Mammalinda

Harry Potter (eller läskigt) kalas

I söndags hade vi Harry Potter kalas (eller party kanske man ska säga) för vår 10-åriga son och hans kompisar. Det här kalaset kan likaväl vara ett Halloween party eller helt enkelt ett läskigt kalas. Alve var lite orolig innan kalaset att vi skulle göra det töntigt. Men han sa efteråt att det inte alls var töntigt på något sätt. Det var läskigt, roligt och väldigt bra! Puh! Vilken tur att han gillade det!

Först så öppnades det paket och åts middag.

Sen började det. 

Först berättade jag att vi hade en skatt men att ”han som inte får nämnas vid namn” hade tagit den och gömt den. Och så sa jag att alla kalasbarn skulle hjälpa oss att hämta tillbaka skatten. Men för att vi skulle kunna besegra ”han som inte får nämnas vid namn” så behövde vi hitta Horrokruxer. Vi behövde 6 horrokruxer för att han inte skulle kunna förvandla oss till något tråkigt eller läskigt.

Jag berättade inte för barnen vilka dessa horrokruxer var men det man behöver är en dagbok, en leksaksorm, en ring, en bägare, ett diadem och en medalj (egentligen är ju också Harry Potter en horrokrux men eftersom detta inte var ett klä ut sig kalas så låtsades jag inte om denna bit och inga barn tänkte på det heller).

1. Våga smaka Bertie Bott´s bönor
Jag berättade att jag hade varit på Hogwarts expressen och handlat Bertie Bott´s bönor till dem. Några av dessa smakar gott och några är äckliga (se bild nedan). För att denna utmaning skulle vara avklarad skulle gruppen äta upp 15 äckliga bönor (vem som gjorde det spelade ingen roll).
Den första horrokruxen skulle uppenbara sig för dem när utmaningen var avklarad.

Vi hade en tärning. Om man fick 1-3 skulle man ta en böna från den äckliga skålen (om man vågade, det var så klart inget tvång och man fick så klart spotta ut men då blev det inget ”poäng”) och om man fick 4-6 fick man ta från den goda. Det var många som var väldigt försiktiga med den äckliga skålen och några få som kämpade på och åt äckliga som om det var ingenting. Sen kom Alves småsyskon och ville smaka äckligt godis och när DE åt äckelgodis hur lätt som helst så blev alla killar väldigt modiga helt plötsligt 😀 Haha!

När alla 15 bönor var uppätna så uppenbarade sig boken under bordet (vi satt runt ett bord).

2. Marodörkarta och leta drakägg

Nästa utmaning var att leta drakägg på övre plan. Alla fyra drakägg hade varsin horrokrux i sig (det är gamla påskägg klädda med aluminiumfolie) och var gömda på olika ställen (se bild nedan) . Barnen fick gå 2 i taget tillsammans (det var totalt 8 barn på kalaset). Vi hade stängt av elen på övre plan så att det var mörkt och så att ingen kunde tända och så några lakan för några av fönstrena eftersom det fortfarande var ganska ljust ute. Vi hade en Marodörkarta (som de har på Harry Potter) som de kollade noga på i ljuset innan de gick upp. Där uppe gick Mattias omkring med två svarta underlakan virade omkring sig (se bild nedan) för att se ut som en Dementor. Han gjorde inte så mycket mer än att väsa lite och gå sakta efter barnen. Sedan hade vi också en högtalare och läskiga ljud på mobiltelefonen för att förstärka det läskiga. Det här var det barnen tyckte var allra läskigast på kalaset. (Att vissa barn skrämde varandra där i mörkret kan ju också vara en bidragande orsak till att det var läskigt).

 

Han ser ju inte så läskig ut i dagsljus men i mörkret upplevdes han som värre. 🙂

3. Smaka Trolldrycksingredienser

Jag den här varianten är en återkommande lek vi har här hemma. Denna gången var det alltså trolldrycksingredienser och barnen skulle smaka med bindel för ögonen och säga vad ingrediensen smakade som. För det var ju öronvax från troll de åt och inget annat 😉
Detta var vad vi bjöd på:

Malet enhörningshorn = florsocker
Drakblod = ketchup
Sanningsserum = Äppelcidervinäger (som inte är med på bilden nedan)
Torkat fladdermaskslem = Kakao
Blodigelbajs = Nutella
Öronvax från troll = sirap
Mosade dyngbaggar = senap
Krossade skelett från möss = lätt krossade flingor

Varje smak låg i varsin gömd plastpåse i olika ”flaskor” (jag hade en fusklapp som barnen inte såg för att komma ihåg vilken som var vilken).

Barnen fick själva välja vilken smak de ville testa på. Och det var nog svårt bara det. Vad kan vara gott och vad är äckligt???

När alla (som ville) hade testat även denna utmaning så fick de den sista horrokruxen.

4. Hitta skatten och ta sig förbi Voldemort

Och nu var det dags att försöka besegra ”han som inte får nämnas vid namn”. Även denna gång fick de gå ut 2 och 2 (fast det fick vi göra om till 4-5 barn per gång. Vi hade både ont om tid och barnen tyckte det var lite läskigt för nu hade det blivit mörkt ute). Barnen skulle leta reda på den flammande bägaren (en liten grill med eld) där skatten fanns. Voldemort skulle fladdra omkring därute men med horrokruxen i handen så kan han inget göra (mer än fladdra då). Eftersom vi är lite galna hade Mattias klätt ut sig även denna gång. Han hade en genomskinlig strumpbyxa över ansiktet (för att få ett plattare ansikte precis som Voldemort haha väldigt knasigt ansikte fick han) och så det svarta underlakanet runt sig. Han hade också hängt ut 2 jackor i två olika träd för att barnen skulle tro att han stod där.

 

Och så var kalaset slut!

Trots att vi har vanan inne med kalas så gjorde jag 2 stora missar.

För det första ska jag aldrig kalla läsk för ”honungsöl” någon mer gång (det är ju sådant de dricker på HP). För jag har aldrig sett barn dricka så mycket läsk i rena nyfikenheten. Det var till och med barn som ramlade av stolar för de hade druckit för mycket. Och det blir inte så lätt att hinna med att äta mat om man bara ska hinna dricka hela tiden.

För det andra. Köp aldrig snygga godispåsar i papper!!! Det var verkligen galet snygga. MEN de går inte att knyta och när barn springer i mörkret ute så ramlar godis lätt ut ur påsen. INTE populärt hos barn att tappa godis! Dessutom är de grymt opraktiska när skatten ska vara ute och det regnar. Så aldrig mer snygga pappersgodispåsar!!!

Japp. Ibland blir det fel även om man har vanan inne 😀

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Åh, vilka bra tips jag fick nu till min dotters Harry Potter-kalas! En fundering, hur gjorde ni med trolldrycksingredienserna? Vad var vitsen med att ha dem i plastpåsar i de olika flaskorna?

    1. mammalinda

      Tack!! Det är så mycket roligare att ha ett tema att gå på. Och så blir det liksom lättare att få fokus och mindre spring och gruff när alla vet vad som ska göras också.