Mamma och Son

Mamma och son – Livets små sköna stunder

Annons

Borta länge nu

Jag har varit borta länge nu, varit sjuk och inte riktigt kunnat använda händerna som jag velat så har inte kunnat skriva.
Men känner lite att jag hamnat i survivor mode  där jag bara försöker klara vardagen. Nu har vi smittat varandra i Influensa i 3 veckor om och om igen. Fotar lite och är lite mer aktiv på Instagram https://instagram.com/mammaochson/

Känt mig misslyckad på sistonde jag har inte riktigt orkat vara riktigt som jag vill vara.
En hel del snabbmat och skräpmat har hamnat i magarna, en del små plastleksaker från en viss snabbmatsställe har hamnat hemma hos oss. Syrran driver mig galen med kommentarer som ”ja men när du nekar plast så måste jag ju köpa till honom” Som om det vore en rättighet att ha plast (vi har mycket plast hemma hos oss tyvärr även om jag försöker rensa och sakta men säkert göra bättre val)

Ekologisk fika Lördagsgodis

 

Men mest frustrerad över att jag inte kunna ge sitt barn en giftfritt liv, att det ska vara en kamp att köpa hem den mest giftfria overallen, varje inköp måste dubbelkontrolleras för det kan vara något man missat..
Men sen insåg jag idag när jag sitter och badar med sonen hur mycket jag ändå lyckats göra, han äter mycket ekologisk mat, han har inga plastleksaker i badkaret, han är lycklig och glad över vad han får vilket är mycket uppmärksamhet, kärlek och omtanke.

Känns som en evig kamp om tid för att hinna hitta vart man hittar ett giftfritt alternativ till de varor och kläder man vill använda..

 

 

 

Loppisfynd Badrum - No Poo Ekologiskt

 

 

Samtidigt är det viktigt att ANDAS!  Att känna ångest/oro gör inte mitt liv bättre. För att ha kvar glädjen till det jag gör i vardagen har jag tagit en paus härifrån. Känns inte som om jag haft fokus att vara här och skriva..  Kommit en bit på vägen i många delar..

En sak jag måste tipsa om som jag hittat och är lite eld och lågor över är: http://fairfinanceguide.se Fantastisk sida att faktiskt jämföra och sätta press på bankerna och att verkligen dina pengar inte tynger ner min koldioxidnivå mer än den behöver…

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Så kommer augusti med alla dessa utslängda katter :(

Nu ringer telefonerna eller får mailförfrågningar om jag åter kan vara jourhem eller bara vara läkehem för hemlösa katter.

Alla kattföreningar är överfyllda över sin kapacitet och värre lär det snart bli.. Det skär i mitt hjärta att se hur någon kan kasta bort sin katt efter att ha haft den som sitt husdjur.

Katten är ett djur som i dagens samhälle har fruktansvärt låg status. Många vill inte betala alls eller mer än 100 kr när de ska köpa en katt. De går till en bonde eller köper via blocket. Folk vaccinerar inte sina katter årligen, kollar inte upp tandhälsan hos veterinären och kastrerar dem inte. Hundar däremot lägger vi tusenlappar på i inköp och de tas ofta omhand bättre. Här nedan följer myter som är spräckta av veterinärer och beteendevetare:

1. ”katten behöver få en kull innan kastrering” – Nej det behöver den inte, en katt längtar inte efter barn som vi människor gör, det är ett primitivt beteende!

2. ”Katter klarar sig själva” – Nej det gör de definitivt inte! Man kan inte lämna katten efter vistelsen i sommarstugan och tro att den automatiskt börjar jaga för överlevnad. En katt som är van att få mat kommer behöva det. Detta resulterar i ”sommarkatter” som inte bara förökar sig ofantligt men oftast dör av svält eller kyla.

