hade smugit upp på morgonen och snattat i skåpet, tur man kan heimlich! Sen dess har vi bara minivarianten hemma. Nu är sonen 20 år.

 25. Eve

  Ni glömde hela vindruvor!! Jag kvävdes nästan som liten, men mamma kunde som tur dunka ut den. Jag delar alltid på mitten numera.

 26. monalee

  Tack så jätte mycket för all bra info, även infon i alla kommentarerna, jätte konstigt att det inte lärs ut speciellt till nyföräldrar, när vår första var mindre tänkte vi inte så långt, hon fick ett nachochips bredvid mig i sin bilstol i bilen, och fick i halsen, hon hostade tack och lov så jag märkte direkt så maken stanna bilen och vi fick ut henne och hon fick los chipset, fy fasen vad läskigt kan jag lova. Sen dess blir de inge i bilen. Tänk om vi fått lära oss det innan olyckan var framma.

 27. Elisabeth

  Två av mina barn har satt chips och korv samt puttekula i halsen. Jag vände på dem och stoppade in hela handen så att de kräktes. Så klart efter att ha försökt på vanligt sätt innan.

  1. Lina

   Inte speciellt smart att få ungen att kräkas. Då töms ju magsäcken genom MATstrupen medan det som täpper igen luftvägen ju sitter i LUFTstrupen! Stor risk att ett barn som försöker kippa efter andan mår ännu sämre så i get att rekommendera direkt! Dessutom ska man faktiskt inte gräva barn i munnen om de satt i halsen. Man ska titta och se om man kan plocka ut det lite lätt annars ryggdunka barnet böjt över knäet i framstupa. De som gräver lyckas allt som oftast bara pilla ner föremålet ännu värre. Ryggdunka och eventuellt kompressioner och sen titta i munhålan och känn om det kommit upp så pass. ”Gräva in hela handen” och framkalla kräkningar är nära på idioti. /barnsjuksköterska

 28. Sofia Johansson

  Vindruvor och körsbärstomater bör också delas i halvmånar. Har jag fått lära mig 🙂

  1. Tilde

   Jag undrar var din sympati finns? Du vet ingenting om den historian, ingen skulle medvetet göra något som skadar sitt barn så att du sitter här och slänger ut anklagelser är skamligt – du borde skämmas!

  2. emelie

   Men barn kan sätta allt i halsen, är man en sämre förälder som ger sina barn popcorn ?! Man har väl koll på barnen samt att jag tror chips är farligare! Allt är farligt osv men man kan inte gå runt och va rädd hela tiden! Men tusen tack för bra info 🙂

  3. Linda

   Jag förstår inte hur man kan skriva något så okänsligt. Varför skulle man inte ge ett barn popcorn man kan väl inte vara rädd för allt? Ska man bara ge puré tills barnen är tio? Barnet ni pratar om hette Nova och var 18 månader gammal. Hon satte små popcornkärnor i halsen. Vilket ledde till syrebrist och hjärtstopp. Hon återupplivades men avled 8 dagar senare av sina hjärnskador efter syrebristen… /Vän till Novas mamma.

 29. Sara

  Hej,

  Hur små barn pratar vi om? Dvs, hur länge ska man tänka på detta? Jag har fått höra hela tiden att jag är jättehönsig som vill dela på cocktailtomater, vindruvor, bananer osv. Min sambo, svärmor, svärfar osv har hela tiden (sen han började kunna äta mer själv dvs) gett sonen detta utan att dela och jag blir alltid lika nojig. :/ Han fyller tre i sommar. De tycker att han har ju tänder att tugga med…

 30. Nett

  En väldigt viktig sak oavsett vad man ger sina barn är att prata med BVC och be dem visa hur man gör om ett litet barn sätter i halsen. Något som borde vara obligatoriskt. Fick ingen info om det med första barnen som aldrig satte i halsen som tur var. Med andra som var prematur var det obligatorisk info på Neonatalavd vilket senare räddade hennes liv att jag visste hur jag kunde få ut det som fastnat

  1. Jag

   Bra sagt! Barn kan sätta det mesta i halsen och äta måste de ju.
   Det första viktiga är att ha uppsikt över sitt barn när det äter. Om man äter tillsammans vid bordet så har man ju det.

   Det andra är att veta hur man gör när ett barn väl satt i halsen.

  2. Jocke

   Där jag bor så erbjöds man en ”föräldrar utbildning” efter vår son var född. Det va 7 träffar tror jag.
   och där en av träffarna handlade om barnsäkerhet.
   Där tog man upp väldigt mycket om vad som kan vara farligt för barn att äta. Vad man bör se upp med i hemmet som barnet kan stoppa i sig.
   Vi fick en stor plansch med information om giftiga ämnen och även en ”cylinder” som man kan mäta föremål med. Där om föremålet går ner i cylindern visar att det kan fastna i halsen på barnet.
   Den informationsträffen var otroligt givande och bra.

