Svar på frågestund – Mammalinda

Mammalinda

Svar på frågestund

De senaste dagarna har jag fått en hel del frågor på Instagram om Helge om varför han är så kort och därför ville jag göra en frågestund här på bloggen. Jag har sammanfattat alla svar på de frågor jag har fått om Helge på Instagram och så har jag svarat på två andra frågor som jag har fått här på bloggen.

På bloggen

Fråga 1

Jag undrar om ni har syskon, släkt eller vänner som också har flera barn än medeltalet eller är ni udda fåglar i er gemenskapskrets? Känner du att du måste vara en bättre mamma och ha mera väluppfostrade barn än andra för att ni har valt att ta emot flera barn än de flesta har. Vi har båda många bekanta med stora familjer så det känns inte så speciellt men när vi är på stan eller på andra platser med mera främmande folk så känner jag att vi är väldigt iakttagna och det gillar jag inte. Jag märker att jag i såna situationer kräver rätt mycket av barnen vad gäller att uppföra sig.

Svar:

Vilken intressant fråga!! 🙂 Både min man och jag har två syskon och syskonbarn har vi tre stycken totalt bara. Så i familjen går vi mot strömmen kan man säga. Jag upplever inte att fem barn är så många egentligen, men andra kanske tycker att vi har många barn 😉

Jag tror faktiskt inte att jag tänker att mina barn måste vara mer väluppfostrade bara för att vi har många barn. Och jag tänker ofta att mina barn är egna individer med egna val i livet. Så jag uppfostrar och försöker göra dem till snälla människor som vet vad som är rätt och fel och hur man beter sig mot andra. Men jag kan ju inte tvinga dem att vara på ett visst sätt. Jag försöker så gott jag kan och sedan har de alltid ett eget val. Jag släpper nog igenom en hel del som bus och påhitt UTOM när de inte är snälla mot andra. Att vara snäll, ödmjuk och visa hänsyn är så mycket viktigare än att äta ordentligt vid matbordet, spring i affären, tuschmålade ben och andra bus som de egentligen inte får göra. Så det beror nog lite på vad du menar med väluppfostrade barn. Däremot om det t.ex. blir FÖR mycket spring i affären så väljer jag hellre att inte ha med det barnet nästa gång. Barnet väljer att inte lyssna på mig och jag väljer att undvika att sätta mig i den situationen igen genom att lämna barnet hemma med Mattias. Jag undviker hellre situationer eller gör på ett annat sätt än att sätta för höga krav på barnen. Om du förstår vad jag menar.

Däremot känner jag att jag inte får klaga över trötthet, tvätt och stök eftersom jag har många barn. Att vara trött hör ju till om man har många barn och det livet har vi ju valt själva och därför får man inte klaga. Men ibland är det ju skönt att klaga över lite sömn 😉

Fråga 2

Undrar bara om du med så många följare och får så många kommentarer och inlägg, är det jobbigt att svara på alla. Är det bättre att bara gilla en bild och inte ge kommentarer. Svårt att veta sånt där. Hur tycker du jag ska göra? Kram Annika

Svar:

Jag försöker svara på alla frågor och kommentarer jag får, men ibland hinner jag inte med. På bloggen svarar jag nästan alltid och på Instagram kommer det ibland väldigt mycket kommentarer och då är det inte alltid jag hinner med att svara alla. På dagarna tittar jag inte så mycket på mobilen (jag försöker vara med mina barn då så mycket som möjligt), men läser då och då ALLA de kommentarer jag får. Dock hinner jag sällan svara på dem på dagen utan det sker på kvällen. Risken finns att jag missar att svara på alla kommentarer på Instagram eftersom de äldsta kommentarerna inte syns i flödet.

Jag tycker att man ska göra så som det passar en själv bäst. Man måste inget utan gör det som passar en bäst. Jag tror att alla förstår om man inte hinner svara alla. Det viktigaste är ju att man läser alla kommentarer och det gör jag verkligen. Jag blir alltid lika glad när jag får en kommentar!

Instagram

På instagram har jag fått en hel del frågor om Helge och jag tänkte sammanfatta svaren här på bloggen.

Helge har Akondroplasi och det är därför som hans armar och ben är korta. De växer väldigt sakta, men i övrigt är han som vilket barn som helst. Helge är alltså kortväxt, det som man förr kallade för dvärg. Idag använder man inte alls ordet dvärg, eftersom det är både kränkande och sårande.

Helge fyller 3 år i juni och är idag ca 75 cm lång.

Jag vet inte riktigt varför Helge gör så himla mycket konster som han gör. Men när han var liten bebis fick han kämpa väldigt mycket med motoriken eftersom hans huvud var stort och tungt och resten av kroppen (mage och ben) ganska litet. Så ligga på mage och krypa var väldigt jobbigt och svårt för honom. Han fick helt enkelt tidigt lära sig att kämpa mycket. Och eftersom han är grymt envis så kommer man ganska långt på det.

När han var ca 18 månader så satte han helt plötsligt fötterna mot väggen en gång. Han stod alltså på händer fast han hade fötterna mot väggen och hela familjen tappade hakan och applåderade väldigt mycket åt denna konst. Och jag tror han gillade uppmärksamheten. Och det var då det började och så har det bara hållit på.

Jag försöker att inte bromsa honom. Förutom när han tänker stå på händer på matstolar och sådant farligt. Men annars så får han helt enkelt upptäcka och utforska så mycket han vill.

Vi är annars ingen familj som håller på med mycket gymnastik direkt. Jag är ledare för familjegymnastik och det har jag varit i 9 år (jag har haft med alla barn på detta). Och så gillar vi att busa med barnen. Vi kastar upp barnen i luften när de är små, vi jagar dem, de gör konster i vår säng och på studsmattan och de får klättra i träd.

Så kanske är det också Helges alla syskon som gör att han vill vara aktiv han också.

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.