Mammalinda

En konstig brandövning i skolan…

Idag var det en oförberedd brandövning på skolan och när barnen kom hem berättades det livligt om denna övning. Det var många tankar, känslor och åsikter. Och jag kan verkligen förstå dem! Barnen har ju så klart haft brandövning tidigare och då har det inte varit så stor grej, men denna gång hade en rökmaskin (eller vad det nu var som producerade rök) använts. Med röken blev det så klart så mycket verkligare. Många av barnen i skolan tyckte det var otäckt och det var till och med någon som grät. Stackars barn!!

Först när barnen berättade om det, trodde jag faktiskt inte att det stämde. Det lät så galet att det inte kunde vara sant. Men sedan förstod jag ju att skolan faktiskt hade använt sig av rök till brandövningen.

Jag förstår inte riktigt syftet med att använda rök när barnen är så små (de minsta är ju bara 6 år). Tanken är ju att barnen ska lära sig hur man gör när brandlarmet går, inte att skrämma barnen. Antar och hoppas jag i alla fall. Jag tror verkligen inte barnen lär sig mer eller bättre bara för att de blir rädda. Snarare tvärtom!!

Jag kunde inte låta bli att skicka iväg ett mail till rektorn för att höra med honom. Vad är syftet med röken? Det ska bli intressant att höra vad han svarar.

Kanske är det bara jag som tycker det är väldigt onödigt att skolan använder sig av lärometoder som skrämmer barn.

I alla fall. Denna dag har bara svischat förbi. Helge och jag har varit duktiga och handlat mat, när de andra barnen varit i skolan och förskolan. Och så har vi fixat med lite hemlisar som de andra barnen inte vet om. Helge såg väldigt nöjd ut med allt vi köpte och jag kan känna mig trygg med att han inte kan skvallra! Haha, alla hemligheter stannar mellan mig och Helge. Ibland är det smidigt när barnen är fåordiga 😉

Apropå det ska jag och Helge till BVC imorgon för 2,5 års kontroll. Det blir spännande!! Haha, det kan gå hur som helst! Men det återstår att se imorgon!

Några bilder på dagens soluppgång (innan solen gömde sig bakom gråa moln…)

Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Fy vad dåligt tänkt att använda rök vid brandövning med små barn! Det kan bli väldigt verkligt för många och skrämma dom och det kan få oanade men med sömnsvårigheter, rädsla och tro att det kanske ändå var på riktigt. Mycket dåligt av skolan. Vi hade brandövning för ca 4 veckor sedan på jobbet. Helt utan vår vetskap och med en rökmaskin som fyllde hela lokalen med rök! Jag jobbar inom industrin med maskiner som inte är att leka med och syror och gaser som är farliga. En brand hos oss kan innebära livsfara beroende på vart det brinner. Men som tur var så satt säkerhetsrutinerna i ryggraden så alla visste exakt vad som skulle göras. Men det jag vill få fram är att med rökmaskinen blev det så verkligt och lite otäckt. Jag förstår att barnen blev rädda! Visst är det perfekt när man vet att alla hemlisar är i säkert förvar hos dom små barnen, tänk så mycket spännande dom får vara med att hålla hemligt i dessa tider innan jul😄 Jag tyckte alltid det var kul med bvc när mina var så små, men det var inte alla gånger dom också tyckte det😊 Hoppas det går bra imorgon när ni ska dit! Ha en skön dag. Kram till er alla❤️

  2. Sandra

    Hugo drömde mardrömmar flera gånger efter förra årets brandövning, då utan rök…Förstår att du skickade mail till rektorn!