 31. A-M R.

  Min dotter fick tag i ett oanvänt värmeljus och lyckades ta loss metallen och sätta den i halsen.
  Hon blev blå i ansiktet. Jag lade henne på mitt lår med huvudet nedåt och böjde på mitt ben.
  Min man stoppade in fingrarna i munnen och lyckades få loss metallen från värmeljuset.
  Allt slutade lyckligt.
  Så det är många olika saker som barn kan stoppa i munnen och kvävas av.

 32. Gabriella

  ”dog av att ha ätit popcorn”
  ”Hon vart hjärndöd för hjärnan fick inget syre”

  Dog hon eller blev hon hjärndöd?

  Många hör och ska berätta vidare utan att veta hur saker egentligen har skett.

  Detta var konkreta exempel på vad som är farligt, det gillas!!!!

  1. Elle

   Jag VET vad som hände i der fallet man pratar om då jag känner mamman.

   Hon kvävdes och blev medvetslös, men låg på sjukhuset i ett par dagar innan man stängde av respiratorn.
   Hon blev hjärndöd OCH dog.
   Det var en fruktansvärd upplevelse såklart och nu finns vara storebror kvar. Detta är en väldigt försiktig familj och olyckor kan hända alla.

   Så istället för att tjafsa om i vilken ordning det ena eller andra har skett så kan man fokusera på det som spelar roll. Inget får flickan tillbaka.

 33. stina

  Mitt barn satt en Bit potatis i halsen när hon var liten och höll på att kvävas innan vi fick ut den

 34. Ellinor

  min man pluggar till läkare och var ganska nyss placerad på barn-akuten. Där sa läkarna samma sak som du skriver här, att just popcorn är det vanligaste som faktiskt orsakar dödsfall efter att ha satt i halsen.

  En popcornskål sedan fredagsmyset dagen innan kanske står kvar på vardagsrumsbordet, och då kan barnet äta i ett obevakat ögonblick. Att äta utan tillsyn är alltid en risk ju!

  Popcornkärnor kan dessutom åka ner i lungorna och det är superfarligt även om barnet inte kvävs direkt av det.

  Så popcorn är inte det vanligaste att sätta i halsen – däremot bland det allra farligaste när det väl händer.

  Och som svar på frågan från Helen om att ingen väl ger småbarn popcorn: va? Min 3-åring äter popcorn på fredagar. Förstår inte alls varför det skulle vara konstigt.

 35. Anna

  Bra info! Vi har introducerat mat enligt BLW (barnet vägrade bli matat) och där förespråkar man att ge stora bitar till barnet så det själv kan ha kontroll över hur mycket som kommer in i munnen. Man tycker det är säkrare. Det låter också vettigt tycker jag men jag kommer iaf fortsättningsvis dela ordentligt! En sak till: Skumgodis/Marshmallows sväller tydligen upp i halsen och formar sig till strupen vilket bildar ett totalt lock.

   1. Helena

    Min son som är 10 år (!) fick åka ambulans från skolan då han satte riven morot i halsen. Det var så fruktansvärt hemskt 🙁

 36. linda

  Detta är inte mat. Men väldigt farligt. Tavelkrita. Blir som cement och har också haft ett tragiskt fall nyligen

 37. Liz

  Hundmat, många kan ha skålar på golvet. Det kan gå så fort och den sväller oxå upp när den fastnar.

 38. Helen

  Hur kan man bara komma på tanken att ge småbarn popcorn? Och nötter är förbjudna på förskolor på grund av allergirisk.Tänk då om ett litet barn som har nötallergi sätter i halsen.Det blir ju extra farligt.

  1. Emma - På Smällen!

   Min son var väldigt förtjust i popcorn när han var cirka 1 år. Han fick bara dom små mjuka vingarna som jag bröt loss från popcornen. Skulle aldrig ge honom ett helt popcorn!

  2. Elle

   Man ska inte ge barn under sex år popcorn. Men ändå är det nog det vanligaste fredagsmyset, se bara små barn på bio.

 39. ida-maria

  Jag hörde en barnläkare säga att det livsmedel de ser oftast på akuten som fastnat i halsen på barn är gelehjärtan. ”Perfekt” storlek att fastna i en hals.

 40. Maya

  Popcorn är livsfarligt en liten flicka under 2 år dog i julas av att ha ätit popcorn och lyckats få en kärna fast i luftröret som ströp lufttillförseln.hon vart hjärndöd för hjärnan fick inget syre. Så om man ska ge popcorn. Skala popcornen och ta bort kärnorna och de hårda vingarna som gärna fastnar överallt vi vuxna klarar de men inte små barn.

   1. Anki

    Även vi vuxna kan de gå illa åt ang popcorn. Själv vart där :/ men hade tur. Samt fick operera bort en massa skal ifrån gommen med som skurit sig in.