Så kommer augusti med alla dessa utslängda katter :( – Mamma och son – Livets små sköna stunder
Mamma och Son

Mamma och son – Livets små sköna stunder

Så kommer augusti med alla dessa utslängda katter :(

Nu ringer telefonerna eller får mailförfrågningar om jag åter kan vara jourhem eller bara vara läkehem för hemlösa katter.

Alla kattföreningar är överfyllda över sin kapacitet och värre lär det snart bli.. Det skär i mitt hjärta att se hur någon kan kasta bort sin katt efter att ha haft den som sitt husdjur.

Katten är ett djur som i dagens samhälle har fruktansvärt låg status. Många vill inte betala alls eller mer än 100 kr när de ska köpa en katt. De går till en bonde eller köper via blocket. Folk vaccinerar inte sina katter årligen, kollar inte upp tandhälsan hos veterinären och kastrerar dem inte. Hundar däremot lägger vi tusenlappar på i inköp och de tas ofta omhand bättre. Här nedan följer myter som är spräckta av veterinärer och beteendevetare:

1. ”katten behöver få en kull innan kastrering” – Nej det behöver den inte, en katt längtar inte efter barn som vi människor gör, det är ett primitivt beteende!

2. ”Katter klarar sig själva” – Nej det gör de definitivt inte! Man kan inte lämna katten efter vistelsen i sommarstugan och tro att den automatiskt börjar jaga för överlevnad. En katt som är van att få mat kommer behöva det. Detta resulterar i ”sommarkatter” som inte bara förökar sig ofantligt men oftast dör av svält eller kyla.

3. ”Man kan lämna katten 1-3 dygn hemma själv med mat o vatten” – Nej det kan du inte, det är OLAGLIGT enligt djurskyddslagen. Katter ska ha tillsyn 2 ggr/per dygn alltid! Det är många som inte vet detta men NU vet ni, så att åka bort över natten utan att någon kollar till katten är ett lagbrott ni kan bli anmälda för.

4. ”man kan inte kastrera katten innan den är 1 år”. Jo absolut kan du det! I Usa visar forskning att du kan kastrera vid 14 veckors ålder. Så förhindrar man oönskade dräktigheter.

5.”Min katt måste löpa innan hon kastreras”. Nej, se ovan nämnda svar!!

Hemlösa katter

 

Alla dessa myter bidrar till att situationen ser ut som den gör, inte bara i Sverige men i hela världen! Sen den allra största orsaken är folks personliga egoism, att DE vill ha en kattunge kull för att ”det är ju såååå sött”. Det är det vanligaste vi som driver katthem/kattföreningar får höra. Och de säger att de hittar hem till alla ungarna. Och visst kan de göra det. Men 3/5 ungar kanske kastreras, 1 kastas kanske ut och blir mamma/pappa till 100-tals nya ungar som föds in i hemlöshet och den siste ungen kanske hamnar hos ägare som ju tycker ”den är sååå söt” att de måste ta en kull. Och så upprepar sig historien…
Man kan tyvärr inte tänka på sig själv när vi har en katastrofsituation, med över 100. 000 – 200.000 hemlösa katter i Sverige. Då har man inte råd med att alla som vill tar en kull för att det är sött! Javisst kattungar är supersött men det är inte värt det om man tänker att din katts barnbarnsbarn kanske blir hemlös eller sommarkatt…Och ger upphov till 200 nya katter.
Sen en vanlig sak man ser på blocket till exempel är ”Norsk SkogSkatt säljes” , men den har ingen stamtavla, och pappan är okänd… då ÄR DET INTE en raskatt. ALLA katter oavsett % av någon ras är HUSKATTER! Det förstår inte folk. De köper en 50% perser och tror att det är en raskatt, medan det är precis lika mkt huskatt som katten som föddes på bondgården.
Alla som älskar katter (inte bara sina egna utan arten) vill väl höja dennes status i samhället? Då måste vi börja agera, vi kan inte tänka ”men det är inte mitt problem ju, jag vill ju bara ha kattungar EN gång”. Ta då från ett katthem, ta in en dräktig hona, en föräldralös kull eller adoptera från katthem. Och tänk på en sak. Kattungar blir vuxna, så överväg att adoptera en vuxen katt. De vuxna katterna sitter i flera år ibland på katthemmen för att de ”är ju inte lika söta”, men verkligheten är att så ser en kattunge ut om 9 månader..

ÅTGÄRDER för att höja kattens status:
1. Sluta ta kullar, KASTERERA alla era katter
2. Hjälp en katt på ett katthem, bli fadder, adoptera eller hjälp till att fixa ett hem till kissen
3. Vaccinera era katter varje år
4. Veterinärkolla era katter varje år
5. Försäkra era djur!
6. ID-märk med tatuering och/eller chip och REGISTRERA det hos SVERAK/SKK
7. Sprid denna text så att FLER kan få reda på hur det ligger till
8. Glöm inte, ALLA har ett ansvar, alla kan inte göra allt men alla kan göra något!

Skaffa inte katt om du inte är beredd på att ta ansvar för den i 20 år framåt, det är inte en leksak man köper för att barnen tjatar, det är inte något man bara dumpar i en kartong när man har tröttnat, man slänger inte ut den efter sommaren för att man inte kan ta den med, och man dumpar den inte på ett katthem när man skaffat en hund…En katt är en familjemedlem och ska behandlas därefter!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Mamma och Son

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.