Mammalinda

Varför heter det ”dwarfism” men inte dvärg?

Denna fråga har jag fått från många på mitt Instagram @busigastunder och jag måste erkänna att jag till en början inte visste vad jag skulle svara. Det är inte en lätt fråga.

Nu har jag hört lite med andra, googlat och funderat ett tag och det här är det svaret jag har ”landat i”:

Varför heter det inte dvärg på svenska?

För er som inte läser på mitt Instagram vill jag snabbt förklara ordet dvärg på svenska. Vad betyder ordet dvärg egentligen? Jag tycker det är lättast att tänka i motsatser. För om jag skulle fråga er vad motsatsen till dvärg är, är jag övertygad om att ni alla skulle svara ”jätte”. Ingen skulle svara ”lång människa”.

När vi tänker ordet dvärg är det alltså i första hand ett sagoväsen vi tänker på och ingen människa.

Men dwarfism då?

Och nu under oktober så är det dwarfism awarness month och många undrar så klart varför vi använder dwarfism när ordet dwarf betyder dvärg. Samtidigt som vi inte använder ordet dvärg på svenska. Och jag förstår verkligen varför ni frågar.

Kortfattat kan man säga att språk utvecklas på olika sätt och ord betyder inte riktigt samma i olika språk. Ordet dvärg har inte så många betydelser på svenska som dwarf har i det engelska språket. Dwarf är ett mycket mer komplext ord med flera betydelser.

Till exempel är ordet dwarfism en medicinsk term. Det är alltså ett samlingsord för alla diagnoser som innebär att man blir kortväxt. Motsvarande ord på svenska skulle jag säga är just kortväxt (även om detta inte är en medicinsk term på svenska). Ordet dwarfism är enbart ett ord som används på korta människor och aldrig i sagosammanhang.

Dwarf används också på ett positivt sätt i det engelska språket. Betydelsen av ordet är inte bara sagoväsen dvärg utan betyder även kort människa.

Dock vet jag att det finns engelskspråkiga kortväxta människor som helst inte använder ordet dwarf (jag följer några engelskspråkiga familjer på Instagram). Men de flesta använder ordet dwarf.

Däremot så är man emot ordet midget (vilket också betyder dvärg). Det är ett ord som förr användes på kortväxta ”som visades upp” i olika sammanhang för att roa andra. Vad jag förstår har det inte funnits något liknande, i alla fall inte på samma sätt, i Sverige. Men i dessa ”freak shows” (som det kallades, det är absolut inte mitt ordval!!) benämnde man vanligtvis kortväxta som midget, vilka visades upp som underhållning tillsammans med människor med olika missbildningar. Därför är midget så klart ett ord med negativ klang.

Kortfattat kan man säga att dwarfism/dwarf har flera betydelser till skillnad från dvärg som har en mycket mer begränsad betydelse på svenska.

Hoppas att min förklaring gett er lite mera förståelse över skillnaden dwarf/dvärg.

/Linda

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.