3. ”Man kan lämna katten 1-3 dygn hemma själv med mat o vatten” – Nej det kan du inte, det är OLAGLIGT enligt djurskyddslagen. Katter ska ha tillsyn 2 ggr/per dygn alltid! Det är många som inte vet detta men NU vet ni, så att åka bort över natten utan att någon kollar till katten är ett lagbrott ni kan bli anmälda för.

4. ”man kan inte kastrera katten innan den är 1 år”. Jo absolut kan du det! I Usa visar forskning att du kan kastrera vid 14 veckors ålder. Så förhindrar man oönskade dräktigheter.

5.”Min katt måste löpa innan hon kastreras”. Nej, se ovan nämnda svar!!

Hemlösa katter

 

Alla dessa myter bidrar till att situationen ser ut som den gör, inte bara i Sverige men i hela världen! Sen den allra största orsaken är folks personliga egoism, att DE vill ha en kattunge kull för att ”det är ju såååå sött”. Det är det vanligaste vi som driver katthem/kattföreningar får höra. Och de säger att de hittar hem till alla ungarna. Och visst kan de göra det. Men 3/5 ungar kanske kastreras, 1 kastas kanske ut och blir mamma/pappa till 100-tals nya ungar som föds in i hemlöshet och den siste ungen kanske hamnar hos ägare som ju tycker ”den är sååå söt” att de måste ta en kull. Och så upprepar sig historien…
Man kan tyvärr inte tänka på sig själv när vi har en katastrofsituation, med över 100. 000 – 200.000 hemlösa katter i Sverige. Då har man inte råd med att alla som vill tar en kull för att det är sött! Javisst kattungar är supersött men det är inte värt det om man tänker att din katts barnbarnsbarn kanske blir hemlös eller sommarkatt…Och ger upphov till 200 nya katter.
Sen en vanlig sak man ser på blocket till exempel är ”Norsk SkogSkatt säljes” , men den har ingen stamtavla, och pappan är okänd… då ÄR DET INTE en raskatt. ALLA katter oavsett % av någon ras är HUSKATTER! Det förstår inte folk. De köper en 50% perser och tror att det är en raskatt, medan det är precis lika mkt huskatt som katten som föddes på bondgården.
Alla som älskar katter (inte bara sina egna utan arten) vill väl höja dennes status i samhället? Då måste vi börja agera, vi kan inte tänka ”men det är inte mitt problem ju, jag vill ju bara ha kattungar EN gång”. Ta då från ett katthem, ta in en dräktig hona, en föräldralös kull eller adoptera från katthem. Och tänk på en sak. Kattungar blir vuxna, så överväg att adoptera en vuxen katt. De vuxna katterna sitter i flera år ibland på katthemmen för att de ”är ju inte lika söta”, men verkligheten är att så ser en kattunge ut om 9 månader..

ÅTGÄRDER för att höja kattens status:
1. Sluta ta kullar, KASTERERA alla era katter
2. Hjälp en katt på ett katthem, bli fadder, adoptera eller hjälp till att fixa ett hem till kissen
3. Vaccinera era katter varje år
4. Veterinärkolla era katter varje år
5. Försäkra era djur!
6. ID-märk med tatuering och/eller chip och REGISTRERA det hos SVERAK/SKK
7. Sprid denna text så att FLER kan få reda på hur det ligger till
8. Glöm inte, ALLA har ett ansvar, alla kan inte göra allt men alla kan göra något!

Skaffa inte katt om du inte är beredd på att ta ansvar för den i 20 år framåt, det är inte en leksak man köper för att barnen tjatar, det är inte något man bara dumpar i en kartong när man har tröttnat, man slänger inte ut den efter sommaren för att man inte kan ta den med, och man dumpar den inte på ett katthem när man skaffat en hund…En katt är en familjemedlem och ska behandlas därefter!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Mycket som händer

Livet går i högvarv och jag är för inne i min egen bubbla för att ens hinna skriva här dock så tänker jag ofta på er.
Så istället för att skriva något långt så tänkte jag visa upp lite av vad som hänt på sistonde.

