Mammalinda

Juliga trolldegspyssel

Idag gjorde några av barnen färdigt gårdagens trolldegspyssel. Och jag tänkte också visa för er några olika julpyssel med trolldeg som vi gjort de senaste åren. Trolldeg är verkligen ett bra pysselmaterial. Så det brukar bli något nytt pyssel varje år.

Här ser ni slutresultatet av både dagens pyssel och även lite gammalt pyssel.

Denna gång rullade vi väldigt stora bollar och tryckte i värmeljus i några av bollarna. Sen fick de torka i ugn på ca 125 grader i typ 2 timmar (utan värmeljus) och efter det var de väldigt hårda. Trots att degen är helt fel (med mycket grovsalt istället för vanligt salt och nog alldeles för mycket mjöl också) så funkade de bra ändå. Tur för mig!

Så här blev de efter målning. Vi har färg från Panduro och Colorona. Det är viktigt att det inte är en vattenbaserad färg. Det funkar men trolldeg luckras upp då och så blir färgen inte så glansig. Vi har testat att måla med vattenfärg andra gånger också och det går, men det blir inte alls lika bra. Idag hällde vi glitter på färgen också. Det fastnar bara man gör det innan färgen torkar.

De små stjärnorna och små bollarna har vi gjort ett annat år och så här såg pyntet ut förra året. Då låg det bland mossan och på fönsterbrädan. Vi har också haft det som bordsdekoration någon gång på julafton.

Ett annat år gjorde vi en snölykta med trolldeg och en gammal barnmatsburk, mer info finns HÄR.

Vi har också pysslat svampar ett år. Dessa kommer fram varje år också. Det finns att läsa mer om dem HÄR.

 

Vi har också gjort stora granar med hjälp av pepparkaksformar. Här har jag färgat trolldegen med grön karamellfärg. Färgen mattades lite i ugnen så det behövs en rejäl skvätt om man vill att de ska vara väldigt gröna. Tråd, pärlor och paljetter sattes på innan de hamnade i ugnen och de höll. Så trolldeg går att pyntas innan man torkar i ugnen. Vanliga rörpärlor funkar också att pyntas med.

 

Trolldegspyssel håller väldigt bra. Det är bara snölyktan som vi tappade i golvet så den sprack, men allt annat brukar vi ta fram år efter år. Eller förresten granarna är borta också. De vet jag inte var de är…

Vi får se om vi gör något mer trolldegspyssel i år. 🙂

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. mammalinda

   Jag tycker också att trolldeg är både roligt och ett bra pyssel. Oftast finns det ju hemma och man kan dra igång pysslet när man känner för det. Och målar man det inte så är det också väldigt billigt.

  1. mammalinda

   Tack! Ja, stjärnorna är kavlad trolldeg och stansade med pepparkaksformar. Jag fick hjälpa till att stansa en hel del men barnen målade dem sedan alldeles själva.

  1. mammalinda

   Menar du att det blir för mycket pyssel som står framme?? Eller menar du för mycket pysseltid??
   Helge går ju inte i varken skola eller förskola, så han gör ju inte pyssel borta.
   Alla barn är inte med på pysslet. Bara de som vill.
   Jag pysslar inte med barnen för att jag måste eller att det finns något krav typ ”duktiga mamman”. Jag pysslar för att jag själv tycker det är kul. Och några av barnen gillar också att pyssla.
   Vi pysslar när vi vill så nej, det blir inte för mycket 😊