Detta är en väldigt återkommande måltid i vårt hem som jag älskar av egenodlad potatis, rödbetor, lök och morötter + örter supergott.

Ungsrostade grönsaker

Köpt hem lite nya pulver och groddfrön för att jag ska må bra till vintern.

Inköpta raw food producer

 

Har äntligen hittat ett glass recept till och med min son älskar består utav 1 avokado, 5 dadlar, 1 ask frysta bär 200 gram.
supergott så att sonen ber mig göra det hela tiden..

Egengjord rawfood glass

Vi har gått mycket i skogen.
Skogspromenad

Dock hittar vi så otroligt mycket nedskräpning att det skär i hjärtat.
Nedskräpning i skogen  Nedskräpning

 

Hittat en plats där någon har släppt ut sina kaniner och de förökar sig i rasande takt.

Vild kanin

 

Köpt hem genom en kompis en pensel och nagelborste som båda är gjorda utav naturmaterial och av blinda människor så stöttar och ger arbetstillfälle samt får något giftfritt <3 Bästa utav alla världar.

Nya borstar

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Nyskördat

Jag är så trött och sliten de senaste dagarna så ber om ursäkt för att jag ej skrivit så regelbundet men har en katt som löper och håller hela hushållet vaken..
Idag har vi skördat lite av det som finns på odlingslotten..
Plockat upp det sista utav potatisen blev ändå några middagar utav 12 potatisar som annars skulle slängas i komposten..
Ännu mer troligen ifall jag skött dem bra (kupat bättre, satt på en till pallkrage på osv.)…

Nyskördad potatis, rödbetor & morötter.

 

Nu är det mycket skördande utav rödbetor vet inte riktigt vad jag ska göra med allt men då jag börjat dricka mer råsaft/juice så blir det troligen några recept med det längre fram. Men idag till middag blev det ungsrostade potatis,rödbetor & morot med lite lök. Helt plastfri mat med det men för att fira att plastfria juli är över så köpte jag min älskade turkiska yoghurt som jag slog över allt som en sås gjord på gräslök, persilja och lite mynta för friskheten.  ÄLSKAR SOMMAREN!!!

Får fota nästa gång jag gör det då jag tyvärr glömde det denna gången..
Men är helt lyrisk över att ha hemma odlad mat som jag vet är fria från bekämpningsmedel, odlad i ekologisk jord med ekologiska frön.

Det finns få saker som är så gott som nyskördat, roligt för barn som att dra upp en morot eller hitta potatis i jorden (som en skattjakt)
Nu ska jag i morgon dra igång med att så lite nyzeeländska spenaten som kan växa i denna värmen utan att blomma. Så får jag lite spenat till salladen och juice.  Vad odlar ni nu?

Ska gå igenom hela förra månadens förbrukning av plast i kväll och försöka att reflektera över hur det gått..
Återkommer med det snart.. Den påsen är tyvärr stor 🙁

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Lång dag med rensande och födelsedagsfirande

Idag och igår har varit fylld med att hjälpa andra typ, min syster att städa och rensa i hennes lägenhet som var som en varm bastu…
Och fira min älskade vän som fyllt 50 år gammal gav henne en otroligt enkel present skyller på att hon inte önskade sig något utom praktisk hjälp så gjorde ordning det som är på bilderna och sedan plockade jag och sonen ihop massa örter (mynta, citronmeliss, gräslök, persilja,dill) och sen rödbetor och rädisor.  Tyvärr kan hon inte odla något på balkongen pga katten som äter upp allt.  Men älskar att äta grönt så då fick hon lite gott.

IMG_9066

Presenten bestod utav ett eget gjort kort och hemmagjort badsalt i en glasburk.

IMG_9067

 

Super uppskattad present och glad blev syrran också som fick hjälp i två dagar med rensande av kläder och saker i hennes hem..

Det krävs inte mycket för att det ska vara en uppskattad present..

Annons
Kommentera (0)

Kommentera